Plus Forum E-handelsforumet Logistik Dra gräns för högsta värde varubrev/mypack/DHL

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #99134
  FredrikGust
  Deltagare

  Det här med försvunna brev och folk som inte riktigt är ärliga med hurvida de fått ett brev eller inte är något som för de allra flesta inte verkar vara något stort problem. Vi har nu börjat testa på varubrev i stället för skicka lätt då man i praktiken inte får någon större säkerhet att rätt person hämtar ut ett skicka lätt jämfört med ett varubrev som inte ryms i brevlådan.

  När man skickar lite dyrare försändeler har vi använt DHL som har legitimationskrav när man hämtar ut paket. Det tar ju tyvärr några dagar extra (inte ovanligt att paket vi skickar på måndag går att hämta tidigast på fredag för mottagaren) så vi tittar nu på att använda myPack på de dyrare försändelserna.

  Är det så att man som billigast kommer undan med 112kr + moms per försändelse om man klarar sig med högst 3 kg?

  Nu kan det ju vara värt en del i frakt för att slippa att paket hamnar i orätta händer, så det kanske bara är att snällt betala mer än dubbla priset jämfört med DHL för att kunna få fram ett paket inom 3 arbetsdagar.

  Jag tänker mig att man med varubrev inte vill skicka så mycket dyrare saker än 500kr.

  Hur gör ni andra?

  #156087
  Prix
  Deltagare

  DHL leveverar upp till Gävle på en dag för oss. Därefter tar det 1-2 dagar extra. Konstigt du har råkat ut för sådan tråkigt leveranstid.

  #156088
  FredrikGust
  Deltagare

  Jag pratade med DHL kundtjänst här i förra veckan och tydligen ska de nu ha fått bort ett problem vilket gör att paket som hämtas hos mig vid 10 den första dagen nu ska gå iväg från terminalen samma dag. Så här långt har paketen gått iväg först dagen efter från terminalen.

  Några exempel på transporttider:

  Boden->Haparanda (14 mil) 5 dagar
  Boden->Vindeln (30 mil) 7 dagar
  Boden->Bollnäs 5 dagar
  Boden->Stockholm 3 dagar
  Boden->Malmö 5 dagar
  Malmö->Boden 3 dagar

  #156091
  Dan
  Deltagare

  Allt beror på volym. Jag betalar inga 112kr ex moms iaf :)

  #156094
  bslask
  Deltagare

  Det verkar som att DHL är väldigt ojämna eftersom många klagar på deras ledtider?
  Eftersom mina kunder är extremt måna om att få sina tändelement snabbt (el-patron kostar ju att köra på) så får jag direkt hör om försändelsen tagit en dag extra, men det är faktiskt väldigt sällan. Gränsen för overnight leverans verkar ligga vid Gävle/Sundsvall…

  #156095
  Parvelito
  Deltagare

  DHL:s distribution har två svagheter. Dels allt som går via Luleå, där de verkar ha svårt att få saker och ting att gå i takt. Det verkar alltid som att de paket som kommer dit kommer för sent för att gå ut med den dagens distributionsbilar, och alla distributionsbilar verkar komma in med paketen för sent för att de skall gå vidare nedåt landet samma dag.

  Det andra är att de på mindre orter inte alltid har distribution alla dagar i veckan, en del så sällan som en gång i veckan.

  Hade jag varit produktutvecklare på DHL hade jag börjat ta tag i de sakerna först och främst, för det är deras stora akilleshäl.

  #156097
  kontorsmagasinet
  Deltagare

  Kan tipsa om pluskontot.se el motsvarande tjänst. För en tusenlapp om året halverar du (minst) DHLs arvode. Sen är leveranstiden såklart ett problem, främst på mindre orter.

  #156381
  FredrikGust
  Deltagare

  Ser däremot att oavsett kostnaden så om man värdesätter sina kunder så ska man undvika DHL som passerar Luleå. DHL hämtade igår klockan 09.00 och paketet lämnade terminalen idag 09.50. Inte så skoj att den absolut kortaste leveranstiden DHL kan erbjuda mig är 3 dagar, det som beställs fredag-söndag skickas måndag kan tidigast hämtas ut på torsdag.

  Har kört igång lite tester med varubrev nu och det är fantastiskt smidigt jämfört med Skicka Lätt i smidighet, inte minst med tanke på alla kortbetalningskvitton man slipper hantera i redovisningen. Tyvärr är väl öppettiderna på företagscenter sådana att enda alternativet för hobbyhandlare är att boka hämtning 5 dagar per vecka. Det blir cirka 60kr/dag i kostnad så det är egentligen inte så dyrt.

  Frågan är väl bara var man drar gränsen för hur dyrt man skickar med varubrev? Man får in rätt högt värde av G4 stiftlampor i ett varubrev på 2 kg om man säger så…

  #156384
  GregerA
  Deltagare

  Jag förstår att det inte är så lätt för dig som bor i Norrland. Redan hämtning kl 09:00 gör ju att nästan hela den dagen går bort.

  Malmö -> Umeå brukar kunna gå på en dag med DHL. Hämtning hos oss ca 15:30.

  Sen vet jag inte om Posten Mypack verkligen når hela landet på en dag från Boden. Jag skulle tro att det oftast blir någon dag extra. Så att betala mer än dubbelt så mycket till Posten verkar oskäligt. Så mycket bättre är de inte. Varubrev fungerar tydligen lite bättre, och kostnadsmässigt ligger de ju också på en skäligare nivå.

  Skickar du 5000 paket eller mer så kan du nog få ganska hyfsade priser av Posten även på paket. Men jag misstänker att du inte gör det ännu. Via Lessmore kan du i alla fall få 5% på Mypack oavsett volym.

  Nu var frågan egentligen vilket värde … det beror väl lite på vilka marginaler du har och vilket “svinn” du kan räkna med. Att brev verkligen försvinner handlar om promille. Att folk är oärliga beror lite på produkt och bransch. Men säg att 1% “försvinner”. Är värdet på en försvunnen försändelse 1000:-, 1% försvinner, så motsvarar det 10:- per skickad försändelse. Att då betala 50:- mer för varje försändelse är kanske lite dyrt.

  För egen del har vi satt gränsen vid ca 800:- / 500g. Däröver går det som paket med DHL eller Schenker, men det är ju en annan prisbild.

  Du kan eventuellt göra någon statistisk fördelningskurva över antal paket och värde, och säga att de lägsta t.ex 80% kör du som brev, resten som paket.

  Ja, jag vet inte om du blev klokare … :)

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.