Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Paralellimport hur funkar det?

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #94966
    energie
    Deltagare

    Har hittat en produkt som säljs i England alltså inom eu som säljs till ett bra pris om man jämför med vad produkten kostar här i Sverige. Men det ett välkänt varumärke och då trodde jag det var kört.

    Men sen googlade jag lite och första träffen på google gav mig den här sidan men vet inte om det som står där stämmer och applicerbart på andra produkter än cd-skivor som texten har som exempel?
    Parallellimport och immaterialrätt

    Någon som kan reda ut det här med parallellimport och om det funkar att köpa varan från England och sen sälja den vidare i Sverige?

    #114583
    GregerA
    Deltagare

    Ja, du kan köpa den i England och sälja den vidare i Sverige.

    Dock kan leverantören i England vägra att leverera. Det kan vara så att tillverkaren tillämpar s.k selektiv distribution, och har förbjudit sina distributörer att sälja till icke-auktoriserade återförsäljare.

    Men du begår inget brott om du lyckas köpa. Dock kan det innebära att du helt plötsligt står utan leverantör, så det finns viss risk i det.

    #114603
    energie
    Deltagare

    Gäller det inom hela EU eller är det över hela världen?

    Så det finns inget ansvar på mig som köpare att kolla upp om tillverkaren tillämpar selektiv distrubution utan det är upp till säljaren?

    #114612
    Parvelito
    Deltagare

    Det gäller inom EU. Att ta in något till EU som inte tillverkaren är med på är inte alls bra.

    Det finns inget register, utan det är upp till varje varumärkesägare att helt subjektivt göra vilka bedömningar de vill.

    #114729

    De, som har rättigheterna, gör som de vill, eftersom de har rättigheterna :)
    Sedan kan de lova bort t ex säljrättigheter (med ensamrätt) till ett visst land.
    Har du kollat om ÄGARföretaget vill låta dig sälja i Sverige/Norden?

    #114804
    energie
    Deltagare

    Ägarföretaget säljer redan produkten här i Sverige men till ett mycket högre pris. SÅ jag tänkte helt enkelt att jag kunde ta till vara på det och köpa det ifrån England via ebay och sen sälja produkten här i Sverige. Är detta okej eller bryter jag mot några bestämmelser då?

    #114805
    StuffBay
    Deltagare

    oj, att köpa från ebay och sälja här är inte världens bästa idé. Om du ska sälja vidare någonting här i Sverige så får du nog ta och köpa av en leverantör i England. (Om det nu inte råkar vara så att ebay-företaget är en leverantör till “ÄGARföretaget” som vissa kallar det här)

    #114806
    sailorcap
    Deltagare

    Parallelliport inom EU är tillåtet. Det innebär alltså att du inte bryter mot några bestämmelser så länge du köper från ett annat EU-land.

    #114853
    energie
    Deltagare

    Förstår inte riktigt vad du menar StuffBay, menar du att det finns två olika typer av leverantörer varav en är okej och en annan inte är okej?

    Och varför skulle det vara en så dålig ide att köpa från ebay?

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.