Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Om konsten att trassla till det…

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #96410
    Parvelito
    Deltagare

    Idag offentliggjorde elsäkerhetsverket ett återkallande från marknaden som berör ett stort svenskt företag och en produkt från en mycket välkänd och välrenommerad tillverkare.

    Vi talar om NetOnNet och GPS-tillverkaren Garmin.
    http://www.elsakerhetsverket.se/sv/Produktsakerhet/Forsaljningsforbud/GPS-klocka-aterkallas-fran-konsument/

    En sådan här grej kostar massor med pengar, eftersom det finns stor risk för att NetOnNet behöver annonsera i en rad tidningar för att be konsumenterna lämna tillbaka produkten, eller mer troligt, få en ny nätladdare med svensk kontakt.

    Vi talar om sexsiffriga belopp, kanske sjusiffriga om man sålt många. Och detta bara för att man ville vara billigast på en enda sketen produkt av allt man har i sortimentet, inte för att tjäna mer pengar. Snacka om självmål i en sjuk bransch.

    #126173
    Jeff
    Deltagare

    Oj! Innebär detta att man inte bör sälja elprylar med UK-adapter och skicka med en svensk adapter?

    #126174
    GregerA
    Deltagare

    När man handlar på Netonnet så registrerar de alltid köpet på ens namn och adress, så de kanske klarar sig från att annonsera om de kan skicka ut ett brev till de aktuella kunderna.

    Hursomhelst så är kompetensen på elsäkerhet låg hos många som importerar.


    @Jeff
    : Ja, man får inte leverera produkter med utländsk stickpropp i Sverige. Särskilt allvarligt är det om man, som i det här fallet, kan råka komma åt stiften om de inte är ordentligt isatta.

    #126179
    Parvelito
    Deltagare

    Greger: Det är möjligt att de kan klara sig om de varit noga med reggning även i butikerna. De måste ju visa för elsäkerhetsverket att de verkligen ansträngt sig och lyckas återta så många laddare som möjligt.

    Jeff: Punkt 1A i att slippa problem med elsäkerhetsverket är att utrustningen är anpassad för Sverige och vårt elnät.
    Punkt 1B är att öppna prylarna och kika lite efter sådant som dragavlastning, om ledarna är isolerade, om lödningarna och komponenterna ser bra ut (hittar man t.ex. några handlödda komponenter på ett kretskort som i övrigt är maskingjort är det stor risk för att de modifierat t.ex. en 12V-pryl till 230V). Ser allt ut som hönsskit är risken stor för att det är barn någonstans i Asien som sitter och löder det där i mörka och oventilerade lokaler.
    Punkt 1C är att tänka lite på vad som händer om man utsätter manicken för ett oproportionerligt grovt våld. Det skall t.ex. vara omöjligt att komma åt metallsockeln på en lampa när den är iskruvad i hållaren. Om en pryl deformeras så skall alla ledare ändå vara isolerade och ström inte kunna ledas ut i höljet. Om man kortsluter två anslutningar, t.ex mikrofoningång och hörlursutgång får det inte vara så höga strömmar att det kan börja brinna. Över huvudtaget får ingenting normalt sett bli så varmt att det är risk för brand (vilket är vanligt om de modifierat ett kretskort).

    Lektion 2, som är en liten överkurs, brukar ta upp hur mycket distorsion, störning, en apparat får avge till elnätet, samt vilka frekvenser radiostyrda och trådlösa prylar får använda sig av vid kommunikation. Där finns också sådant som vilken area det måste vara på kablar som ansluts till 230V samt en del om sexvärt krom, bromerande flamskyddsmedel och halt av bly i lödtennet etc.

    #126639
    webbgbg.se
    Medlem

    Jamen, detta är ju tillverkarens huvudvärk. Du har ju garanti på grejerna och detta tar tillverkaren hand om. Visst kostar det mycket pengar och renomme men netonnet skall inte behöva betala för nya produkter. Däremot Garmin får stå för kostnaderna. Eller har jag missuppfattat detta med tillverkarens garanti?

    #126640
    Parvelito
    Deltagare

    Njae, är det verkligen Garmin som lagt ned den där kontaktadaptern i förpackningen? Och om de gjort det, var grejerna avsedda för den svenska marknaden och såldes av Garmin till Netonnet?

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.