Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande moms på försäljning av virtuella varor

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #94135
  Seke
  Deltagare

  Jag funderar på att börja sälja datorprogram som komplement i min butik (mindre omfattning). Det rör sig om program från USA som kostar runt 20-30 USD. Programmen distribueras dels på CD, dels som nedladdningsbara filer som man köper en licensnyckel för att aktivera.

  Frågan är nu vilken moms jag ska redovisa om jag säljer program på CD respektive licensnycklar. Jag tippar att det är 25% moms som gäller i båda fallen. Eller är det annorlunda om jag säljer en licensnyckel och kunden sedan laddar hem programmet från en server i USA?

  Nästa fråga gäller försäljning av en bok som pdf-fil. Jag har skrivit en bok som är slutsåld men det finns fortfarande efterfrågan. Dock är jag inte så pigg på att trycka upp en ny upplaga eftersom boken egentligen skulle behöva omarbetas då den har ganska många år på nacken. Funderar på att sälja den till lågt pris som pdf-fil. Är det då 6% bokmoms som gäller, eller är det 25% eller något annat? (En variant är förstås att ta 0 kronor för den. à la Chris Anderson, då slipper man ju momsproblemet…)

  #107672
  GregerA
  Deltagare

  Det är 25% på nedladdad programvara, även om den laddas ned från USA.
  Det finns speciella regler för e-tjänster just för att man inte skall komma undan moms bara för att man handlar från utlandet. (Dom är smarta våra politiker … :rolleyes:)
  Särskild beskattningsordning avseende moms på elektroniska tjänster | Skatteverket [NS4 version]

  Jag tror att du kan ta 6% på boken, vill minnas att jag läst någonstans att det är innehållet som avgör öm det skall räknas som bok, inte mediet den distribueras på. Men jag har också läst att för ljudböcker på CD är momsen 6% medan nedladdade mp3-ljudböcker måste beskattas med 25% pga att EU anser att det senare är en tjänst. Så helt klart är det inte.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.