Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Kopiering vs. Inspiration

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #102751
    johnnetr
    Deltagare

    Vad är gränsen mellan kopiering och inspiration av ett annat website? Utifrån juridisk perspektiv, om man har exakt samma grafisk layout och funktioner men innehållet är eget(logotyp, bilder & produkter) strider detta mot lagen? Med tanke att den andra website är i samma bransch men ligger i U.S.A.

    Uppskattar era åsikter!

    #178617
    Ekraft
    Deltagare

    Om du kopierar något så att det är förvillande lika med en redan befintlig sajt så kommer dina kunder troligen tycka att du är en tråkig kopia. Du kommer heller aldrig att kunna bli bättre än den du kopierat.

    #178620
    johnnetr
    Deltagare

    Intressant aspekt. Men vad tror du utifrån juridisk perspektiv?

    #178622

    Det uppenbara som jag kommer att tänka på när du nämner kopiering är ju om där finns några patent eller dylikt – då känns det som att man är ganska körd om den du kopierat/hämtat information om skulle få nys om det.

    Sedan är det som föregående talar säger.. Varför ska folk köpa från dig om där inte finns någon unik försäljningspunkt som du uppfyller?

    #178632
    Mony
    Deltagare

    Byggda teman som man laddar ner (gratis eller betalda) är det ju förmodligen fler än en som använder samma, så den kopieringen är laglig. Har man då bytt ut logga, menyer och sånt så är det ju ingen kopia, fast det är samma struktur.

    Förmodar att du har ett eget unikt namn på shoppen oxo.

    Om du är orolig kan du väl låtsas som om du tex ska sälja Coca Cola under ditt eget varumärke Kalles Kåla. Vad tror du är rimligt att Coca Cola hade accepterat?
    Om du sen vänder på det och låtsas att du äger coca cola och någon annan hade kopierat Kalles Kåla. Vad hade då varit rimligt att acceptera?

    :)

    #178633
    Dan
    Deltagare

    Juridiskt antagligen inte straffbart även om du ändå kan bli stämd oavsett hur lagen ser ut i det exakta fallet.

    Snor du bilder så begår du upphovsrättsbrott, snor du CSS och HTML tror jag inte det finns prejudikat som säger att det är upphovsrättsskyddat.

    Men som tidigare nämnt är det ju en dålig idé. Men om man saknar moraliska betänkligheter och inte skäms för sig, eller tycker det är trist att spara pengar på att stjäla av andra, ja då kan man göra det.

    Nu var detta kanske ett hypotetiskt fall och inte en fråga om just du kunde sno en design av någon annan, men tänkte bara berätta att det ger en rätt stor tillfredsställelse att skapa sin egna identitet för företaget, även om den kanske är fulare, så har man åtminstone gjort den själv.

    När en kund eller vän säger “vilken fin sida” så kan man känna stolthet, det kan man såklart även om man snott någon annans design men då har man någon form av psykiatrisk diagnos. :)

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.