Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande När bör jag starta mitt bolag?

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #105135
  Bizzy
  Deltagare

  Jag planerar att starta ett aktiebolag inom ett år. Min situation är lite annorlunda då jag nu är föräldraledig, så jag har gott om tid på mig att läsa in mig på eget företagande och att starta upp verksamheten i lugn och ro.

  Min fråga rör exakt NÄR jag bör registrera bolaget, samt ifall jag då bör välja brutet räkenskapsår – av någon skatteteknisk anledning eller t.ex. för att få bästa förutsättningar för en första utdelning?

  Jag kommer förhoppningsvis att kunna börja jobba i augusti eller senast september 2020. Jag kan dock registrera bolaget när som fr.o.m. nu och fram till dess, och jag kan i princip välja vilket räkenskapsår jag vill, så hur bör jag tänka?

  Jag har sett att vissa rekommenderar att starta bolaget redan i december för att inneha aktierna 1:e januari och kunna genomföra en utdelning enligt förenklingsregeln redan under 2020, men om jag inte har bokslut förrän i december 2020 (efter typ fyra månaders arbete) så blir det väl inte utdelning förrän i början av 2021 ändå? Men jag kanske skulle ha behövt vänta ända till 2022 i annat fall, om jag inte hade ägt aktierna redan 2020-01-01?

  Tacksam för lite lättbegripliga råd kring hur jag bör tänka!

  #186592
  Dancar
  Deltagare

  Hejsan,

  Gällande när du bör starta det så skulle jag säga att det är bra att göra det under detta år så att du får den extra utdelningen i och med att du äger aktierna per den 1 januari 2020. Du behöver ju inte utnyttja detta utdelningsutrymme direkt utan den samlas på hög. Så förhoppningsvis går firman bra så att du kan plocka ut mer lågbeskattad utdelning i framtiden :).

  Gällande brutet räkenskapsår så är nog det viktigaste att välja det som passar verksamheten bäst. Är det exempelvis en säsongsbetonad verksamhet så bör man ha ett verksamhetsår som passar ihop med detta. Många redovisningsbyråer har också som mest att göra under årsskiftet då många väljer kalenderår av ren reflex när de startar upp. Så det kan finnas en liten vinst med brutet i och med detta (får hjälp snabbare vid bokslut etc.).

  Tänk också på att om du funderar på att starta fler företag i framtiden och äga dem via moderbolag så måste alla företag i koncernen ha samma verksamhetsår. Kan vara värt att skänka en tanke.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.