Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Hur hantera returer i bokföring?

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #95355
    Joel
    Deltagare

    Hej!

    Eftersom vi säljer maskeradkläder över internet så får vi inte helt oväntat en hel del returer att hantera då storlekar inte passar, produkten inte lever upp till kundens förväntningar, produkten hinner inte fram i tid osv osv.

    Vid kort- och fakturabetalningar stryker vi fakturan eller återbetalar summan direkt till kortet via Payer samt makulerar ordern i vårt system. Det står då på utbetalningen från Payer och Klarna vilka ordrar som är makulerade och av vilken anledning.

    Vid direktbetalningar måste vi istället göra en manuell återbetalning av summan för köpet direkt till kundens bankkonto.

    Det jag funderar över är hur man bokföringsmässigt hanterar en retur på ett korrekt sätt. Vilken typ av verifikation ska vi skriva ut för att styrka att ett återköp är gjort? En kopia på kvittot som vi skickat tillsammans med varorna? En kopia på själva överföringen i internetbanken (vid direktbetalningar)? Eller räcker det att sätta ordern som makulerad i vårt system så att det vid t.ex en revision går att kolla upp detta?

    /Joel

    #117508
    Parvelito
    Deltagare

    Kreditfaktura torde väl vara det som man skall göra, men det låter på dig som du inte har några fakturor, och därmed knappast kreditfakturor heller.

    #117509
    Joel
    Deltagare

    Nej precis, vi skickar så klart med ett kvitto på vad kunden beställt (ska man se det som en faktura?). Hur ska en kreditfaktura vara utformad?

    #117511
    Parvelito
    Deltagare

    En kreditfaktura ser precis ut som en faktura, fast istället för “att betala” brukar det stå “att erhålla”.

    #117512
    Joel
    Deltagare

    Okej!

    Hur gör ni andra som inte heller jobbar med fakturor på annat sätt än via Klarna?

    #165260
    donkeypunch
    Deltagare

    Bumpar denna, Joel, hittade du någon smidig lösning tillslut?

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.