Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Moms inom EU

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #98131
    Andreas
    Deltagare

    Ett annat problem förutom ehandel med piratvaror så är försäljning med lägre moms.

    Bl.a från England och andra länder som endast har 20% moms.

    Är otroligt svårt att konkurrera med dessa webbutiker som kan sälja med en lägre momssats.

    Du får sälja för 320 000 Kr om jag minns rätt till Sverige utan att betala svensk moms. Dock kan jag lova att många av mina utländska konkurrenter säljer för mer en så. Tror knappast ens svenska skatteverket bryr sig om detta och gör någon koll mot de utländska företagen. Själv fick jag dock betala ränta på pengarna till skatteverket för den tid som jag betald in momsen i fel land, för att jag ej visste bättre och vände mig direkt till de när jag hörde om denna tröskelvärdeslag.

    Har länge funderat att hur mycket importerar vi i Norden riktigt. Många väljer att köpa från dessa länder istället för att vända sig till företag som ger något tillbaka till ens hemland.

    Ja, jag betalar skatt i Finland och inte Sverige, så är väl inte 100% perfekt själv heller. Men momsen går till Sverige i alla fall!

    #145504
    friedrich
    Deltagare

    finns även många svenska leverantörer som har svårt att hantera t ex engelska kollegors lägre prisnivåer.

    För att som handlare kunna konkurrera i pris måste man inte sällan handla direkt av engelska leverantörer, det är ohållbart att betala kanske 20 % mer till den svenska återförsäljaren, man hamnar fel i pris.

    Vet flera svenska leverantörer som inte är glada över denna utveckling..
    Många led “drabbas”….

    #145508
    Andreas
    Deltagare

    @friedrich 44671 wrote:

    det är ohållbart att betala kanske 20 % mer till den svenska återförsäljaren, man hamnar fel i pris.

    Det är för att dessa leverantörer oftast är den ända återförsäljaren i landet och de vill ju inte minska sina marginaler. De är ofta också de som inte ens vill ha en som försäljare för deras produkter, “du säljer ju bara på nätet”.

    De kommer glatt tillbaka sen när man börjar kapa marknadsandelar från deras nuvarande försäljare som kör på som de alltid har gjort.

    Denna prispress är väldigt bra för konsumenten, som enkelt idag hittar förmånliga produkter i och med nätet. Är väl det som är största fördelen med ehandel.

    #145542
    Parvelito
    Deltagare

    Momssatserna har ändå blivit mer harmoniserade på senare år när länder nere i Europa höjt sin moms till att närma sig svensk/nordisk nivå. Men visst är det besvärligt när kunder handlar i t.ex. Tyskland med 19% moms, och dessutom visar det sig att den tyska handlaren kan skicka sina försändelser billigare till Sverige än vad en svensk handlare kan skicka inrikes.

    #145547
    Andreas
    Deltagare

    @Parvelito 44712 wrote:

    Momssatserna har ändå blivit mer harmoniserade på senare år när länder nere i Europa höjt sin moms till att närma sig svensk/nordisk nivå. Men visst är det besvärligt när kunder handlar i t.ex. Tyskland med 19% moms, och dessutom visar det sig att den tyska handlaren kan skicka sina försändelser billigare till Sverige än vad en svensk handlare kan skicka inrikes.

    Exakt, tur att Tyskland ändå har en viss språkbarriär. Värre med de engelsktalande länderna.

    Sedan är de få kunder som tänker på hur garantiärenden och returer hanteras.

    #145552
    friedrich
    Deltagare

    Även stora ehandlare har mycket pengar att spara på att leta leverantörer utanför sveriges gränser……

    Dvs man går förbi de svenska leverantörerna inte för att de inte vill sälja utan för att deras priser relativt de europeiska leverantörer är fel.

    inte bara slutkund har anledning att handla utanför sveriges gränser….

    #145618
    PalMik
    Deltagare

    Frågan var ju enbart gällande moms, inte att svenska distributörer nästintill alltid tar ut högre marginaler än sina kollegor i de större EU länderna.

    Jag tycker själv det är extremt märkligt att inget görs på EU nivå för det första för att det ska vara betydligt enklare att faktiskt momsregistrera sig i flera EU stater, momsreggar du dig i t.ex. Tyskland så MÅSTE du ha ett tysklandbaserat momsombud, då det är förenat med personligt betalningsansvar att vara momsombud så kan ni ju gissa vad det kostar. Dessutom finns ju blanketterna bara på Tyska/Franska etc.

    Ingen aning om hur de kollar försäljning B2C mot andra EU länder, gissningsvis påpekas det bara vid en revision … men vad har de lokala skattemyndigheterna för motivation att påpeka att du inte ska betala landets moms utan ett annats …

    Standardmomssatsen i EU ligger väll på en 19-21%, så även om man såklart sitter med Svarte Petter som svensk e-handlare så är det Sverige som är onormalt och inte tvärtom här.

    Vi producerar och skickar från tyskland med 19% moms till alla länder utom Sverige och med tyska fraktpriser och har extrem fördel av det.

    Fraktpriser är ju ett skämt i Sverige men det är ju lite ot :-).

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.