Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Gå i konkurs eller ta sig i kragen?

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #105326
  Grindsamhalle
  Deltagare

  Startade för ca ett år sedan ett AB men tänker nu sadla om. Mitt första räkneår slutar i November och jag ska då betala all moms. Detta landar på runt 100k. Jag har numera 0 k i kapital och ca 20 k i tillgångar.

  Med en del slit skulle jag kunna få ihop kapital och betala moms och skatt. Undrar dock om det inte vore bättre att gå i konkurs och på så sätt slippa betala moms och skatt. Eller kommer jag personligen bli drabbad på något vis om jag sätter företaget i konkurs?

  Granskas bokföringen extra hårt vid en konkurs? Misstänker att det finns en del brister i den pga slarv och brist på erfarenhet.

  Tacksam för att kunna bolla med er, har ingen annan jag kan prata med om detta.

  #186977
  Stefan72
  Deltagare

  Det är inte olagligt att gå i konkurs men det kan ju bli så att du får svårt att starta nåt nytt i framtiden och banker drar öronen åt sig osv osv……
  Har du inte haft nån löpande bokföring alls under tiden som gått då? Du borde rimligen ha vetat om att du använt statens pengar till annat löpande?

  #186984
  Mr Jonas
  Deltagare

  Mitt råd, kontakta ett proffs på området i din närhet.
  Ett viktigt ord är: kontrollbalansräkning. – Googla samt https://www.bjornlunden.se/foretagskunskap/kontrollbalansrakning__8068

  Ev.”Amatörlösning”. Sätt in samma summa som behövs för att täcka moms/skatte skulden i företaget.
  Har du några skulder till mig! Betala dom!:D.
  Lägg sedan ner bolaget och du kan använda det insatta som ”avdrag för kapitalförlust” (?) i deklarationen.
  Du kan då sova gott och skatteverket är då nöjda då dom fått sina pengar.
  Att lägga ner ett bolag är inte konstigt, men att ”konka” ett bolag ger alltid ringar på vattnet i olika register.

  Med vänlig hälsning,
  Jonas

  #186915
  GregerA
  Deltagare

  Om du tror på nolaget, och verkligen klarar av att “ta dig i kragen” bör du se till att bolaget kan fortleva. En konkurs gör det mycket svårare att starta ny verksamhet den närmaste tiden.

  Upprätta en kontrollbalansräkning. Tänk på att tillgångar får tas upp till marknadsvärde. T.ex kan varulager värderas till försäljningspris – vilket ju annars normalt värderas till anskaffningsvärde.

  Du skall i första hand återställa aktiekapitalet. Jag gissar att det var 50000 när du startade firman, så sätt in så mycket som behövs för att återställa det.

  Om ytterligare pengar behövs kan du göra det som ett aktieägarlån – dvs du lånar ut pengar till bolaget.Dessa kan du sedan ta tillbaka när situationen föbättrats. Men vid en konkurs kommer du att förlora dem.

  /Greger

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.