Logistikgrunder

Plus Forum E-handelsforumet Logistik Logistikgrunder

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 23 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #100423
  joki
  Deltagare

  Hej,

  Jag (eller vi) är i startgroparna för att starta ett nytt företag (webshop). Har surfat runt en del både här och på andra sidor, men logistikdelen är jäkligt klurig kan jag tycka. Att vi behöver en skrivare är ganska självklart, laserskrivare om jag fattat det rätt? Etikettskrivare? Sen både vanligt papper (till “kvittot”) och sen etikettpapper (vart köper man detta bäst?). När det kommer till förpackning så känns det väl ganska bra att gå via något lokalt “pappföretag” och beställa via dem.

  Så långt då har jag en produkt som ska sändas, en förpackning som produkten ska in i och retursedel som ska på förpackning. Och nu då? I början så lär det ju variera från 0-5 paket i veckan, så någon rabatt inser jag att jag inte kommer få, men vad är bäst för ett relativt litet paket (Max 500-700 g och inga större cm-mått, lite oklart)? Är det Postens “Skicka lätt” eller ska jag ta kontakt med något annat fraktföretag?

  Går man sen ner till servicebutiken och skickar iväg det? Hur fungerar det rent praktiskt om man får säg fem ordar på en dag och alla är under spridda tider? Vilken tid är det senast som gäller om man vill hinna med postgubben? Eller kan man gå till ett företagscenter (bor väldigt nära)?

  Er expertis hade uppskattats väldigt mycket! Tack!

  #166187
  Dan
  Deltagare

  Denna biten tillhör en av de “lätta” delarna med e-handel. Lägg inte onödigt mycket tid på en “perfekt” setup och krångliga lösningar. I starten ska 99,99% av tiden gå åt till att sälja. Om du inte säljer är din skrivarpark eller orderkopplingar ganska meningslösa.

  Du kan printa allt med vilken skrivare som helst och vanliga papper som du tejpar på paketet. Det är enklast, har du ingen volym är allt annat krångligt och dyrare. Optimera kostnader och effektivitet när du har volymerna. Slösa inte tid på sådant innan dess är mitt tips.

  Om du måste lägga tid på det är det enklaste en laser som printar på etiketter från ett extra fack (eller byt papper). Nästa steg är en zebra som printar etiketterna.

  Förpackningar: Packoplock.se

  Varuvärde och bedrägeririsk spelar in på fraktsätt. Ingen bedrägeririsk och du ska komma igång snabbt (TA-system (transportadministration) är krångligare och tar massa viktig tid från sälj. Sa jag att du ska fokusera på sälj? ;) ).

  Nästa steg här är varubrev hos posten. Det kräver lite mer meck och de måste lämnas på ett företagscenter. Brev stoppar du på lådan (jag körde brev i 3 år innan jag optimerade detta)

  Enklaste är frimärken. Det är också bland det billigaste. Ska du ha spårbart är DHL via pluskontot.se ett bra alternativ för bra priser direkt. Skicka direkt funkar också men det är inte så billigt längre och ligger ofta nere men bra för spårbara brev och lätta försändelser som måste spåras.

  Paket via DHL eller Posten eller schenker kan lämnas på servicecenter (vilket som helst) men hämtning ingår också (med vissa specialregler hos vissa av speditörerna. krav på minsta antal).

  Enklast är att gå till företagscenter och lämna in det bara. Funkade för mig i 7 år :)

  #166190
  joki
  Deltagare

  Stort tack för svaret!

  Men hur är det med varubrev på Posten? Måste man komma upp i någon volym där eller går det att skicka en och en?

  #166192
  Dan
  Deltagare

  Inga krav på volym hos Posten förutom om du kör Porto Betalt då du blir straffad om du lämnar för lite per gång, men tycker personligen den fraktmetoden inte är aktuell här så det kvittar.

  Sen får du ju lägre pris på pakettjänster om du har volymer, men brev är svårare att få ner priserna på även om det går på varubreven (speciellt utland).

  #166197
  Fruktsam
  Deltagare

  @Dan 67271 wrote:

  Du kan printa allt med vilken skrivare som helst och vanliga papper som du tejpar på paketet. Det är enklast, har du ingen volym är allt annat krångligt och dyrare.

  Jag skulle rekommendera att köpa transportettiketter på A4 med en gång. Det är så mycket smidigare än att hålla på att klippa/skära och tejpa. Ser proffsigare ut dessutom.

  Men annars håller jag med. Logistiken är en av de enklare bitarna för en liten ehandlare och man behöver väldigt lite utrustning för att komma igång.

  Det som kan vara lite knepigt, beroende på varor, är att gissa vilka storlekar på lådor som är bäst. Tänk på att fraktpriset beräknas i fraktdragande vikt (volymen på lådan) om den överstiger verklig vikt. Så att ha onödigt stora lådor kan straffa sig.

  Ett medlemskap i pluskontot ger som Dan säger bra priser hos DHL med en gång, och du får även lite rabatt hos packoplock bland annat. DHL har heller ingen minimigräns för hur många paket du måste skicka för att de ska hämta upp dem vilket är en stor fördel i uppstarten.

  #166198
  mephisto73
  Deltagare

  Billigast i längden blir etikettskrivare från t.ex. Zebra, och dessutom grymt smidigt. Jag håller inte med Dan här, lika bra att det blir någorlunda lättarbetat från början, annars kommer du förlora onödig tid på klipp- och klistra. Du kan hitta begagnade Zebra etikettskrivare på ebay för någon tusenlapp, eller mindre.

  Optimera din process, det sparar du tid på i längden.

  Edit: vi kommer köra en workshop för nystartade ehandlare i Göteborgsområdet till hösten. Skicka ett pm om du är intresserad.

  #166199
  FredrikGust
  Deltagare

  Har en vanlig skärmaskin för papper här och så har man fixat till frakthandlingarna för fasttejpning på två röda för alla utskrifterna.

  Håller med om att man ska spara tid och vara effektiv, men i början gäller det att hålla i slantarna för att prioritera rätt.

  #166201
  pyhobby
  Deltagare

  Det märks att vi är uppdelade i två läger här:) “Billigast” möjliga och “Optimerat även om det är dyrare”.

  Jag håller helt med Dan och tycker hans resonemang för att hålla kostnaderna nere är klockrent.
  Jag tycker inte det finns någon som helst anledning att lägga för mycket pengar vid uppstart för att optimera när det handlar om ett fåtal ordrar om dagen/veckan.
  Skenar det iväg med mycket beställningar är det enkelt att fixa till sina metoder senare. Vissa kommer hävda att det är enklare att göra rätt från början, men skit i det;)

  Genom att hålla kostnaderna på en minimal nivå vid uppstart tror i alla fall jag att man har större möjlighet att leva ett långvarigt e-handlarliv.

  #166202
  GregerA
  Deltagare

  Om man aldrig gjort jobbet förr så är det svårt att få till en optimerad process på en gång. Börja med att göra saker manuellt, så att du lär dig hur det fungerar, och automatisera/optimera efterhand när du börjar se lönsamhet i det.

  Zebra är något som alla riktiga ehandlare vill ha – det är nog t.o.m viktigare än lastbrygga … :rolleyes: … men den allra första tiden går det jättebra med en laserskrivare.

  Jag tycker dock att man åtminstone kan kosta på sig riktiga transportetiketter på A4 för laserskrivaren. De kostar inte så mycket, och man slipper tejpa dem. Det går bra att mata dem en o en genom det manuella facket, och ha vanliga papper i huvudfacket.

  #166205
  mephisto73
  Deltagare

  Klart att om man har några få beställningar per vecka så kan man köra allt manuellt, men det blir väldigt snabbt väldigt trist och tidsödande.

  Personligen slet jag mitt hår otaliga gånger medan jag körde laserskrivare då min skrivare bara hade ett dokumentfack. Massor av felutskrifter och trassel. Men visst, kör man på extrem budget så är det en möjlighet. Annars avsätt en tusenlapp för en dedikerad etikettskrivare, det är väl använda pengar.

  Däremot så har Greger helt rätt när han säger att innan man packat ett antal paket så är det svårt att veta hur man kan göra det mer effektivt och hur man ska lägga upp sitt flöde. Så kör du på klipp- och klistrametoden de första 100 ordrarna så har du nog en ganska bra ide sedan om vad du behöver för att det ska gå smidigt. Det är nog ett viktigare argument än det ekonomiska.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 23 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.