Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Första kronofogdeärendet hjälp?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 23 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #99097
    ogge_112
    Deltagare

    Har fått min första kund som inte betalat och som jag efter två påminnelser och skickat inkasso brev som jag skrivit själv har ju nu gått vidare till kronofogden. Har aldrig fått något svar varken på mina mail eller breven jag skickat.

    Nu har hen mottagit konofogdens betalningsföreläggande och jag har nu fått ett brev där hen bestrider ansökan och jag ska nu skicka in bevis om jag vill gå vidare med det här. Ett möjligt problem är att jag skickat denna beställning som vanligt brev så jag har inga bevis på att hon fått varorna hon beställt. Så jag har ju egentligen inte mycket bevis. Breven jag skickat är svårt att bevis att man har skickat, är egentligen bara mailen jag har bevis för.

    Har jag någon chans att få in pengarna från hen med det lilla bevismaterial jag har, om inte vad bör jag ändra i framtiden?

    #155036
    Parvelito
    Deltagare

    Du är i princip rökt om du skickat försändelsen icke spårbart och gäldenären bestrider ansökan om betalningsföreläggandet.

    Nästa gång skickar du spårbart, och är det inte spårbart finns det ingen anledning att betala en massa pengar till Kronofogden för något de inte kan hjälpa dig med.

    #155043
    ogge_112
    Deltagare

    Misstänkte det. Några andra frågor.

    Skulle det gå att bevisa om man använt sig av skicka lätt eller har man inte leg koll på det?

    Behöver man bevisa att man skickat påminnelser och inkasso brev till kunder och isåfall hur gör man det?

    Hur bokför jag den här händelsen och vad använder jag som verifikationer?

    #155044
    Parvelito
    Deltagare

    Ingen legkontroll på Skicka Lätt.
    Man behöver inte bevisa att man skickat påminnelse och inkasso.
    Du bokför det som kundförlust med brevet från kronofogden och den ursprungliga fakturan som underlag, förslagsvis.

    #155054
    ogge_112
    Deltagare

    Utan legkontroll så håller det inte som bevis i ett sånt här ärende eller?

    #155055
    Per Nilsson
    Deltagare

    Läste fel och kan tyvärr inte svara dig.

    Får jag fråga hur mycket pengar det rör sig om?

    @ogge_112 55265 wrote:

    Utan legkontroll så håller det inte som bevis i ett sånt här ärende eller?

    #155058
    ogge_112
    Deltagare

    Runt 1000-lappen rör det sig om.

    #155062
    rougtube
    Deltagare

    Jag skulle säga att du har goda möjligheter att få bifall i TR. Finns ett antal rättsfall där domstol går på kärandens yrkande utan att det finns spårbarhet. Spårbarhet har egentligen bara en liten del i hela sammanhanget att göra. Vet exempel på tidningsförlag som skickade ut serietidningar och där kunder bestred godtyckligt. I samtliga dessa fall har domstol gått på förlagets yrkanden.

    Om din kund beställt av dig är det ju märkligt att hon inte hört av sig förens ärendet gått till kf? Om kunden inte fått vad hon beställt hade hon antagligen hört av sig mycket tidigare.

    Om det handlar om 1000 kr är det ett FT-mål, alltså ett sk småmål. Du kan alltså inte bli skyldig några rättegångskostnader om du skulle förlora målet, förutom möjligen ca 1500 kr som motparten kan yrka. På samma sätt kan inte du få rättegångskostnader ersatta av motparten. Vad du får överväga är om det är värt att lägga ned den tid som kommer att krävas för att tvista om dessa pengar.

    I många fall, med kunder som bestrider, förväntar de sig inte att man går vidare. Effekten om du väljer att lämna ärendet vidare till TR kan vara att kunden kommer att betala för att slippa processen alt att de inte alls engagerar sig och tredskodom meddelas.

    En annan viktig sak att komma ihåg är att sådana här mål normalt aldrig går till huvudförhandling, utan det brukar stanna vid muntlig förberedelse och där försöker även rättens ordförande få parterna att förlikas vilket i ditt fall innebär att du kanske åtminstone får hälften av det som du yrkar.

    Har kunden angett några sakliga argument till sitt bestridande?

    #155064
    kluster
    Deltagare

    Sorry om jag lånar tråden lite, och ber ödmjukast om ursäkt.

    Eftersom jag dels är i finland och dels inte har faktura (vi har förskottsfaktura) som betalningsalternativ så kan mina åsikter vara “annorlunda”.

    Vi har även en lägenhet som vi hyr ut och har varit i kontakt med lindorff (vår kära indrivningspartner) och konstaterat många gånger att det inte löns att driva in pengar ifall gäldenären är medellös. Görs samma analys hos er ?

    Är faktura ett vanligt alternativ i sverige ? De enda som erbjudit detta åt mig är nämnligen “svenska” företag, annars är det kort eller ännu hellre direktbetalning som gäller.

    Samma gäller vid min ehandel, för närvarande endast via huuto.net. 99% betalar förskott och vill inte ha kortbetalning, så payson åkte bort. Dock är ordervärdet lågt för oss,5-200€.

    Sorry igen om jag stal tråden lite.

    Matias

    #155067
    Parvelito
    Deltagare

    @ogge_112 55265 wrote:

    Utan legkontroll så håller det inte som bevis i ett sånt här ärende eller?

    Utan legkontroll är det i mina ögon lönlöst.

    Och att som Rougtube beskriver det och ta det till tingsrätten ändå får du väl fundera över, det är en del tid till som skall investeras i detta case då.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 23 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.