Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Hur kontakta potentiell leverantör? Med fler frågor!

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #95966
    cl1cker
    Deltagare

    Då var det dags för min första tråd här. Kan säga att det här forumet verkar vara rena guldgruvan för en total nybörjare inom e-handel. Jag har en hög frågor som jag inte riktigt hittat svar på i andra trådar.

    Som bakgrund hör att jag planerar att starta en ehandel. Jag ska importera ett livsmedel/kosttillskott från ett land inom EU och sälja via nätet i Sverige.

    Vad ska jag tänka på när jag kontaktar en potentiell leverantör för första gången?
    Jag är helt nybörjare på det här och vill inte framstå som för orealistisk eller oproffsig. Jag är student och har ett ganska begränsat kapital att undanvara, så jag skulle såklart gärna vilja importera i liten skala till att börja med, men hur intressant är detta för en leverantör? Gärna i skala om varor för bara några tusenlappar till att börja med, för att se ifall det går bra.

    Vart ska jag vända mig för att lära mig om tillstånd etc. för import och försäljning av livsmedel?
    Förutom här då. ;) Jag undviker så klart gärna att uppfylla hjulet på nytt så om någon vet ett bra sätt att ta reda på allt jag behöver göra i form av importtillstånd och förvaring och märkning av livsmedel så vore jag grymt tacksam över att bli pekad i rätt riktning. Det jag läst hittills verkar vara en djungel av olika regler och är ganska överväldigande.

    Hur stort kapital behöver jag?
    Och hur långt är ett snöre? Förstår att det är svårt att svara på. Men om jag vill importera varor för ett par tusenlappar till att börja med, sen kanske ha en försäkring, en ehandelsplattform, och gud vet vad mer – hur mycket pengar snackar vi ungefär? Fem tusen? Tio? Hundra?

    Väldigt tacksam för svar! Ha’t pent!

    #122279
    Parvelito
    Deltagare

    1: Tänk på att vara professionell och ärlig med vad du vill. Om den leverantör du valt inte kan hjälpa dig för att de tycker att det är för lite att hålla på med kan de kanske peka på någon annan som kan hjälpa dig, eller en grossist i Europa som köper lite mängder av dem. Rent generellt är det svårt att vara liten, men alla är vi små i början.

    2: Kommunen är tillsynsmyndighet, och deras miljö och hälsovårdskontor kan säkert berätta för dig vad som gäller för förvaring. Livsmedelsverket brukar vara tjänstvilliga vad gäller märkningar och sådant. Myndigheternas verksamhet finansieras via skattsedeln, så var inte rädd för att fråga dem om råd. Även om de inte kan göra jobbet åt dig brukar de kunna peka på var du hittar information och i någon mån hur den skall tolkas om du är osäker.

    Var försiktig med just kosttillskott eftersom det varit mycket tjafs om vad de egentligen innehåller. Man kan säkert förvänta sig att myndigheterna börjar agera hårdare mot de här produkterna, och som liten återförsäljare med webshop kan det bli väldigt dyrt att strida med myndigheterna om det visar sig att det du sålt innehåller något det inte borde innehålla.

    3: Det varierar naturligtvis, men jag tror att 50 tusenlappar är ett bra startkapital för att få sådan snurr på verksamheten att det känns meningsfullt att hålla på. Webshoplösningar, marknadsföring, emballage, betallösningar, transporter etc bygger alla på att det finns lite volymer för att det skall bli något över.

    #122282
    cl1cker
    Deltagare

    Yes, kommunen blir det. Har redan slängt iväg ett mail till en på näringslivskontoret här i stan, tänkte invänta svaret från honom och höra vad han säger innan jag går vidare där.

    Jo, det känns som att försäkring är en ganska viktig del när det är något man ska stoppa i sig. Men om en grossist uppger att de har “FULL EU APPROVED FACILITIES AND PRODUCTS” känns det som att det borde vara värt något i alla fall…

    Det är en del pengar för en fattiglapp som mig, speciellt då det är en ganska riskabel investering också. Jag kommer antagligen ändå genomföra det, men ska såklart räkna över det några gånger först. Jag kommer förmodligen försöka byta så mycket av min tid mot pengar som möjligt i början för att få ned kapitalbehovet. Alla råd om hur man kan göra detta mottages varmt..

    Tack för tipsen! :)

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.