Plus Forum E-handelsforumet Logistik Obeprövad fraktmetod

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 28 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #96403
    Philip
    Deltagare

    Hej!

    Jag har länge gått och grubblat på en idé som jag tror skulle vara relativt attraktiv för e-handlare med lager baserat i städerna Stockholm Malmö & Göteborg.

    Jag har därför en fråga:

    Skulle ni som e-handlare finna mervärde i att erbjuda frakt som anländer till kundens dörr (ej pickup-points) redan samma dag (i värsta fall dagen efter) som kunden beställt varan, för ungefär samma pris som Schenker Privpak, posten, dhl etc. Men bara till kunder i vederbörande storstäder.
    Är en så pass stor andel av era kunder från storstäderna, att det skulle vara värt till 100% att göra den andelen kunder mycket nöjdare än kunder i övriga landet?

    Jag kom idag på en väldigt smidig lösning på integrationssidan (relaterat till checkout, skriva ut packsedlar, dynamisk prisättning, så att e-handlaren undkommer att skriva i LxHxB/vikt vid varje order), samt att jag arbetat fram ett logistikschema och prisättning som verkligen ser ut att kunna fungera, utan att på något sätt råna kunden (ca. pris 99-399kr per order)

    Nu funderar jag i banorna om denna idén faktiskt är värd att fullfölja.:rolleyes:

    Skulle någon vara intresserad av att hjälpa till och utveckla denna produkt, då jag fortfarande har en del frågor kring HUR man kan göra ert administrativa arbete enklare.

    Vänliga Hälsningar

    Philip

    #126090
    fotofyndet
    Deltagare

    Menar du då att en boende i Stockholm kan få sitt paket levererat till en kund i Göteborg samma dag? Eller är det bara inom samma storstad?

    För mig och min verksamhet skulle det inte vara värt det, även om vi höll till i en storstad. Dagen efter är väldigt ofta good enough och de kunder som vill ha grejerna igår kan man ändå inte göra nöjda. Men det finns säkert andra här med annan åsikt.

    #126091
    Parvelito
    Deltagare

    Det man som E-handlare vill undvika är att dela upp sina utleveranser på fler olika transportbolag än nödvändigt. Varje transportföretag innebär en ny rutin, ännu en lastbil som skall backa intill, en chaufför som skall tas emot och man får ännu en tid att ha koll på. Lägg till att man får ännu en faktura att betala, och ännu ett ställe att ringa till när det krånglar.

    Sedan kommer man dessutom till det här med geografisk avgränsning. Vad är Stockholm? Är Vaxholm en del av Stockholm?, Ekerö, Dalarö, Lidingö, Vallentuna, Jakobsberg, Rönninge och Ljusterö?

    De allra flesta människor som bor i Stockholm, Göteborg och Malmö har sina upphämtningsställen mycket nära sin bostad. Bor man mitt inne i smeten är det inte ovanligt med flera ställen inom en kilometer. Det gör att behovet av att få det hem till dörren är litet, viljan att betala lite mer är rätt så obefintlig. Vill man ha något och det är bråttom finns det ju några tusen affärer att besöka i dessa städer.

    Det gör att jag inte alls gillar den prisindikationen du gav, den är på tok för hög för att mer än någon enstaka skall tycka om den, och det gör den än mer märklig ur en e-handlares perspektiv. Fraktalternativ som handlar om enstaka paket och kanske inte ens varje dag är ännu svårare att motivera till att införa.

    Så svaret tror jag är att idéen är svår att fullfölja.

    #126092
    fotofyndet
    Deltagare

    Kompletterar lite; det skulle vara intressant att veta vad du pratar om för storlekar på paketen för 99-399:- De flesta av oss e-handlare tycker att redan 99:- är en ganska dyr frakt. Många når hela Sverige med DHL för ca 38:-+dmt

    Annars är det som Parvelito säger mycket man vill undvika, en bil till, en tid till att passa, etc.

    #126093
    Philip
    Deltagare

    Vad man är villig att betala för frakt tror jag är ganska så beroende av vad det är man köper? Köper man ett USB minne tycker TILL OCH MED jag att det skulle kännas ganska osunt att betala lika mycket som usb-minnet. :D

    Skulle jag köpa en tv eller möbler hade jag nog inte haft något emot att betala lite mer plus att verkligen få det hemkört till dörren.

    (Priset jag angav är minst 99kr, högst 399kr per order, för större objekt det vill säga.)

    Till fotofyndet: Ja – Inom samma storstad som lagret.

    Med Stockholm menas de adresser som i postnummret börjar på 11.

    Och jag har full förståelse för det Parvelito säger, det värsta med att driva e-handel ÄR allt administrativt, men anledningen till att jag skriver här är ju för att kunna klura ut hur man löser det på absolut bästa sätt. 😎

    Såhär har jag tänkt det rent praktiskt hittils:
    Vid utcheckning görs en förfrågan mot servern om postnummret börjar på 11. Börjar postnummret på 11 visas FraktX (inget namn bestämmt) som fraktalternativ. Väljer kunden de fraktalternativet skickas ordern till de packsedelprogram vederbörande använder, (vet inte om det går att koppla upp sig på pacsoft, men med andra vet jag att det går. I annat fall kommer dom ordrarna in på FraktX’s kontrollpanel redo för utsrkift)
    FraktX kommer på avtalad tid för pålastning, skulle ju kunna synkas med den avtalade tid e-handlaren har med andra speditörer, och körs obrutet ut till slutkunden.
    Fakturorna samlas på hög och betalas som en stor faktura i slutet av månaden.

    Jag har absolut inget emot att ni klankar ner eller ger kritik, det spar mig bara tid. :)

    #126094
    Parvelito
    Deltagare

    Om begränsningen är postnummer 11 tror jag att de flesta E-handlare är så små att det inte blir några paket alls. Och inte ens om du kan tänka dig att inkludera postnumren i Hammarby sjöstad tror jag att den potentiella paketfloran ökar. Jag skall inte säga att folket i de här områdena inte E-handlar, men de handlar väsentligt mindre än vad man gör i t.ex. Sundsvall eftersom man har så mycket affärer alldeles inpå knuten.

    För att ge dit ett litet hum om hur det ser ut för de flesta så har du ortsnamnen på de som handlat från Parvelito i natt: Åkers Styckebruk, Smedjebacken, Sunne, Spånga, Hedemora, Gävle, Åseda, Asarum, Saxtorp, Oskarshamn, Sjuntorp, Stånga & Norsborg. Två av postnumren börjar med 1, men ligger rätt så långt ut i spenaten (och dessutom var det ena ett USB-minne och det andra ett iPhoneskal som Posten klarar av att befordra för 12kr).

    Jag förstår att det i storstäderna står en rätt så stor armada med budbilar lediga på kvällarna som man vill försöka fylla med något. Det jag tror du kan få napp på är distribution av matkassar, och kanske byggmaterial om du kan tänka dig att inkludera en del kranskommuner där villorna och radhusen finns. Jag tror att du besparar dig en hel del tid på att ge upp idéen att e-handlare skall fylla en bil.

    #126095
    Philip
    Deltagare

    Ber om ursäkt, menar postkoderna 12-24, vilket även inkluderar södertälje.

    Jag har under 90% av mitt liv bott i centrala stockholm, nu bor jag i Bromma, och har under 6-7 års tid gjort 95% av mina inköp på internet, och jag har i viss mån alltid irreterats över att jag måste gå och hämta mina beställningar

    – Poängen med att handla på internet enligt mig är att slippa nummerlappar och köer.
    Jag har tom. innan Schenker etablerade ombud i bromma fått åka in till stan för att hämta upp försändelser, och ändå när både posten och schenker finns i bromma är det inte inom ett behagligt gångavstånd så måste ändå ta bilen.

    Givetvis ska jag inte någon under några omständigheter tro att alla sitter i samma sits som jag själv – Men jag kan nog till trots känna mig ganska säker på att många gärna hade sluppit gå och hämta ut varorna hos ett ombud. Speciellt om dom bor i städerna. Om dom nu har så nära till butikerna, varför handlar dom då på nätet kan man fråga sig? Utbud? Enkelt att hitta det man söker? Absolut, Men även faktiskt att få det hemkört inom en rimlig tidsram och för en rimlig peng, som på senare år nästan är en raritét. Det kostar det 10-faldiga att få det kört direkt hem till dörren.

    Fullvärdig poäng?

    Jag har vissa kontakter med lite större e-handlare, såsom Dustin, råkade sitta vid samma bord som Fru Dustin vid en middag. Vad tror ni större e-handlare skulle tycka? Kanske finns någon från Dustin eller liknande här? Vore intressant att veta.

    #126096
    Katrin Lundgren
    Deltagare

    visst tror jag att Stockholmskunder vill få det till dörren, hos mig är inga så lata som dem och inga skriker så mycket som dem över att behöva gå 25 meter till ett utlämningsställe. Frågan är bara, är de villiga att betala för det?

    Det vet jag faktiskt inte. En del är det säkert. Vi har hemkörning som ett alternativ för 169 kr, och då gäller det stora klösträd på 50-60 kg. En försvinnande liten del betalar för det, medan många vill ha det gratis, och då är du inne på vill handlaren betala för att kunden ska bli nöjd…

    De stora kanske, men kika på exempelvis foderbilen i min bransch, de har redan denna tjänst gratis till kund. Varorna kommer dagen efter med post. Frågan är om du kan konkurrera med att erbjuda tjänsten enbart för storstad, när de uppenbarligen erbjuder den prisvärt över hela sverige…

    #126097
    Philip
    Deltagare

    Kodmyran: Jo, men nu är ju inte foderbilen en konkurrent, och frakten är ju givetvis inte gratis för dom. Men på er “hem till dörr för 169,” vad är det för tidsram? samma dag? En dag? Och hur lång tid uppskattar du att det tar i verkligheten?

    Faktum är att jag har aldrig någonsin varit med om att få något ens dagen efter när jag handlat online – har alltid tagit minst 48h oavsett löften från åkeri / e-handlare :rolleyes:

    Vi skulle i princip kunna erbjuda en flatrate á 99kr oavsett storlek men då blir ju marginalerna lite mindre. Men vill folk betala för det så bör vi ju ta 399 för något som en möbel eller en stor tv.

    #126098
    Katrin Lundgren
    Deltagare

    Då har du inte handlat av oss, för de flesta av våra stockholmskunder får faktiskt sin leverans dagen efter.

    Jag menar såklart inte att foderbilen säljer frakt, men deras leverantör posten gör det säkert och kan de erbjuda frakt dagen efter hem till kunden till åtminstonde halva sverige för samma pris, så blir det svårt för din del att erbjuda det bara i storstäderna och tro att e-handlarna ska välja dig för sin frakt bara till de områdena

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 28 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.