Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Ombilda handelsbolag till aktiebolag.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #94939

  hallå, vi går i funderingar på att ombilda från handelsbolag till aktiebolag.

  Hur går vi tillväga smidigast?
  antar att någon gjort det tidigare och kanske vill dela med sig av sina erfarenheter.

  tex hur man gör med handelsbolagets lager och inventarier men vill ju inte betala skatt på det för att man säljer det till aktiebolaget.

  /Johan

  #114253
  Parvelito
  Deltagare

  Det finns massor av olika sätt att göra, och vad som är bäst beror lite på hur det ser ut tidigare med hur ni har gjort med periodiseringar, inventarier etc.

  Det mest vanliga är att man bildar ett aktiebolag som sedan köper löss inkråmet i handelsbolaget, och sedan likviderar man det gamla handelsbolaget och betalar de skatter som skall betalas, samt får överskottet i handen.

  Avskrivna inventarier, även direktavskrivna sådana, har ju ett mycket ringa värde vid en överlåtelse. Lagret kan man se till att ta bort all inkurrans ifrån, rea bort alla restexemplar och hyllvärmare, ge en bra rabatt för att det nya bolaget tar hand om garantierna på den försäljning som handelsbolaget har haft och lite sådant. En revisor kan säkert hjälpa er med det hela så att inte Skatteverket sedan gör slarvsylta av er.

  #114262
  Skogstrollet
  Deltagare

  Håller med Parvelito om att det är en bra idé att be en revisor om hjälp. Vi håller just nu på att byta från HB till AB och det är mååånga papper att hantera. För vår del handlar det bara om att plita ned namnteckningar eftersom vi tagit hjälp av både revisor och vår bokföringskonsult.

  Det kommer ta mer än tillräckligt mycket tid att ordna alla andra delar ett bolagsbyte innebär, med vat- och org.nr-uppdateringar hos diverse ställen, nya bankkort, flytta/byta kontonummer osv osv.

  Tiden som sparas och tryggheten det ger att leja bort den biten är värd bra mycket mer än pengarna kalaset kostar.

  #114362
  Seke
  Deltagare

  Vi ombildade från handelsbolag till aktiebolag för drygt tio år sedan, och vi har inte ångrat oss.

  Formellt är det en nybildning av ett aktiebolag, som sedan tar över verksamheten inklusive inkråmet (lager, inventarier och andra tillgångar) från handelsbolaget. Om priset sätts till det bokförda värdet blir det väl ingen vinst och alltså ingen skatt. Momsen betalas in av det ena bolaget och fås tillbaka av det andra.

  Som Parvelito och Skogstrollet skriver är det nog för de flesta väl värt att ta hjälp av redovisningskonsult för att genomföra det hela.

  #114470
  jpettersson
  Deltagare

  Jag kan tipsa om en bok i ämnet från Björn Lundén. Har dock inte läst den själv.

  Ombildning till aktiebolag

  MVH
  Jesper

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.