Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Ekonomisk fråga om digital marknadsföring

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 16 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #101307
  Bestblom
  Deltagare

  Hej,
  Jag har blivit erbjuden att göra reklam på Instagram inom olika grupper med inriktning mot mode & fashion. Dessa grupper har allt från 300 000 st följare till 1,2 miljoner.

  Betalningen sker genom att jag ska överför till kontohavarens PayPal-konto. När pengarna har kommit in lägger kontohavaren upp bilden… thats it. (Många av känner kanske till den här processen)

  Hittills har jag gjort det privat, det vill säga jag har betalat från mitt eget konto (inte företaget) för att bekosta marknadsföringen för företag. Jag gjorde det två gånger och resultatet blev ganska bra. Jag fick flera följare och flera beställningar. Men jag kan inte fortsätta betala det från mitt privata konto utan behöver göra det från företagskontot. Hur kan jag bokföra detta eftersom jag inte får kvitto och betalar till kontohavaren där dem flesta bor i USA och Canada?

  Tack på förhand,

  (uppskattar om ni delar med eran tips för en som inte är så expert inom området)

  Trevlig söndag!

  #177876
  Dan
  Deltagare

  Om mottagaren är utanför EU bör det vara lugnt, men utan kvitto så blir det icke-avdragsgill kostnad gissningsvis och du får ej avdragsrätt för kostnaden.

  Arbetsgivaravgifter och liknande kan du behöva betala om det är inom EU.

  #177879
  Bestblom
  Deltagare

  Ja, kontohavarna (alltså ägarna till gruppen) befinner sig i USA, Canada.
  Jag vill inte “belasta” min privata ekonomi och med tanke på att reklamen har gett resultat genom att folk beställer från min webbshopp så vill jag betala från företagskontot och bokföra det där. Förstår att det inte är avdragsgill men utan kvitto men hur ska det bokföras på rätt sätt?

  #177882
  Dan
  Deltagare

  Gissningsvis med ditt paypalkvitto, en text om vad det avstår och lägga det på icke avdragsgilla kostnader, alternativt marknadsföring om man känner att man vill chansa.

  #177908
  Bestblom
  Deltagare

  Ok, tack.
  Hmm undrar om jag är ensam om att tänka på det här? Ok, det intressanta är inte främst att dra av kostnaden i det här fallet utan jag känner att jag inte vill längre bekosta detta “privat” från min privata konto när det avser företaget och det finns pengar i företagskontot jag kan använda. Det är därför… :)

  #177909
  Dan
  Deltagare

  De flesta stora köper nog inte sådant här utan kvitto. Eller så byter man mot varor eller andra saker, som inte heller är ok egentligen men man slipper förklara att pengar har flyttats utan att man har något underlag :)

  #177929
  Stefan72
  Deltagare

  Är ju helt okunnig på sånt här men vem är det du betalar då? handlar det om privatpersoner och det blir ansenliga summor kan det ju se illa ut om IRS over there får nys på saken och vill undersöka saken……….

  #177943
  Bestblom
  Deltagare

  Jag betalar till privata person som har skapat ett konto på instagram (till exempel inom mode och kläder) och lyckats få flera hundra följare.

  #177944
  Bestblom
  Deltagare

  Jag vill hitta ett alternativ (lagligt sätt att bokföra detta) där jag kan betala för min reklam, som kostar mellan 700 SEK – 1 300 SEK för en bild på deras grupp, till kontohavaren UTAN att behöva betala det från mitt privata konto. Jag vill ta det från företagets konto och det gör absolut inget om jag inte kan få tillbaka momsen.

  #177946
  Dan
  Deltagare

  Jag har besvarat det. Bokför som icke-avdragsgill kostnad, gör en egen verifikation eller få ett mail av personen som beskriver att du köpt något och vad det är. Klart o betalt. Gör du det i stor skala är det inte att rekommendera dock.

  Du betalar även skatt på beloppet om 22% eftersom det ej blir avdragsgillt, det gäller bara om du gör vinst i bolaget dock.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 16 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.