Plus Forum E-handelsforumet Marknadsföring marknadsföring via bloggare?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 14 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #94877
    energie
    Deltagare

    Funderar på att marknadsföra mig via bloggare inom mitt segment och undrar vad ni har för erfranheter kring det?
    Hur har det fungerat för er, har försäljning påverkats mycket?
    Vilket är det bästa sättet att göra det på, finns ju dom som har tävlingar, en vanlig rekomendation osv. Vilket tror ni fungerar bäst?

    Kommer ihåg att det var ett jäkla ståhej angående att blondinbella blev sponsrad med visa saker och det var snack om att det möjligen var olagligt osv.

    Hur gick det med det fallet och var går gränserna för vad man får sponsra och inte till bloggare osv?

    #113856
    Parvelito
    Deltagare

    Det finns en massa olika vägar att jobba med bloggare, men man måste vara “kompatibel” med deras sätt att uttrycka sig, resonera och diskutera.

    När det gäller ersättning så är det så i Sverige att får man en sak för eget bruk mot att man i utbyte skall marknadsföra den, så är det naturligtvis skattepliktigt. Det förstår inte bloggerskorna, många av dem saknar F-skattsedel, har ingen aning om moms eller bokföring, men tar gladeligen emot grejer värda hundratusentals kronor och ibland mer än så varje år.

    De saknar “prislista” för vad marknadsföring på deras blogg kostar, de förstår inte vilka lagar och regler som gäller för hur man kan marknadsföra saker och det är över lag ganska rörigt.

    Blondinbella är väl en av dem som förstått det någorlunda, och faktiskt har ett registrerat bolag.

    I längden kommer det här inte att fungera, utan vad de skulle behöva lära sig är att ta betalt typ 1500kr + moms för ett inlägg i bloggen, och skall det också vara bilder där man använder varan får de skicka över ett demoexemplar (samt returemballage med förbetald frakt om de vill ha det tillbaka) plus att det kostar 1000kr till för fotograferingen.

    Men just nu råder djungelns lag där ute, och så länge du som “annonsör” inte tar i för mycket är det inga större problem för dig.

    #113857
    Katrin Lundgren
    Deltagare

    Kuriosa:

    Jag har nog 10 förfrågningar varje vecka från bloggare som vill “samarbeta” med rescensioner. Varje gång när man säger att för att inte vara olagliga så är vår policy är att antingen ska varan lämnas tillbaka efter recession eller att vi anmäler det som lön till skatteverket på normalt sätt så är vi totalt ointressanta att samarbeta med :D

    #113858
    Joel
    Deltagare

    Vi får mail nästan dagligen från bloggare som frågar om vi kan sponsra med produkter för tävlingar eller “recensioner”.

    I början var det helt klart lockande men ganska snart insåg jag att det inte gav någon extra försäljning. Nuförtiden svarar vi med ett standardsvar att vi tyvärr inte jobbar med denna typ av marknadsföring men att de givetvis är välkomna att handla för oss och får då 10% rabatt om de skriver om produkten i bloggen.

    Då tror jag att det är bättre att få bloggare att skriva om dina produkter utan krav på motprestation (dvs roliga produkter, produkter de köpt själv osv…).

    Det många, med CoolStuff, har insett är att många länkar från många olika bloggar inte bara är marknadsföring, utan även ett bra sätt att SEO-optimera sin sida då man får många fina inlänkar. Något att tänka på!

    /Joel

    #113861
    energie
    Deltagare

    Så det är alltså jag som är skyldig att anmäla alla “varuprover” osv som lön till bloggaren?

    Har sett att många gör tävlingar och liknande grejer på bloggar, är det ett sätt att kringgå skatt?

    Och hur funkar det i praktiken, tar bloggaren betalt för detta eller driver det tillräckligt med besökare för att dom ska vara nöjda?

    #113863
    martinkiland
    Deltagare

    Jag har sponsrat en och annan tävling hos bloggare. Man ska vara väl medveten att det inte ger någon direkt ökad försäljning, men det ger inlänkar, och inlänkar ökar chansen att komma högre upp på Google på dom nyckelord du vill optimera på.

    #113865
    MagnusJohansson
    Deltagare

    Vet inte om detta är till hjälp men jag ställde nedan fråga till skatteverket för någon månad sedan:

    Jag:
    Vi säljer ansiktsfärg via nätbutiken http://www.ansiktsfarg.se.

    Vi har på senaste tiden fått lite förfrågningar från vad jag antar är privatpersoner som driver bloggar. Förfrågningarna handlar om att dessa personer undrar om vi kan skicka någon produkt kostnadsfritt som dom skriver om i sin blogg och att dom då nämner vart färgen kommer ifrån, det handlar om produkter för mellan 100-300 (slutpris till kund) kr. För vår del skulle det helt klart vara en bra affär (beroende på hur många besökare bloggaren har). Men min fråga är om det är något speciellt vi bör tänka på? Kan vi bara skicka varan kostnadsfritt och att vi bokför det som marknadsföring?

    Skatteverket:
    På Skatteverkets webbplats kan man läsa om Gratis produkter från företag.
    Bifogar en länk dit.
    Försäljning via bloggen | Skatteverket [NS4 version]

    Jag:
    Tack för svaret men informationen du länkade till berör endast den andre parten (bloggaren). Jag undrar mer från min sida. Kan vi t.ex bara bokföra produktens inköpspris som en marknadsföringskostnad och att vi sedan informerar bloggaren om sidan du länkade till?

    Skatteverket:
    Företaget ger en vara till bloggaren för att denne skall göra reklam för varan. Tas produkter ur lagret bör lagerkontot krediteras.
    Antag att den köpta tjänsten och varan värderas till 100 plus moms 25. Detta bör bokföras enligt följande. Företaget får en reklamkostnad som
    bokförs ” 100 debet försäljningsprovision” samt “25 debet ingående moms”. För att betala detta tar företaget ut en vara som betalning. Uttaget bör bokförs “100 kredit varuförsäljning” samt “25 kredit utgående moms”. Alternativt kan man tänka sig att bokföra de 100 kredit på lagerkontot. Men det ser bättre ut att använda kontot varuförsäljning. Så här långt har inte resultatet påverkats. Resultatet påverkas vid bokslutet på så sätt att lagervärdet minskat med 100 och detta påverkar resultatet.

    #113875
    Katrin Lundgren
    Deltagare

    Jag bara älskar skatteverket, ställ en fråga och du får lika många olika svar som de har handläggare. När jag frågade ville de jämställa bloggare och affiliates med anställda och varorna alt provisionen var lön och skulle behandlas så.

    #113880
    MagnusJohansson
    Deltagare

    @Kodmyran 9559 wrote:

    Jag bara älskar skatteverket, ställ en fråga och du får lika många olika svar som de har handläggare. När jag frågade ville de jämställa bloggare och affiliates med anställda och varorna alt provisionen var lön och skulle behandlas så.

    Ja det låter ju faktiskt mest korrekt det svar du fick. Det är nog bra att maila skatteverket så man har bevis på vad man fick för svar känns det som. :)

    #113882
    Joel
    Deltagare

    Följdfrågan då är ju: Räcker en handläggares svar om Skatteverket börjar bråka en vacker dag?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 14 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.