Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Frågor inför uppstart av en färsking…halvmycket text!

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #104104
    kaiserkarl
    Deltagare

    Hej alla!

    Jag har nu tänkt göra slag i saken och dra igång lite av ett drömprojekt! En egen webshop. Jag har tidigare haft så många ideér som bara runnit ut i sanden, dessutom så diagnostiserades jag nyligen med en allvarlig sjukdom för ett tag sedan. Har mått dåligt i ca. 2 år och då sjukdomen är så pass ovanlig (ca. 50 drabbas i Sverige per år) så tog det väldigt lång tid att få en diagnos, det gick så långt att jag höll på att dö på kuppen…MEN nu när jag fått min diagnos så kan jag leva som vem som helst så länge jag tar mina mediciner, så jag orkar jobba hårt! Jag kände klyschigt nog när jag höll på att mista livet att jag fått en chans till, och nu känner jag att jag är skyldig mig själv att försöka!

    Det kommer bli en slags konceptbutik med handplockade produkter, mindre inredningsdetaljer, doftljus, lite parfym och liknande. Jag kommer att starta upp tillsammans med en släkting, men då han redan har ett krävande jobb så kommer han mer vara en passiv part, dock så kommer han gå in med startkapital, runt en hundring ca. Då jag inte kunnat jobba på ca. 2 år så bör jag ha rätt till starta-eget-bidrag (sjukskrev mig bara en kort period efter sjukhusvistelsen) annars har jag gått som arbetssökande.

    Så det var förutsättningarna och lite bakgrund…

    Frågor: 1. Nästan ingen av de tilltänkta produkterna finns i Sverige idag, utan kommer tas från Usa och Europa. Folk kan säkert känna till vissa märken, men inte den stora massan. Kommer det bli problem sökordsmässigt tror ni? Själva produktkategorierna är ju inga konstigheter.

    2. Jag kan inget om vare sig seo eller adwords, bör jag sätta mig in i det, eller ta hjälp direkt? Fördelar/nackdelar

    3. Hur testar man en plattform? vet att vissa av mina frågor kan tyckas banala, men här finns mycket kunskap och erfarenhet så jag bjuder på det! Jag har ju inga produkter att lägga upp osv. hur funkar det? lurar på Wikinggruppen, har läst mycket bra om dem både här och på annat håll

    4. Hur mycket kan man tänkas behöva lägga ut på Seo och adwords per månad? kanske omöjligt att svara på, jag vet men ändå. En tilltänkt leverantör som driver en webshop med hårvård (jag ska inte sälja hårvård) i Tyskland sade att man bör lägga ca. 500-1000 euro, stämmer det?

    Har säkert 1000 frågor till men kommer inte på mer just nu, mycket tänker jag också ger sig med tiden, man kan säkert få mycket hjälp från sin plattformsleverantör mm.
    Jag är lite av en grubblare och har svårt att se mig själv som företagare, men jag vet att jag skulle ge järnet och jag vet att jag har ett bra öga för vad som är snyggt. Har bra kontakt med de flesta leverantörer jag vill ha och kan lätt hänga upp mig på detaljer, saker jag tycker är fula eller dåligt skött tex. men prio bör ju vara att komma igång att sälja eller hur? har kunder överseende med en butik som är lite svajig i början? Ska ju givetvis testas hårt…en annan sak jag bor just nu hemma, mycket på grund av att jag utbildade mig på annan ort i ett par år, men sedan när jag kom hem så blev jag sakta men säkert sjuk. Det suger ju hårt, men i detta så är det ju en stor fördel då jag just nu har löjligt låga omkostnader, eller bör man räkna med enklare lokal och någon slags minimilön i budgeten? lite olika skolor där vad det verkar…jag är 33 år för övrigt.

    I detta nu så är ju typ alla leverantörer jag vill ha till en början klara, vad bör bli mitt nästa steg? Ja ska ska såklart göra en affärs och marknadsplan, samt göra en budget. Budget behöver jag hjälp med känner jag, kanske ska fråga Almi eller nyföretagarcentrum, men vill helst bara köra…men givetvis så måste ju en budget vara i ordning…där står jag nu, min förhoppning är att vara igång till sommaren! Hur naiv är jag på den punkten? Kanske helt sonika beställa hem grejerna som en morot att bara kötta?

    Blev väldigt rörigt detta, jag hoppas ni kan ha överseende med detta!
    Jag skulle vara väldigt tacksam om ni tog er tid att svara! så får ni förhoppningsvis se sidan i kritik-tråden sedan!

    Vänliga hälsningar KK

    Ps. Angående produktfoto…fota själv eller ta hjälp? Kan inget om foto, och äger ingen kamera. Jag tänker som så att bilderna i en webshop är ju svinviktiga! Jag vill inte ha dem bara frilagda mot vit bakgrund…Möjligen investera lite i eget foto om det skulle ta fart…

    #183498
    NO LINGO
    Deltagare

    Alla är färskingar när man börjar så känn dig inte som en underdog :) Våga fråga och ta hjälp så går det mycket snabbare och du undviker de vanligaste misstagen.

    Mitt bästa tips är launch and learn dvs försök inte planera upp allt i detalj utan sätt upp en shop, slå på betalningslösningarna och kör igång. Shoppen behöver inte vara perfekt och den blir aldrig klar så bara kör igång och lär dig under resans gång. Det enda som räknas är att ta första ordern. Innan dess är allt bara drömmar på ett papper :)

    Tips två håll igen på varulager innan du vet vad som säljer och rent allmänt håll nere kostnaderna. Formeln för uppstart är KIT, Kostnad x 2, Intäkt x 0,5 och Tid x3 dvs kostnaderna blir alltid två gånger mer än man planerat, intäkten blir hälften av vad man tror och allt tar tre gånger så lång tid som man tänkt sig. Se till att din affärsplan dvs din uthållighet klarar KIT så kommer det att gå bra.

    Till sist, välj en enkel plattform utan lång bindningstid eller stora fasta kostnader. Börja enkelt för att testa din ide. Shopify och TicTail funkar för många i början. En annan bra plattform för nybörjare är Quickbutik (disclaimer: jag använder den själv) och det finns flera andra som är enkla och billiga att börja med.

    Ang foto så går det alldeles utmärkt att börja med leverantörens bilder för att komma igång och på sikt om det behövs börja ta egna bilder. För SEO kan jag varmt rekommendera boken “Guldläge på nätet” som på ett enkelt sätt lär ut grunderna i sökmotoroptimering.

    Break a leg!

    #183533
    kaiserkarl
    Deltagare

    Tusen tack för ett mycket bra svar! Jag tror du har rätt i det du säger, bara att köra! första ordrarna är det viktigaste, inte att planera sönder allting! Tack!

    Finns det möjligen fler som kan ha några synpunkter eller tankar kring mina frågor och funderingar?

    Tack på förhand!

    #183660
    kaiserkarl
    Deltagare

    Bump! Ingen mer?

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.