Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Fraktspecifikation och moms

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #93955
    magnuspersson
    Deltagare

    Om man har varor med 2 momssatser i butiken och ska lägga moms på frakten, hur går detta till då?

    Sätter man generellt den momssats som det är störst varuvärde av eller är det procentuellt, eller det är kanske rentutav ex. alltid 25%

    ??:confused:

    #106482
    Joel
    Deltagare

    Frakt är väl alltid 25%, oavsett vad det är för moms på det du fraktar?

    /Joel

    #106483
    magnuspersson
    Deltagare

    Hittade den här:

    Tillämplig mervärdesskattesats avseende fraktkostnad | Skatteverket [NS4 version]

    Galet nog verkar det ju vara en fördelning baserat på hur stor del av frakten en vara utgör:

    “Den del av fraktkostnaden som är hänförlig till försäljningen av böckerna beskattas med 6 % och den del som är hänförlig till försäljningen av musik CD-skivorna beskattas med 25 %.”

    Man kanske måste dela upp frakten baserat på varje vara för sig? Då kanske man kan fakturera flera stycken frakter på samma leverans ;)

    #106484
    Seke
    Deltagare

    Vi har fått hantera detta problem eftersom vi har tre olika momssatser på våra varor. Huvudregeln är alltså att det är momssatsen på försäljningsvaran som styr momssatsen på fraktavgiften man debiterar kunden. Säljer man en bok är det bokmomsen som styr även hur mycket av den debiterade frakten som ska redovisas till Skatteverket. Alla som schablonmässigt kör med 25% för fraktmomsen borde ha medalj för att de betalar in mer skatt till staten än vad de behöver..! :)

    Vi läste också RSVs skrivelse om fördelning av fraktmomsen när man har en blandad försäljning med flera momssatser. Eftersom vi hade ett egenutvecklat faktureringssystem kunde vi implementera fördelning i proportion till de olika varukategorierna vid varje enskild försäljning, och vi körde med detta system i åtskilliga år. (Vi gjorde det faktiskt lite ambitiösare än vad RSV föreslog – vi fördelade i proportion till varuvikten istället för varuvärdet. Det är ju vikten som är den relevanta grunden för fraktkostnaden.)

    Sedan blev vi tyvärr nödda och tvungna att överge vårt kära FileMaker-system för att istället använda Mamut. Där fanns ingen möjlighet till sådant här finlir. Man fick välja en gång för alla vilken momssats som ska gälla för fraktavgiften för alla försäljningar.

    Efter att ha diskuterat saken med vår redovisningskonsult och vår revisor kom vi fram till att använda 12% för fraktavgiften, eftersom den klart största delen av vår försäljning på årsbasis ligger i den momssatsen.

    Nu tänkte vi gå över till Specter – ska bli intressant att se om det systemet är mer flexibelt än Mamut…

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.