Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Inköpsrutiner

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #97523
    rougtube
    Deltagare

    Hej,

    är nyfiken på hur era inköpsrutiner ser ut. Har ni fastställda regelverk för inköp? Använder ni inköpssystem? Hanterar ni inköpsordrar/beställningar som ni sparar och numrerar? Hur numrerar ni? Beställer ni genom inköpssystem eller beställer ni från era leverantörers egna webbutiker? hur arkiverar ni då info om beställningarna?

    Tack på förhand

    #138000
    Lubic
    Deltagare

    I vårt system så genererar vi en beställning (pre-order) som vi oftast sedan klipper och klistrar in i ett mail till våra leverantörer.

    När vi sedan får fakturan/leveransinfo från vår leverantör så uppdaterar vi vår pre-order så den stämmer med det som leverantören skickar till oss.

    När leveransen sedan kommer så prickar vi av så vi se att vi har fått allt som ska komma. Sen så kör vi in vår pre-order i systemet så lagersaldot uppdateras.

    Utöver detta så har vi även logik så att om en pre-order är ingående (avstämd mot fakturan) så räknas dessa produkter bort från övriga beställningar vi gör, så vi inte beställer dubbelt av något som redan är på väg in.

    När vi genererar vår pre-order så skapas den utifrån våra beställningspunkter.

    Typ så går det till hos oss.

    Övriga inköp (ej produkter som vi säljer vidare) hanteras lite enklare. Där så går vi (oftast) in på våra leverantörers hemsidor och beställer det som är slut. T.ex. papper, kartonger, etc.

    #138031
    Jimmy
    Deltagare

    Vad använder du för system Lubic?
    Vi har PrestaShop och funderar på att använda Specter eller denna modul ERP – PrestaShop för att underlätta inköpen.

    Någon som har erfarenheter av någon av dem när det gäller inköpsrutiner?

    #138048
    Lubic
    Deltagare

    Vi har byggt vårt system själva. Så det är anpassat för hur vi jobbar men även efter hur mycket tid vi har att lägga på att utveckla systemet. Just nu har vi lite dåligt med tid för att göra större förändringar så vi har “fastnat” lite i hur det fungerar. Men vi kommer förhoppningsvis snart ha mer tid över och då ska vi optimera vår admin så det mesta går smidigare att göra.

    Så det är alltid intressant att höra hur andra arbetar för att få bra idéer om hur man ska göra (och inte göra).

    #138199
    Seke
    Deltagare

    Vi har byggt ett eget “back office”-system i FileMaker Pro där vi hanterar försäljningsstatistik mm. Vi importerar dagligen lagersaldon och försäljningsdata från webbutiken (Textalk) via Excel till FileMaker Pro. Där tar vi fram inköpsorder baserat på hur länge vi vill att lagret ska räcka, som vi sparar som pdf och mailar till leverantören, i de flesta fall. Några leverantörer har webbutiker. Sedan knappar vi manuellt in inköpet i Specter så att det ligger klart när leveransen kommer. Då stämmer vi av antalen och levererar in i Specter, och lagersaldona uppdateras automatiskt även i webbutiken.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.