Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Kreditor och enskilda firmor

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #93987
    Seke
    Deltagare

    Vi anlitar Kreditors tjänst Fakturera mig sedan två veckor och det verkar fungera mestadels bra hittills.

    En lite märklig sak är dock att Kreditor tydligen inte kan hantera kunder som är enskilda firmor med automatik, utan de registreras alltid som privatpersoner! Det betyder att fakturan blir ställd till privatpersonen istället för till företaget, vilket inte är så lyckat om kunden vill ta det som en kostnad i sin rörelse. Visserligen kan Kreditor rätta till det och skicka ut en faktura ställd till den enskilda firman, men det krävs då att man kontaktar Kreditor i efterhand i varje enskilt fall.

    Enligt Kreditor är detta ett “känt problem”.

    Lite förvånad är jag att ett sådant problem inte är åtgärdat. Föreställer mig att detta inträffar ganska många gånger per dag med tanke på hur många kunder Kreditor har och hur många enskilda firmor det finns…utvecklingskostnaden för att fixa detta borde de tjäna in mycket snabbt om man jämför med kostnaden för all manuell hantering som blir följden i nuläget.

    Tänker mig att det inte borde krävas mycket mer än en flagga i deras API att numret ska tolkas som ett organisationsnummer och inte ett personnummer, och några rader kod, men allt måste ju testas förstås och alla partners blir väl också berörda.

    Är det någon annan som har funderat över det här?

    #106659
    GregerA
    Deltagare

    Finns det inte något referensfält eller annat fält där du kan stoppa in firmanamnet. På så sätt står det i alla fall på fakturan och skattemässigt borde det vara ok.

    #106663
    Bjorn
    Deltagare

    Om det är en enskild firma är det väl inga större konstigheter att ta det i firman trots att den är ställd till personen. Man är ju företaget?

    #106664
    Seke
    Deltagare

    Jag vet inte hur det är med det, har aldrig haft enskild firma, bara handelsbolag och aktiebolag. Men det finns säkert gott om enskilda näringsidkare här… Är det alltså så att man i en enskild firma kan ha verifikat där man som privatperson står som köpare? I så fall är det ju inget problem.

    Det var en kund som hörde av sig och som inte gillade att han fick fakturan som privatperson fast han registrerat sig som företagskund i butiken. När jag försökte rätta upp det hela snubblade jag över “det kända problemet” med Kreditors hantering av enskilda firmor. Storm i ett vattenglas..?

    #106674
    PatrikS
    Deltagare

    Stämmer, som enskild firma så kan ju fakturan stå i ditt namn.

    #106676
    Parvelito
    Deltagare

    Jag kan tänka mig att om man köper saker för att brygga öl, och vill dra av det i firman (håller knappast vid en utförlig revision) så vill man definitivt att firmanamnet står där istället för ens privata. Det minskar risken för en utförlig granskning ganska mycket.

    #106683
    Seke
    Deltagare

    Parvelito: Det håller nog om man använder våra varor i sin rörelse, t ex om man är ett bryggeri… De flesta av de nya småbryggerierna är kunder hos oss. Butiken ser kanske ut som att vi vänder oss mest till privatpersoner, men omsättningsmässigt är det ungefär fifty-fifty mellan privat- och företagskunder.

    #106685
    Parvelito
    Deltagare

    Oj, nu fick jag kvitto på mina ständigt förutfattade meningar :-)

    Du har lyckats bra med att attrahera professionella företagare med en sajt som jag kände var riktad till mig som privatperson.

    #106687
    Seke
    Deltagare

    Tack för berömmet, men den här butiken har bara funnits ett par veckor, så det är inte den som har attraherat proffsbryggare. Vi har haft såväl hobbybryggare som professionella företagare som kunder i många år. Huvuddelen av försäljningen mot proffsbryggarna går inte via butiken utan via mail mm, men en del går via webben och vi funderar på att bygga en specialbutik för dem för att öka den andelen.

    De senaste åtta åren har vi haft ett väldigt basalt Perl-CGI-skript som varukorgslösning. Det funkade också… Före 2001 hade vi bara statiska html-sidor med produktsortimentet och ett webbformulär för beställningar.

    Jag antar att vad jag försöker säga är att även om vi tekniskt sett har hållit på med ehandel sedan cirka 1996 så har vi inte vår huvudkompetens inom ehandelsaspekterna utan i den specifika branschen (ölbryggning) .

    Sedan tror jag att förutsättningarna är ganska olika i branscher där snart sagt alla är potentiella kunder (kläder, heminredning, hemelektronik…) och mer nischade branscher som vår där det är en liten minoritet specialintresserade som utgör målgruppen. Kan tänka mig att ehandelsaspekter som design, SEO mm är viktigare i breda branscher medan specialistkunskaper om branschen är viktigare på nischmarknader.

    Vad vi håller på med nu är en satsning på att modernisera logistikflödet, affärssystemet och gränssnittet mot kund så att vi ska klara av ökade volymer utan att jobba ihjäl oss.

    Dessutom är ehandel kul och jag gillar den här sajten. Bra jobbat, Dan!

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.