Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande privat lageruttag

Etiketter: 

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #94789
  xenia
  Medlem

  Hej!

  Hur bokför man uttag ur lager för privat bruk?
  Vi har köpt in ett antal varor i vår butik och vill nu kunna ta ut några för privat bruk. Hur bokför man det? Vi vill ju inte köpa våra varor till försäljningspris?

  Säg att jag har köpt in en vara för 50kr och säljer den för 150kr – behöver jag skatta för något om jag köper den själv för 50kr från företaget?
  Företaget är i det här fallet ett AB som familjen äger ihop.

  Tack för tips kring vad som gäller.

  #113046
  GregerA
  Deltagare

  Hur du skall bokföra det beror lite på vilken bolagsform du har.

  I en enskild firma/HB/Kb så bokförs det som ett eget uttag.

  I ett AB så får inte ägaren vara skyldig bolaget några pengar, så om du inte har t.ex utlägg, eller lån, att kvitta det mot så måste det betalas snarast.

  Hursomhelst så finns det inget skattefritt i det här landet 😮 så om du inte köper varan till marknadspris så skall du skatta för mellanskillnaden. Du skall naturligtvis även betala moms.

  #113059
  xenia
  Medlem

  Tack för infon! :) Borde ha misstänkt det… 😮
  Tack för att du svarade så snabbt!

  #113070
  xenia
  Medlem

  Hej!

  Surfade runt lite till och hittade följande ang personalrabatt:
  “Personalrabatter
  Personalrabatt är skattefri om den avser köp av en vara eller en tjänst från arbetsgivaren om varan eller tjänsten ingår i säljarens ordinarie utbud. Gäller dock ej offentligt finansierad hälso- och sjukvård (se nedan). Personalrabatt är skattepliktig om förmånen kan bytas ut mot kontant ersättning, inte riktar sig till hela personalen eller den gäller andra förmåner som den anställde får utanför arbetsgivarens arbetsplatser genom kuponger eller något motsvarande betalningssytem.”

  Det borde ju faktiskt även gälla i detta fallet. Bolaget är ett AB med två anställda och båda får erbjudandet. Då borde man kunna få köpa ordinarie vara till inköpspris från företaget. Eller? Vill ju helst inte åka på pumpen efteråt.

  #113072
  Parvelito
  Deltagare

  Det har fastslagits att inköpspris + moms inte är tillräckligt för att förmånsbeskattning inte skall utgå. Däremot med ett skäligt påslag för företagets kostnader för lokaler, administration etc, går det bra. Rabatt är med andra ord OK, men inte hur stor rabatt som helst.

  #113120
  Thomas THL
  Deltagare

  Man kan ju alltid plocka ut varor för utvärdering…… :)

  #113124
  GregerA
  Deltagare

  Jag vill minnas att det finns nån skrivning om att personalrabbatten inte får vara högre än rabatt man ger till kunder. Så om ni ger bra rabatt till vissa kunder kan ni ge bra rabatt till er själv också … ;)

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.