Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Ej betalande kunder hanteras hur?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #93988
    niclask
    Deltagare

    Hallå

    jag vet att ni flesta kör med kreditor eller liknande, men jag har valt att skicka ut faktura själv tillsammans med produkten. Funkat helt ok tills jag stötte på en tjej som tyckte hon inte behövde betala för att hon är speciell!:confused:`

    Påminde denna tjej om att betalar hon inte snarast kommer jag skicka ut en betalningspåminnelse. Som en skjysst grej! Naturligtvis sket hon i att betala påminnelse fakturan med då hon är uppbarligen anser sig vara speciell.

    Så va gör man nu? Trots allt 3250kr! Inkasso firma? Kronofogden?

    Någon som har ett lyckat recept?

    #106691
    Parvelito
    Deltagare

    Om du inte är hemma på juridiken för att driva in det själv, så anlita gärna ett inkassoföretag. De kommer skicka ett inkassokrav och därefter driva det till kronofogden.

    #106692
    GregerA
    Deltagare

    Jag har haft ett par sådana fall. Första gången gick jag till inkasso, men därefter har jag gått direkt till Kronofogden. Att gå via inkasso gör bara att man ger en ytterligare betalningsfrist. Den som är “professionell” betalningsvägrare vet detta och försöker bara dra ut på det så länge som möjligt.
    Det är bara att fylla i en blankett, beräkna räntan, och skicka in. Sedan kommer det en faktura på ansökningsavgiften och så småningom en faktura på avgiften för tillgångsundersökning. Jag är inte helt säker på kostnaderna nu, men det är ju samma om man går omvägen via inkasso + att inkassobolaget vill ha ett arvode.
    Allt läggs på skulden, men du får ligga ute med pengarna så länge.

    När ansökan kommit in till KFM så skickar de ut ett betalningsföreläggande. Den som är det minsta orolig för att få en betalningsanmärkning ser till att betala då – eller bestrider skulden. I så fall går det till tingsrätten och du får visa att personen beställt och fått levererat varorna o.s.v.

    Så är du inte rädd för att fylla i en blankett tycker jag du skall fixa det själv.

    #106695
    Rikard
    Deltagare

    Vi kör med tjära och fjädrar. Det får du testa.

    Det är ju förbaskat irriterande att det finns folk som faktiskt anser sig inte behöva betala. Vi kör 2 påminnelser, inkasso och kronofogden men det är kanske som GregerA säger att inkasso bara är ett onödigt steg. Å andra sidan om du kör inkasso själv så kan du ju lägga på avgifter för detta som då bygger på skulden så att du tjänar mer pengar på dem som inte betalar i tid (under förutsättning att de faktiskt betalar till slut).

    #106696
    RollUp-Kungen
    Deltagare

    Problemet med att gå till fogdenär att avgiften är 500:- och via inkasso så får man 80% betalt men går man med allt till fogden blir det dyrt eftersom en och annan aldrig kommer betala och om den som får brev av fogden säger att det är felaktigt ska det avgöras i domstol och då ligger ärende i träda ett tag.. väldigt länge ofta så kan man få dem att betala med inkassovarningar, räntor och avgifter är det enklare.

    #106697
    niclask
    Deltagare

    Jag tänkte det först att bedriva inkasso själv men för det behöver väl man intyg från finansinspektionen för sådan verksamhet. Alternativet är väl att man tar på sig en skinnjacka och lite låtsas tatueringar i ansiktet och knackar på dörren och vill ha betalt omgående!

    Men det är synd som sagt med sånt folk…nu kör jag endast förskotts betalt eller med kort.

    / N

    #106702
    Magnus
    Deltagare

    Tror inte det är så svårt.
    För Egen räkning behövs inget tillstånd.

    Det är ju i praktiken bara att ändra på lite formulering i texten och sedan ökas skulden med 160:-
    Just nu skickar Jag ut 1st påminnelse med avgift 50:- därefter 1st påminnelse till efter cirka 1månad. Då får Jag inte ta ut en ny avgift.
    Det är det med andra ord helt odugligt att skicka 2st påminnelser.
    Bättre att skicka inkassobrevet direkt och öka med 160:-
    Därefter är tanken att dra vidare själv via kronofogden om kunden inte har några betalningsanmärkningar.
    Om de har anmärkningar så får man ta ställning till det då.
    När inkassabrevet är fixat i e-butiken så ska Jag gå vidare med det.
    Vill få det automatiserat innan Jag lägger ner större arbete med det.

    #106712
    andersmoldin
    Deltagare

    Vi skickade själva ut fakturor till en början, men efter att ha skickat ut några ordrar utan betalning blev vi tvungna att anlita en extern firma som fakturerar. Sedan dess har vi inte haft ett enda problem. Fantastiskt skönt att slippa tänka på.

    #106819
    gryning
    Deltagare

    Vi har under ca 3 år själva skött faktureringen och tillika inkassohantering osv. Vi gör en “vinst” på ca 20 tkr varje månad i bara intäkter på inkassoavgifter och arvode för bet.föreläggande. Visst, det dröjer ibland innan vi får pengarna, men det är nästan så att en del av verksamheten blir ett “finansbolag”.

    Visst är det en idé att gå direkt till fogden, men först bör du kontrollera om personen har aktuella skuldsaldon. Finns det saldo för A-mål, dvs till staten, som alltid går först är det ingen idé att skicka det till fogden förens saldot är borta. Gör du det ändå, riskerar du att varje år få betala utmätningsavgiften om fn 600 kr.

    Ett annat tips är ju att alltid ta en mindre anmärkningskontroll innan man godkänner faktura. Inte bara för bet.anmärkningarnas skull utan också för att se om personen har förvaltare.

    Vi har drabbats av ett 10-tal personer som tidigare gått igenom vårt fakturasystem och sedan har det visat sig att personerna har förvaltare och som sedan bestrider då personen ej fick ingå avtal. Har 2 ärenden uppe i tingsrätten nu för prövning av betalningsskyldighet.

    #106831
    niclask
    Deltagare

    Vilka sorts avgifter tar du o hur mycket blir det till du går till kronofogden? Själv tar jag först 25 administrativa avgifter och 50kr i påminnesleavgift. Sedan efter en månad tänkte jag ta 160 inkasso avgift plus dröjsmålsränta med yttligare 25 adminitrativa avfifter och 50 påminnelse avgift ovanpå det he he :).

    Hur gör du?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.