Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Kommer revisoryrket att dö ut?

Etiketter: , ,

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #104861
  snappgirl
  Deltagare

  Automatiserad bokföring blir allt vanligare och tar över de enkla sysslorna, vilket skapar mindre arbetstillfällen för revisorer. Enligt en artikel från Civilekonomen kommer robotar att ta över många av de vanliga revisoruppgifterna.

  Men enligt ett blogginlägg från Ageras där branschexperten Jan Söderqvist intervjuas finns det möjlighet att överleva som revisor. I den artikeln presenteras idén om att revisorer borde erbjuda en prismodell där de tar en fast avgift istället för pris per timme och istället erbjuda värdebaserad försäljning.

  Vad tror ni? Kommer vi att se färre revisorer i framtiden?

  #185797
  Ekraft
  Deltagare

  Nej, de blodiglarna kommer nog hänga med ett tag. Revisorer pysslar till att börja med väldigt lite med löpande bokföring. Deras jobb är istället att se till att mer komplicerade transaktioner blivit rätt, att stora transaktioner är rätt, att värdena i balansräkningen som t.ex. lager och kundfordringar verkligen har det uppgivna värdet, att skatter och avgifter betalats korrekt och att lagar och förordningar i övrigt följts. På ägarens direktiv kan de också kontrollera hur bolagsstyrning, riskhantering och kontroll av felaktiga utbetalningar fungerar.

  Det här är ingenting som automatiserad bokföring löser. Den brukar heller inte lösa de årsvisa bokslutstransaktioner man behöver göra, eller ifyllandet av deklarationer och korrekt upprättande av årsredovisning.

  #185770
  snappgirl
  Deltagare

  Det är mycket möjligt att det blir så att revisorer måste omprioritera sina jobb och istället fokuserar på rådgivning. Det intressanta är ju att alla revisorer, till och börja med, har ansvarat för de löpande bokföringen och med åren arbetat sig uppåt. Hur gör nu alla nyexaminerade civilekonomer som vill jobba med revision? Går de direkt in i jobbet som mer kvalificerade rådgivare?

  #185812
  Stefan72
  Deltagare

  Känns som det bör förtydligas vad en revisor är för något? Jag har svårt att se att deras yrkesroll äventyras av bokföringssystem. Isåfall blir det väl alla dessa ja vad säger man egentligen? Ekonomiassistent? som sköter den biten som blir utan jobb.

  #185823

  Som kort svar på din fråga: Kommer revisor yrket att dö ut? – Nej, av många anledningar varav den första som någon var inne på så arbetar inte din revisor med att föra din löpande bokföring.

  Sedan oavsett hur tekniken påverkar den löpande bokföringen så kommer alltid efterfrågan av revisorer kvarstå. Främst på grund av att i regel ska alla aktiebolag ha minst en revisor. För alla publika aktiebolag samt finansbolag är det alltid obligatoriskt att ha minst en revisor. Detsamma gäller alla företag oavsett bolagsform som uppfyller 2/3 av följande krav. Om företaget har antingen: Minst tre anställda, En nettoomsättning på över 3 mkr, en balansomslutning 1,5 mkr så är det även obligatoriskt för de företag som uppfyller detta att anlita en godkänd revisor som behöver genomföra en revision och även lämna in en revisionsberättelse till Bolagsverket.

  Däremot för div. yrken som sysslar med att upprätta löpande bokföring såsom redovisningskonsulter, ekonomiassistenter och så vidare. Dessa kan mycket väl bli påverkade av den tekniska automatiseringen av redovisning.

  #185840
  Kackalorum
  Deltagare

  Reviorsyrket kommer inte dö ut.
  Redovisningskonsultyrket kommer dö ut.

  Skilj på redovisning och revision.

  #185842
  VATadviser
  Deltagare

  Hej

  Revisorn blir kvar. Bland annat pga lagkrav.

  Även redovisningskonsulten blir kvar då det alltid behöver göras manuella avstämningar av det som bokförts. Det är en kontrollfunktion som behöver utföras av en bokföringskunnig person såsom en redovisningskonsult.

  Däremot så kommer antalet bokföringsassistenter och rena bokförare att minska. I alla fall om de automatiska systemen blir så billiga och enkla att småföretagarna klarar av att jobba i dem.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.