Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Olika momssatser

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #99271
    Borje
    Deltagare

    Hej!

    Tänkte fråga lite om hur ni hanterar olika momssatser. Har tittat runt i lite olika webbutikers kassor och valt olika destinationsländer för att se hur momsen påverkades. Nu har jag mest tittat på småbutiker men oftast räknas momsen som 25% även om man väljer Finland eller Tyskland till exempel, som har lägre moms än Sverige. Jag drar slutsatsen att de butiker jag tittat på säljer för mindre än varje lands tröskelvärde eller kan man fortfarande fakturera svensk moms så länge man registrerar sig i respektive land och betalar in momsen där?

    Hur hanterar ni olika momssatser i er butik? Har ni en knapp där man väljer land eller räknas det ut i kassan?

    Ni som säljer varor med olika momssater hur hanterar ni det bokföringsmässigt? Blir det inte jobbigt att blanda varor eftersom man måste titta i detalj på varje order vad som köpts och räkna ut en snittmoms. Detta är kanske ett problem mer för oss mindre ehandlare som saknar automatiska system.

    MVH

    #156593
    VATadviser
    Deltagare

    Hej Börje,

    Jag kan delvis svara på din fråga. De butiker du tittat på som säljer med 25% moms ligger antingen under tröskelvärdet eller så har de inte förstått att de är tvugna att registrera sig för moms i det andra landet (det är inte helt ovanligt). Man kan inte fakturera med svensk moms men betala in den lägre momssatsen i det andra landet. Det är felaktigt.

    Principen för bokföringen är att du har ett konto för ingående moms och ett konto för utgående moms per land där du redovisar moms. Jag tror att de flesta som säljer så här kan trycka ut listor på vad som är sålt till respektive land samt redovisa momsen på rätt ställe. Det är också lite olika från land till land vad man kräver skall vara med i varje momsredovisning. Men om du (Vilket du måste) kan få systemet att hantera olika momssatser så bör du även ha möjlighet att få ut rapporter på vilka transaktioner som har sålts till vilken moms.

    Har du fler frågor kring detta så får du gärna kontakta mig.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.