Drupal – bra eller

Plus Forum E-handelsforumet E-handelsplattformar Drupal – bra eller

Etiketter: , ,

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #94830
  Richie72
  Deltagare

  Jag sitter nu och förhandlar med en webb-byrå om en ny sida. De vill bygga en ny sida från grunden i Drupal. Dock har jag ett abonnemang hos Textalk som jag kan utnyttja.

  Själv kan jag inte programmera en rad och blir därför orolig att jag ska sitta i knät på byrån eftersom jag inte kan ändra något själv.

  Mina frågor:
  Är Drupal bra? De säger att man kan börja enkelt och lägga på funktionalitet och design allt eftersom. Alltså billigt i början och bra i slutet. Stämmer det?

  Är det lätt att byta byrå och behålla drupal-lösningen (ligger på mitt webbhotell) om jag lackar ur på byrån?

  Fördelen med Textalk är att jag känner till hur systemet är uppbyggt, kan låta en designer göra en snygg bakgrund och sedan själv ladda upp bilder osv. Men Textalk kanske är begränsat i jämförelse med Drupal.

  Tacksam för svar

  #113410
  mr_lundis
  Deltagare

  Drupal är ett väldigt flexibelt system, och kan nästan bättre beskrivas som ett ramverk mer än en färdig lösning. Större delen av konfigurationen görs i administrationspanelen, och du kan göra ganska ingripande förändringar i sidan utan att skriva en enda rad kod. Utöver själva kärnan så finns det även en uppsjö av olika moduler, eller tillägg (ungefär som till Firefox, eller WordPress) som utökar Drupals funktionalitet ytterligare. Det finns bland annat en ehandelsmodul som heter Ubercart som jag antar att din byrå tänker använda.

  Men flexibiliteten är också Drupals största problem, då det ger ganska höga inlärningströsklar man måste komma över för att kunna använda systemet. Har du en bra byrå kommer de dock ta han om de svåra bitarna åt dig. När Drupal sidan väl är uppsatt är det betydligt enklare att arbeta med den.

  Det krävs även visst arbete med att underhålla själva sidan. Jag skulle rekommendera att du låter byrån sköta det åt dig, i alla fall till en början. Men se till att sidan ligger på ett webbhotellskonto eller vps som du äger/kontrollerar, så att du inte blir bunden till firman. För att underlätta driften är det bra att ha skalåtkomst till servern (ssh), då kan du nämligen använda Drush för att automatisera mycket av underhållet, men behovet av detta kommer minska i framtiden med Drupal 7 (se längre ner).

  Drupal är även öppen källkod vilket innebär att mjukvaran är “fri” och att det (i alla fall när det gäller Drupal) finns väldigt många olika utvecklare som tillsammans bidrar till (eller bygger om man så vill) Drupal och tillhörande moduler. Du har med andra ord goda möjligheter att byta byrå men behålla lösningen.

  Värt att nämna är väll också att det just nu jobbas väldigt intensivt med nästa stora version av Drupal – version 7 – som bland annat fokuserar just på användbarhet och att göra saker lite enklare. Mycket av det som i dagsläget görs manuellt eller via Drush (system- och moduluppdateringar, bl.a.) kommer gå att göra via adminsidan.

  Hoppas du har fått lite klarhet i frågan. :)

  #113412
  Tigern
  Medlem

  Om du är en mindre handlare så skulle jag räkna pengarna som ligger mellan raderna i mr_lundis svar ovan. Jag håller med om att Drupal är ett båda bra och väldigt flexibelt system MEN har du ingen egen kunskap eller intresse i själva programmeringsbiten så kommer du hamna i en beroendeställning till din byrå. Fördelen är väl att du i princip kan använda vilken du vill som kan Drupal och inte binda upp dig till en speciell, men trots detta så skulle jag rekommendera dig att använda ett standardiserat program tills du antingen växer dig så stor att du har råd med konsulterna eller skaffar dig kompetensen inhouse. För din storlek så fungerar de program som finns på marknaden fint och då till en mindre kostnad (och mindre huvudvärk) som du kommer få med Drupal, tror jag i alla fall. Nackdelen kan vara att det blir lite svårare att växla upp om du vill erövra världen men det är nog inte aktuellt, just nu i alla fall va?!

  Själv använder jag SiteDirect som jag tycker är fullständigt lysande för både ovana användare till den programmerings intresserade… men det är jag det.

  Mitt tips. Köp ett standardsystem och lägg pengarna på att låta deras killar som kan systemet lägga upp sidan till dig.

  #113415
  Parvelito
  Deltagare

  Jag håller med de föregående talarna, och vill lägga till följande:
  Bara för att det finns moduler för E-handel till Drupal, och bara för att det finns olika byråer som kan Drupal, så betyder det inte att det finns särskilt mycket att välja på som är anpassat till svensk E-handel, betalningssätt, fraktföretag etc, och än mindre att det finns fler byråer som är duktiga på E-handel under Drupal.

  Jag ser en oerhört stor risk att verkligen hamna i en minerad återvändsgränd som det kostar massor att ta sig ur.

  #113421
  GregerA
  Deltagare

  Om det “bara” är en webshop du vill ha så finns det väl ingen större anledning att bygga den i ett system som egentligen är ett CMS-system. Men om du skall en massa olika innehåll, och webshopen utgör en mindre del så kan det vara en bra lösning.

  #113429
  mr_lundis
  Deltagare

  Jag var kanske inte så tydlig med att det kan kosta en slant om du låter byrån göra allt åt dig, vilket Tigern med flera har påpekat. Men du kan även komma undan betydligt billigare om du gör större delen själv, men det kräver både tid och intresse som inte alltid finns, tid är pengar, osv… Det finns billigare och enklare lösningar än Drupal.

  Mellan tummen och pekfingret så skulle jag säga att Drupal + Ubercart ligger på ungefär samma nivå när det gäller kostnader och underhåll som Magento med lite tyngre anpassningar (även om de skiljer sig åt ganska mycket när det gäller funktionalitet).

  I mina ögon så saknas det en bra “mellan lösning” för de som inte vill gå all out med till exempel Magento eller Prestashop, men som behöver mer än vad typ WordPress + valfritt varukorgstillägg erbjuder…

  #113601
  Richie72
  Deltagare

  Tack för alla svar. Det blev inte Drupal då kostnaderna är giganstiska jämfört med en standardlösning.

  #113932
  bell
  Deltagare

  Får jag fråga hur mycket det rörde sig om?

  / bell

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.