Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Namn på webbshop…

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 41 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #94385
    Fredde
    Deltagare

    Jag håller på att starta en webbshop som ska sälja tavlor och övrig heminredning (Inga möbler). Namnet som jag tänkt att använda på webbshopen är “MyLiving” vilket jag försökt att varumärksskydda. Nu fick jag avslag från PRV för att det finns ett företag i tyskland som heter MLIVING vilket är för lika. Dock har de ingen webbshop. För att det ska gå igenom behöver jag företagets medgivande vilket de inte vill ge mig.

    Men visst borde jag kunna använda mig av MyLiving ändå? Jag riktar mig ju endast till svenska kunder.

    Jag har klurat på ett bra namn i över ett halvår och så händer detta! Förstår ni min frustration!? Suck :(
    Någon som har förslag på annat passande namn?

    #109383
    Dan
    Deltagare

    Det var lite långsökt avslag tycker jag.

    Du kan inarbeta ditt varumärke likagärna så skit i PRV och kör ändå är mitt förslag.

    #109384
    sailorcap
    Deltagare

    Det är egentligen inte nödvändigt att varumärkesskydda något som egentligen inte har något värde. Du har än så länge inte byggt upp något värde i ditt varumärke. Det bästa är nog att finna ngt annat att driva varumärket under, så riskerar du i vilket fall som helst inga problem i framtiden. Det skulle ju vara tragiskt om du hade vart tvungen att lämna i från dig ditt varumärke efter några år. Är ett varumärke skyddat inom EU – ja då är det så.

    /Andreas

    #109385
    Fredde
    Deltagare

    Så jag kan alltså köra med MyLiving som namn på webbshopen och ut mot kunderna ändå? Själva företaget heter något annat.
    Men det finns kanske en risk att jag kan bli åtalad?

    Vad glad man är nu då. Jag som tyckte att jag hade ett så bra namn :(

    #109386
    GregerA
    Deltagare

    Åtalad blir du knappast, men MLiving kan ev kräva skadestånd av dig. De måste i så fall visa vilken skada de faktiskt lidit, och det vanliga är att deras advokat skriver ett brev där han uppmanar dig att “omgående och utan dröjsmål sluta använda varumärket” – annars kan de komma att kräva skadestånd.
    Först om du får en sådan varning kan bu börja oroa dig.

    Kan du inte kalla butiken MyLiving.se? – .se kan du ju skriva med mindre fontstorlek – så borde det ju särskilja från ett icke-svenskt varumärke.

    #109387
    sailorcap
    Deltagare

    Jag tror inte det funkar att bara lägga till en .se ändelse.

    Tänk er själv om IKEA inte var registrerat i tyskland men varumärkesskyddat inom EU. om du hade kallat ditt varumärke som (som dessutom säljer varor inom heminredning även om utbudet/inriktning kan skilja sig ngt). Inte hade det gått att kalla det Ikea.se

    EDIT://
    Jag är visserligen ingen expert inom området mer än ett halvårs studier inom juridik på universitet för 5 år sedan. För att inte ge dig falska grunder tycker jag du ska ringa en juristfirma. De kan nog ge dig svaret ganska omgående tror jag.

    /Andreas

    #109388
    Fredde
    Deltagare

    Jo, jag hade ju tänkt att jag skulle heta MyLiving.se faktiskt så då blir det ju ännu större skillnad mot MLIVING.

    Saken är den att jag tror knappast de kommer att lida ekonomiskt av att jag heter MyLiving.se med tanke på om de ska kräva skadestånd.

    För det första så inriktar jag mig endast mot den svenska marknaden och deras kunder kan inte handla av mig då jag endast säljer inom sverige (om de inte har svenska kunder förstoss). Och varför skulle kunder från sverige handla av dem när det finns massor med heminredningsbutiker på hemmaplan? Och skulle man som svensk ändå handla av dem så har de kanske något som ingen annan här i Sverige har i sitt sortiment och då gynnar det dem.

    Så skulle de lida ekonomiskt tack vare att jag heter “MyLiving.se”, då har man fasiken lyckats med företaget! :D

    Men kan man kontakta en jurist bara så där och fråga om detta?

    #109389
    Dan
    Deltagare

    Man får inte ha webbadresser som varumärken.

    De kommer aldrig höra av sig och du inkräktar inte ens på deras varumärke. Det är långsökt och att göra en höna av en fjäder. Glöm det och kör vidare på namnet om du gillar det.

    Skulle man sitta och fundera såhär inför varje namngivning skulle man aldrig kunna börja med sin verksamhet.

    Om det är något du skulle kunna göra är det att överklaga PRV:s beslut som känns felaktigt och stelt. Ev ändra till My Living istället.

    Man kan såklart kontakta en jurist och fråga, det brukar kosta 2000-3000kr per påbörjad timme :)

    #109390
    Fredde
    Deltagare

    Okej, men då kör jag vidare på namnet då. Men jag förstår inte varför jag fick avslag om jag nu inte inkräktar på deras varumärke? Är det säkert Dan?
    Men eftersom jag har mailat och frågat om medgivande till företaget så kommer de säkert att hålla koll efter namnet eller vad tror ni?

    #109391
    sailorcap
    Deltagare

    Det handlar egentligen inte så mkt om hur mkt de kommer lida (egentlingen). Det handlar om att du kan åkt snålskjuts på deras varumärke (teoretiskt sett) och det ogillas av alla företag.

    Ska jag vara ärlig så tror jag inte att någon kommer ge sig på dig. Inte förrän du blir såpass stor och har väsentliga marknadsandelar på marknaden. Men i teorin är ditt varumärke upptaget och du har lagen emot dig vid ev. tvist. Jag kikade in myliving.de och det är ju möbler, men det verkar ju marknadsföras under namnet woonya.de (av loggan att dömma), så det kanske är mer på det namnet de marknadsför sig numera?

    Allting beror på hur rätt du vill hamn på lagens sida om varumärken. I praktiken är det nog lugnt skulle jag tro.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 41 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.