Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Prisreglering?

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #94314
    energie
    Deltagare

    Hur är reglerna och lagarna kring prisreglering egentligen, vad för krav har man som återförsäljare av produkter där det finns ett fast satt pris ut till kund av leverantören?

    #108981
    GregerA
    Deltagare

    Som ÅF skall du vara fri att sätta ditt eget pris.
    Leverantören kan ange ett rekommenderat ca-pris, men det får inte vara tvingande. Dock får han ange ett högsta pris du får ta ut för en vara – men inte ett lägsta pris.

    #108982
    nCo
    Deltagare

    Vilket enligt mitt tycke är väldigt trist. Man kan tycka att marknaden skall styra och konkurrensen är hälsosam. Men med en annan tråd om hobbybutiker i åtanke så bidrar detta till ett ruttet affärsklimat inom många områden. Marknaden ör översvämmad med urusla affärsmän och priskonkurrensen är stenhård. Det måste ju inte gå så långt som kartellbildning, men ett rimligt prisspann där alla faktiskt täcker sina kostnader och samtidigt tjänar några kronor hade gynnat alla.
    Om jag hade varit generalagent hade jag blivit vansinnig om folk sålde för 0-5% marginaler och liknande…

    #108984
    Parvelito
    Deltagare

    Man kan göra på en massa olika sätt som grossist för att motverka det hela. Det absolut vanligaste är att man arbetar med olika former av marknadsföringspengar och s.k. kickbacks. Kan gå till som så att man säljer spelkonsollen Q för 1800kr + moms till alla och så har man ett rekommenderat utpris på 2995kr inkl moms, dvs 25% marginal.

    Naturligtvis tar det bara ungefär en kvart så är priserna nere på 2495kr inkl moms på Prisjakt för det finns alltid en trave tokar som vill jobba gratis, och efter en vecka så är någon beredd att sänka sig till 2395kr.

    Ingen seriös handlare kan hålla på så, och det vet generalagenten om. De hade kunnat sälja konsollen för 1200kr + moms i grossistledet, men istället ger man de stora kedjorna ett så kallat marknadsföringsbidrag på något i stil med 60.000kr per 100 konsoller de säljer. Nu kan de sälja den för 2295kr inkl moms och ändå ha 34% marginal. Och de som tycker det är OK att jobba gratis upptäcker snart att det inte uppskattades.

    Det finns lite olika varianter av det här, med partnerprogram, certifieringar och bundlingar av flera olika produkter i ett paket med syfte att få kontroll på marknaden. Lagarna är rätt så tandlösa om den som sitter på generalagenturen är lite kreativ.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.