Plus Forum E-handelsforumet Betalsystem Kronofogden – utflyttad

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #96058
  GregerA
  Deltagare

  Jag har just ett case där en person beställt varor i början på april. Kreditkontroll var vid detta tillfälle ok.

  Betalning har uteblivit trots påminnelse.

  Jag har skickat ansökan om betalningsföreläggande till Kronofogden. De svarar att personen vid tidpunkten för ansökan hade flyttat till Syrien (adress okänd) … 😮 … och ber mig åberopa eventuella omständigheter som ändå skulle göra att KFM är behörig att ta upp ärendet.

  Han flyttade ut i slutet av april.

  Nån som känner till vilka omständigheter man bör åberopa?

  Beställningen är gjord från svensk IP-adress (bredbandsbolaget) och leverans har skett till svensk adress.

  Några pengar lär jag förstås aldrig se, och uppenbarligen många med mig då det redan finns en diger lista med fordringsägare.

  #123065
  Parvelito
  Deltagare

  Finns det kvittenser på att det är uthämtat?

  Annars känns det väl som den sedvanliga blåsningen där någon flyttar hem och ger sitt ID-kort till en kompis för att härja runt relativt riskfritt. Man kan dock alltid göra en polisanmälan om bedrägeri och bifoga IP-nummer så kan de rent teoretiskt nysta den vägen.

  #123074
  GregerA
  Deltagare

  Jo, det går säkert att får fram. Det är skickat med Schenker, och han var ju enligt folkbokföringen bosatt i Sverige när leveransen skedde. Ingen har heller sagt att det inte kommit fram till rätt mottagare.

  Problemet i det här fallet är att KFM anser att man skall vara folkbokförd i Sverige den dag ansökan om BF ges in, vilket han då inte var eftersom han flyttat ut i mellantiden.

  Jag får ringa Svensk Handel Juridk och fråga – nån nytta av medlemsavgiften skall man ju ha ;)

  #123078
  Prix
  Deltagare

  GregerA, berätta vad Svensk Handel Juridik svarar dig. Du kommer högst troligt aldrig få tillbaka pengarna om ingen annanan kan ta ansvaret för personens anmärkning vilket är högst osannolikt. Men det känns som att man borde kunna göra nått, vill ju inte släppa sånt, speciellt inte när det rör sig om mycket pengar.

  #123106
  Parvelito
  Deltagare

  OK, då förstår jag bättre. KF:s främsta problem torde vara att delgiva personen ärendena, vilket skapar en del “juridiskt” kaos. Någon rätt att göra utmätningar i Syrien saknar de också.

  Jag tror att den här personen kanske inte har utvandrat till Syrien, det är ett synnerligen jobbigt land att leva i just nu, utan har gjort en “fint”. Det du och övriga fordringsägare bör göra är en anmälan om bedrägeri, eftersom personen ifråga uppenbart beställt saker utan avsikt att betala för dem, och när han sedan fastnar i någon kontroll, eller mot förmodan vill komma tillbaka från Syrien, så har han ett rättsligt efterspel att vänta, inkl skadestånd till de som drabbats.

  Men det är knepigt det där, och egentligen är man ganska rättslös mot människor som cyniskt utnyttjar juridiken och systemet till sin spets.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.