Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Producentansvar

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 12 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #94389
    michael
    Deltagare

    Importerar en del varor som innehåller elektronik och har tänkt registrera mig i EE registret. Har läst en del men det är snårigt. Någon som är med som har lite koll?

    Vad jag förstått så ska man rapportera antal försålda enheter och vikt på produkten? Det hade känts betydligt enklare för en liten aktör som mig att rapportera vad jag köper in sen om allt säljs under året eller om några enstaka hyllvärmare ligger kvar när året är slut känns ointressant. Hur mycket pappersarbete är det egentligen? Har sökt på många bolag som jag är säker på importerar produkter med elektronik men som inte är med i EE registret. De verkar inte vara speciellt hårda om man kollar på antal anslutna företag så är det väldigt lite sett till antal företag i hela Sverige.

    #109464
    Parvelito
    Deltagare

    Det är många små som “fuskar” och inte är med, men Naturvårdsverket har börjat ta itu med dem. Regelverket är skapat av stora företag, anpassat till stora företag, vilket gör att jag har en viss förståelse för dem som inte fått tummen ur och gått med. Elkretsen, Repa, EE-registret, batteriregistret etc blir rätt mycket pengar för småskaliga verksamheter.

    #109467
    meln
    Deltagare

    Pratade lite om det i den här tråden:
    http://www.ehandel.se/forum/generellt-om-e-handel/500-saelja-kaenda-varumaerken.html

    Kanske är många som fuskar, men som jag ser det är det bara att bita i det sura äpplet och göra sitt bästa. Att en del krav är helt bisarra och omöjliga att leva upp till är en annan historia (ex. att behöva märka importerade produkter själv enligt deras regler).

    Som Parvelito säger är det även rätt kostsamt för nya verksamheter, att gå med i El-kretsen kostar t.ex. 3500 för elektronik och 3500 för batterier = 7000 kr bara för medlemsskapet. Sen tillkommer årsavgifter på det, plus såklart avgifter för det man sålt. Det finns helt enkelt ingen ände på hur många avgifter och skatter man krävs på som företagare.

    #109471
    michael
    Deltagare

    REPA har jag anmält oss till, de är iafall smidiga med att man som liten aktör kan betala en schablon avgift, bara att betala så är man klar.

    Har du använt EE/El-kretsen och vet hur omständlig rapporteringen är?

    Har kollat i registret och det är många av våra grossister som varken är med i repa eller ee, vissa är med i repa men inte ee, slog även på några av de stora webbutikerna som tex Cool… de var med i repa men inte i EE.

    Men har även känsla av att det är lika bra att gå med nu, för de lär precis som du säger börja bli hårdare, har sett att iafall 2 konkurrenter precis gått med i EE.

    #109474
    Parvelito
    Deltagare

    Rapporteringen för den som är liten är inte särskilt besvärlig till någon av dem. Det är några år sedan jag höll på med det där, och El-kretsen var lite bökiga då men det var förändringar på gång när jag slutade, till det bättre.

    Och jag tror man gör klokt i att börja kika på det och gå med, för rimligen så kommer man börja jaga snart, och börja beräkna avgifter retroaktivt. Kan bli en häftig smäll för en del…

    #109477
    michael
    Deltagare

    Lyckas inte hitta några avgifter elkretsen hänvisar till att deras prislista är konfidentiell och bara medlemmar har tillgång till den.

    På ett ungefär vad kostar det för säg 1000kg ?

    #109478
    GregerA
    Deltagare

    Det beror lite på vilken varugrupp, vissa kostar per kg och vissa per styck.

    Här kommer några exempel:

    Stationär hemutrustning (audio, video – utom TV) 1 kr/st
    Portabel hemutrustning (audio, video – utom TV) 0,25kr/st

    Glödlampor 0,05kr/st
    Hembelysningsarmaturer 0,50kr/st eller 0,4% av försäljningsvärdet

    Portabla elverktyg 0,20kr/kg
    Stationära elverktyg 0,20kr/kg

    Laboratorie/övervakningsutrustning 2kr/kg
    Brandvarnare optiska 2kr/st
    Brandvarnare joniserande 7kr/st

    NiMH-batterier 0kr/kg
    Alkaliska/brunstensbatterier 9:30/kg
    LiPo-batterier 0kr/kg

    Leksaker har en fast avgift oavsett volym.
    Stationära 6000:-
    Portabla 6000:-

    Prislistan ändras ganska ofta beroende på världsmärknadspriser på det återvunna materialet.

    Rapportering sker månadsvis via webben, där antal och vikt skall uppges.

    #109479
    michael
    Deltagare

    Tack Greger!

    #109531
    fotofyndet
    Deltagare

    Ja det är snårigt det här. Jag läser om det här med Finansiella garantier. Hur löser man det som småföretagare? Och vilka produkter omfattas av kravet på Finansiella garantier?

    Vi säljer batterier och dessa är det ingen tvekan om att vi ska ta hand om. Men när det gäller våra andra produkter är det mera tveksamt tycker jag. Är det någon av er som känner till om batterigrepp till kameror, trådutlösare och batteriladdare hör till någon av de 10 produktkategorierna i Förordningen (2005:209) om producentansvar för elektriska och elektroniska produkter, Bilaga 1?

    #109540
    GregerA
    Deltagare

    Ja, det där med finansiella garantier är riktigt löjligt när det handlar om återvinningskostnader på några hundralappar per år. Jag har själv funderat på att gräva ner en femhundring i skogen och skicka koordinaterna till Naturvårdsverket … :rolleyes:

    … men den enda lösning man i praktiken kan använda är den som El-kretsen erbjuder. Man tecknar ett avtal med dem, och de har återförsäkrat sig i något försäkringsbolag. Jag vill minnas att det kostar ytterligare ca 1500:-/år.

    Alla produkter som omfattas av producentansvaret (EE + batteriregistret) omfattas av krav på finansiella garantier.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 12 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.