Plus Forum E-handelsforumet Betalsystem Delbetalning – hjälp att förstå verkliga kostnaden

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #95286
    Tomas
    Deltagare

    Säljer idag till snudd på 100% faktura 14 dagar i egen regi utan avi/fakturaavgift och det fungerar bra med min kundgrupp. Gör en anmärkningskontroll + magkänsla.

    Funderar på att införa delbetalning och har bla fått följande erbjudande då kreditgivare tar risken och betalar mig dagen efter köpet.


    3 månader räntefritt – e-butikens kostnad: 0,50 %
    Kundens kostnad: 195 SEK + aviavgift 29 SEK

    6 månader räntefritt – e-butikens kostnad: 1,00 %
    Kundens kostnad: 245 SEK + aviavgift 29 SEK

    12 månader räntefritt – e-butikens kostnad: 2,00 %
    Kundens kostnad: 295 SEK + aviavgift 29 SEK



    Det jag funderar på är om jag skulle försöka pruta på % vad kan jag erbjuda i gengäld? Känns som att jag är “van” vid att vänta 14 dagar på pengarna, om jag låter kreditgivaren hålla på pengarna ett tag kanske de blir lite villigare att sänka &-avgiften. Men det är här min ekonomiska brist ger sig till känna. Lurar jag mig själv då jag i teorin kan använda de pengarna till annat om jag får dem på 1 dag istället för 14?

    Skulle gissa att de flesta delbetalningsköp landar på 6-8000 kr inkl. moms

    Mycket tacksam för synpunkter!

    #116988
    nmn
    Deltagare

    Jag tycker inte du skall betala några % alls. Kunden betalar redan bra ränta med alla avgifterna. För 6000:- på 12mån betalar kunden 643:- i avgifter och detta ger en effektiv ränta i trakten av 21%. Sedan har ju kunden alltid möjlighet att gå över till konto och då blir räntan ännu högre.

    Du kommer ju med färdiga kunder till kreditbolaget som inte behöver göra någonting mer än att kolla så de inte har anmärkningar och att de har någon form av inkomst, ett jobb som max kostar några kronor.

    Om det är värt något för dig att få pengarna på en dag istället för 14 kan du bara svara på själv. Om du har så lite kapital att två veckors tidigare betalning är viktigt bör du åtgärda likviditeten istället för att satsa på en factoring variant, det blir bara dyrt i längden.

    #116993
    Parvelito
    Deltagare

    Håller med nmn. I mitten på 90-talet sålde jag datorer med “räntefri avbetalning”. De flesta köpen låg mellan 5-20.000kr. Kunden betalade en uppläggningsavgift och en aviavgift, sedan fick vi en kickback för varje kund vi ordnat till finansbolaget. Och det här var ändå på den tiden då ordinarie räntorna var tusan så mycket högre än idag, och räntefritt var en rätt så bra deal.

    Att BETALA för att förmedla kunder till ett finansbolag är inte klokt.

    SIBA och OnOff äger gemensamt Resurs Finans som står för avbetalningarna i deras butiker. Ett närmast sjukt lönsamt bolag.

    Finns det inga chanser att du kan ordna avbetalningen till dina kunder själv?

    Borde inte vi E-handlare befria oss från finansbolagens slaveri och starta ett eget företag (eller kanske ekonomisk förening) i stil med Resurs och ta kontrollen över det hela själva?

    #116994
    Tomas
    Deltagare

    Tack för era kloka ord. Har funderat på egen lösning men nog lockats av att kunna erbjuda ett sekundsnabbt svar i kassan om det är ok med avbetalning, men å andra sidan ska ju de som väljer avbetalning inte heller ha några anmärkningar – tycker jag ialla fall.

    Och det innebär att jag eller kreditbolaget ställer samma krav jag redan gör idag för vanlig faktura 14 dagar. Och det är bara några tiondels % som väljer faktura trots att de inte är kreditvärdiga. Min kontroll utför alltså inte per automatik utan jag gör den manuellt,men det är alltså väldigt få som får avslag. Med avbetalning inbillar jag mig att antalet avslag blir lite större då man kanske lockar folk med sämre ekonomi att handla för mer?

    MEN – som sagt, varför inte själv erbjuda “räntefri” avbetalning. Mer administration blir det men å andra sidan kan ju avgifterna rentav motsvara 5-10% bättre betalt för produkterna, så det är kanske värt besväret och tiden?

    Helt klart är i alla fall att det är kreditbolagen som sitter med guldägget, de behöver ju bara gapa och ta emot, ungefär så:-)

    #116995
    Parvelito
    Deltagare

    Det man behöver är en större kreditupplysning än anmärkningskontroll där man också kontrollerar bl.a årsinkomst och antalet förfrågningar. Jag gissar att du inte har jättemånga ordrar per dag, och därmed inga strida floder av avbetalningar heller, så om en timme eller två i veckan kan ge dig 5% bättre marginal och du slipper den kostnad som det innebär att leja bort det, så är jag säker på att det blir en rätt så lönsam affär.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.