Plus Forum E-handelsforumet E-handelsplattformar Ni som byggt en egen lösning, ångrar ni er?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #95326
    iDenta
    Deltagare

    Hejsan alla!

    Jag börjar lite lätt med en presentation (hittade ingen tråd om det?). Kristoffer heter jag och driver till vardags webbyrån iDenta Labs. Förutom detta så driver jag en del egna tjänster inom platsannonser och ett tillägg till supportsystem.

    Nu är det som så att jag har blivit sjukt sjuken på att börja med ehandel, och det mesta sitter på plats – förutom vilken plattform jag ska använda…

    Jag har via kundjobb arbetat med bla. Prestashop och diverse shopplugin till WordPress och jag måste säga att jag inte är direkt imponerad av dessa. Så egentligen den enda lösningen för mig, där jag kan få allt precis som jag vill är att jag bygger en helt egen plattform, vilket egentligen inte är något problem.

    Men då är frågan till er som redan har byggt egna lösningar: Ångrar ni er? Finns det något ni skulle ha gjort annorlunda? Är jag helt dum i huvudet som ens tänker på att bygga eget? :)

    Kristoffer

    #117355
    Joel
    Deltagare

    Hej Kristoffer och välkommen till forumet.

    Jag har inte ångrat mig en sekund men du ska veta att det är ett väldigt stort jobb som kräver många många arbetstimmar, oftast många fler än vad man själv tror.

    Du bör därför vara medveten om att det kommer ta ett bra tag innan du kan komma igång med själva försäljnigen. Sedan är det såklart ett stort ansvar att drifts sitt eget system, men som sagt – har man kompetensen och tiden så är det värt det.

    /Joel

    #117356
    danielandersson
    Deltagare

    @iDenta 13482 wrote:

    Men då är frågan till er som redan har byggt egna lösningar: Ångrar ni er? Finns det något ni skulle ha gjort annorlunda? Är jag helt dum i huvudet som ens tänker på att bygga eget? :)

    Nu har inte jag kådat ihop en egen lösning, även om det varit snack om det väldigt länge.

    Frågan är dock alltid, är det värt det? Menar, all den tiden (6 mån+ för att få ihop något grundläggande, om man tänker med A/B-testning och allt annat man vill få med i första versionen) man lägger.. skulle inte butiken gå SÅ mycket bättre om man lade den tiden på marknadsföring? Hitta nya produkter/leverantörer? Bättre kundservice? osv osv

    #117359
    Dan
    Deltagare

    Om man tycker det är kul är det alltid värt det, om inte… Aldrig värt det :)

    #117360
    iDenta
    Deltagare

    Tack för svaren!

    Det verkar vara lite delade meningar i detta fall :) Problemet jag har är att jag lider av någon form av underlig störning som gör att jag aldrig är nöjd med färdiga system, och måste bygga om precis allt för att passa mina behov.

    Jag har tidigare gjort integrationer med diverse betalsystem, byggt “mini” shoppar osv så det är inte direkt några tekniska hinder. Men tid tar det ju, frågan är dock om det inte tar minst lika lång tid att modifiera ett färdigt system innan det passar mina behov.

    Jag är något av en tidsoptimist, men 6+ månader ska det inte ta iaf :) Sen får ju så klart bygga på nya saker efterhand det behövs, man behöver ju inte precis varenda funktion från början. Sen tycker jag väl att det är lite skoj också :)

    #117363
    Parvelito
    Deltagare

    Du har inte funderat på att utgå från t.ex. Prestashop eller Magento och utveckla egna små tillägg som gör det du tycker saknas? Det går ju att tjäna en del pengar på sådant också…

    Någonting som jag tycker är “läskigt” med att ha en egen lösning är att man hela tiden riskerar att hamna i skottgluggen för diverse hackande scriptkiddies som ser ett värde i att i din webshop göra reklam för diverse mediciner eller ukrainska lyxprostituerade eller vad som nu är på tapeten den dagen.

    Det finns ju en del lösningar där du kan bestämma ikväll att du vill starta, och på Tisdag är du uppe och kör med en rätt så kompetent lösning. De brukar kosta från några hundralappar i månaden upp till någon tusenlapp, och på köpet får man hosting av sin webshop. Jämför det med kanske 800-1000 arbetstimmar för att ta fram en egen lösning, och jag vet vad jag väljer… :-)

    #117375
    timmy
    Medlem

    Nu när jag varit igång lite med min shop så ångrar jag att den inte är bättre kodad än den är. Säger ofta till mig själv att göra om den från grunden och göra rätt men det är ett tråkigt jobb.
    Det bästa med att ha byggt allt själv är att du vet var och hur du ska ändra i koden för att få det som du vill. Färdiga lösningar kräver ändå att man lägger ner lite tid på att förstå hur de fungerar. Sedan hade jag inte direkt något val eftersom jag inte hittade någon lösning som passade min produkt.
    Fördelarna med eget, som jag ser det, är att det är roligt. Nackdelarna är att mitt adminsystemet inte är direkt avancerat eftersom det bara är jag som ser det. Ett bättre adminsystem ökar inte försäljningen :)

    #117378
    Katrin Lundgren
    Deltagare

    Har du tiden och gillar att koda och du verkligen har behov av att skräddarsy din butik, dvs du behöver andra funktioner än de som finns i färdiga lösningar, är det ett enkelt val att göra det.

    Men var beredd att du behöver jobba nästan heltid ett bra tag med butiken för att verkligen få till något bra. Det tar många fler timmar än man förväntat sig att skapa en bra heltäckande webshop, så är det ett jobb vis sidan om ordinarie heltidsjobb så se till att även fru och barn är medvetna om att all din tid framöver går till programmering.

    Ett alterntiv som går fortare är garanterat att modifera någon open source variant, så det kan kanske vara en bra medelväg att gå.

    #117395
    evomedia
    Deltagare

    Funderade på samma sak men valde att gå med en open source lösning (prestashop) sen kan man ändra lite som man vill lägga till funktioner som fattas. Bygger du moduler till prestashop som du behöver så kan du sälja dessa och tjäna på det också.

    Vet inte hur du tänker men jag tänkte hur svårt kan det vara, man ska lägga varan i varukorgen gå till kassan köpa men sen är det tusentals små funktioner som också ska vara på plats:P

    #117423
    webbare
    Medlem

    Hej,

    Vi driver både webbyrå där vi bygger webbutiker samt driver ett gäng egna webbutiker. Jag tror att det bästa är att börja med en enkel butik (kanske en hyrbutik) att börja handla i. Det är mycket som man lär sig under det första året. När man sedan “övat” ett tag så vet man lite bättre vad man behöver ha och vad man inte behöver ha även om det är kul. Man vet också om det här med e-handel var så himla bra från början. Det är ju inte alla som passar för det här.

    Mitt råd är börja lite försiktigt och billigt innan du satsar en väldig massa tid och energi.

    (detta är första gången jag skriver här så blir nått konstigt så vet ni varför:-) )

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.