Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #95928
    Andreas
    Deltagare

    Jag har börjat fundera på lönsamhet och om det finns några generella regler var man mäter om ett företag går bra vs dåligt.

    Exempelvis: omsättning vs vinst?

    Sitter lite och skissar på min framtid, e-handel har fungerat bra under studietiden som bisyssla. Men nu är jag snart klarutbildad ingenjör och ekonom (jaa, jag ställer denna fråga för det). Funderar om man skall satsa på detta fullt ut eller söka anställning hos någon. Dock brinner jag även för e-handel så de är lite tudelat.

    Vad har ni för omsättning? Tyvärr uppger jag inte min på grund av att det finns konkurrenter som gärna vill veta detta.

    Skulle vara kul och veta hur det går för er helt enkelt. Bidrag gärna med några nyckeltal.

    #122061
    Parvelito
    Deltagare

    I Sverige har vi en sajt som heter allabolag.se där du kan söka fram alla aktiebolag i Sverige och se deras senaste tre bokslut.

    Vad gäller lönsamhet för enmansföretagare så brukar jag räkna med att man över tiden behöver dra in ungefär 250kr/arbetad timme, eller 2000kr/vardag netto före lön, men efter företagets övriga omkostnader. Då kan man med svenska skatter och avgifter lyfta en lön på c:a 20.000kr netto per månad efter skatt och arbetsgivaravgifter, och man har råd med pension och semester. Vill du ha mer betalt, eller om man är flera personer i bolaget, så får du tjäna mera pengar.

    Småföretag skall enligt mitt menande inte vara mer kapitaliserade än att de är skuldfria. Bolag som går med nollresultat, men där ägaren kunnat ta ut en anständig lön, samt saknar annat än lite kortfristiga leverantörsskulder (som i sin tur bör vara mindre än kassan) är i mina ögon skapligt solventa.

    Hur man når dit är väldigt varierande, eftersom vi säljer så olika saker, och med olika säsonger.

    #122072
    Andreas
    Deltagare

    Tack för ett bra svar, detta gav mig mera kött på benen.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.