Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Ny momsredovisning för elektroniska tjänster

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #101559
    VATadviser
    Deltagare

    Hej,

    Säljer Ni elektroniska tjänster så har Ni kanske hört att man från och med nästa årsskifte ändrar hur momsen skall tas ut och redovisas. Om Era kunder är sk “Icke näringsidkare” (dvs privatpersoner eller företag utan momsregistrering i sitt eget land) så är Ni skyldiga att fakturera med den moms som gäller i kundens land och redovisa den där.

    Då detta i praktiken innebär att man måste momsregistrera sig i varje land som man har en kund i (inga beloppsgränser gäller här) så blir ju detta en potentiell mardröm att hantera. Men man har för att underlätta tagit fram en “Special Scheme” som kallas MOSS mini one stop shop, som innebär att Ni kan redovisa momsen via en portal hos SKV. Det är frivilligt att registrera sig på denna portal men alternativet är som sagt ovan momsreg i varje land.

    Nedan finner Ni SKV:s text från deras hemsida samt länk till EU information

    E-tjänst för elektroniska tjänster Från den 1 januari 2015 kommer elektroniska tjänster m.m. att anses vara omsatta i det EU-land där kunden är bosatt. Det innebär att du måste redovisa och betala moms i varje EU-land där du säljer sådana tjänster till icke-näringsidkare. För att underlätta detta inför vi en e-tjänst. Där kan du redovisa och betala all din moms till Skatteverket, som sedan distribuerar den dit den ska.Tjänsten är frivillig och kallas Mini One Stop Shop (Moss). Om du vill använda den ska du göra det för all försäljning av telekommunikation, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster till köpare som inte är näringsidkare och som finns i andra EU-länder där du inte är etablerad som säljare. Om du inte vill använda tjänsten måste du registrera dig för moms i varje land du säljer i.Den nya tjänsten finns tillgänglig från och med den 1 oktober 2014. Du kan då registrera i tjänsten att du vill börja deklarera och betala moms den vägen från och med den 1 januari 2015.På EU-kommissionens webbsida kan du ta del av riktlinje för den nya ordningen (finns på 27 olika språk): Homepage – European Commission

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.