Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Samma produkter i flera nischade butiker

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 14 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #93957
    Jimmy
    Deltagare

    När jag såg att du, Dan, hade brutit ut inredning från roligaprylar och startat en ny butik med enbart inredning, fick jag mig en funderare.

    Jag driver idag butiken myHeart.se, där vi säljer produkter inom diverse kategorier. Bröllopsdekorationer, romantiska presenter, heminredning, barn mm.
    Om man kanske skulle ta och dela upp det till fler nischade butiker, en butik med romantiska presenter, en med bröllopsdekorationer mm. Och ha kvar myHeart som en samlings butik med alla produkter?

    Fördelar som jag ser det:
    *Man kan få med sitt bästa sökord i domännamnet.
    *Man kan designa sidan så att den bättre passar sina kunder.
    *Lättare SEO jobb, man kan koncentrera sig på söktermer som har med tex. bröllop att göra. Annars blir det både presenter, bröllop, inredning etc . (Jag vet att man kan göra SEO jobbet till underkataloger men det känns inte lika lätt.)

    Nackdelarna är väl:

    Varje butik kostar, både i mer tid och en del fasta kostnader.
    Konkurerar man med sig själv? På myHeart kan man ju få kunderna att köpa en romantisk present också, när de kom för att köpa något till bröllopet.

    Vad tror ni?
    Har ni fler fördelar respektive nackdelar?

    #106489
    Tomas
    Deltagare

    Jag har själv funderat precis i de banorna sista tiden och är sugen att prova några butiker till med samma eller delar av sortimentet. Tror att det kan bli en vinstaffär. Man kan anpassa sidan mer. I mitt fall en som tilltalar jägare, en annan fiskare och en tredje matentusiaster. Alla köper de samma vara men intresset kommer sig av lite olika anledningar och därför tror jag det kan vara bra ur den aspekten.

    Men sen borde också fler butiker/domäner också ge lite mer trafik totalt sett då man får fler träffar i sökmotorer etc.

    Men för mig är det inte aktuellt att dra igång 2-3 st NX2-webshoppar till, det får nog bli något mer budgetval tills man ser att det bär sig. Och i mitt fall handlar det om få produkter vilket gör att kravet på shop inte är allt för stora.

    Kan vara värt att prova, tycker jag.

    #106491
    Katrin Lundgren
    Deltagare

    Vi gjorde det med SweCat och 4leggedfriends tidigare, i den ena körde jag vanliga djurartiklar och i 4leggedfriends försökte jag köra designartiklar för djur, MEN där var sortimentet för lika så det gick inget vidare, jag konkurerade med mig själv för mkt så 4leggedfreinds lades ner. Jag tror att man måste ha ett inte alltför närliggande sortiment för att det ska fungera

    Om man vill köra flera butiker till lägre kostnad kan jag tipsa om vårt alternativ Multishop, där kan man koppla på en till butik som använder samma databas till vår ordinarie butik. På så sätt får man olika utseende på butikerna, olika betalalternativ, fraktsätt m.m. Dvs allt ser ut som två helt olika butiker, men under skalet är det samma databas, och man kör samma admin, vilket gör hanteringen mycket smidig.

    Kan kanske vara något för er som går i flerbutiksankar :-)

    #106494
    Jimmy
    Deltagare

    På vilket sätt konkurerade du med dig själv Kodmyra?
    Jag har funderat på om man skulle kunna konkurera med sig själv, men får inte ihop det resonemanget riktigt. Det spelar ju ingen roll i vilken butik dom köper produkten.
    Om jag säljer samma produkt i 3 olika butiker, men som vänder sig till tre olika sorters kunder.

    #106495
    Katrin Lundgren
    Deltagare

    Jag var väldigt öppen med att jag drev bägge butikerna, vilket gjorde att en del kunder absolut ville köpa sortiment från bägge butikerna. Det gjorde att det blev administration jag inte ville ha eftersom jag är för snäll för att säga nej.

    Sedan så är kanske konkurrerade med sig själv fel ordval, men jag lockade inte nya kunder som planerat, utan tappade från den ena till den andra butiken i stället, och då var det liksom ingen större vits med att köra två.

    Då fick jag bara kostnader för ytterligare inlösenavtal, betalväxel, marknadsföring osv, och eftersom de flesta fortfarande handlade i Swecat så var de såpass få som handlade i den nya butiken att där blev kostnaderna nästan högre än inkomsterna. Hade de inkomsterna i stället kommit i Swecat, och att jag inte haft de utgifterna för 4leggedfriends så hade det varit vinst.

    Jag körde under ett år, vilket är väl kort tid för att bygga upp varumärke och butik, men jag kände att jag inte ville ligga med en +-0 butik längre, utan föredrog att lägga in produkterna i SweCat igen och ta tillbaka gamla kunder dit. Det har fungerat bra, och produkterna säljer lika bra som de gjorde i 4leggedfriends.

    Men som sagt mitt problem är att jag hade för liknande produkter, jag tror att husdjursägare även sådana som gillar design lika gärna handlar i vanlig djurbutik som i designbutik för djur.

    Säg att jag satt upp en hund och en kattbutik, så hade utfallet säkerligen varit annorlunda! Tanken att göra det har slagit mig, men eftersom swedog är en gammal känd hundfirma så fungerar det inte riktigt för något annat namn kan jag inte tänka mig ;-)
    Nu är jag dessutom för lat, och känner att jag har för många kunder som vill handla både till katten och till hunden så då får det vara som det är.

    Jag är i stället i gång med att dra upp en hem och trädgårds butik som multishop till SweCat. Bara för att visa hur totalt olika multishoppar kan vara, men ändå fungera. Dessutom älskar jag trädgård passionerat, det är nog mitt största intresse, så då känns det roligt att prova. Att det blev lite hem också, är helt enkelt för att trädgård har en kort säsong och för att det är kul med inredning också :D

    #106500

    Annars borde man kunna sätta upp satelitsidor om du hittar bra domäner för de nyckelord du vill fokusera på.

    Jag menar har du en sida där du säljer djurprodukter och lyckas regga katter.se som lär lista väldigt bra för “katter” om du jobbar lite med den så kan du ju därifrån länka till de kattprodukter du har med bilder och så. Vara affiliate till sig själv om man så säger.

    #106501
    Katrin Lundgren
    Deltagare

    Visst kan man göra det, det är bara vanlig marknadsföring för många antar jag,men det var väl egentligen inte det tråden handlade om.

    Sedan är det en hel del jobb också att göra bra satelitsidor för bara en länksida är inte så roligt

    #106502
    Dan
    Deltagare

    Personligen tror jag det handlar om två frågor man måste ställa sig själv.

    1. Kommer jag kunna bygga mer trafik på två butiker än endast en?

    2. Kommer min sammanlagda konvertering bli bättre för de varugrupper jag separerar från varandra jämfört med när de låg i samma butik?

    Är svaret ja på båda frågor så gäller det bara att väga uppskattade intäkter mot kostnader. Det är jobbigt att sköta två butiker!

    I mitt exempel:

    1. Kommer jag få mer trafik? Kanske… det viktiga här är att ranka på massa inrednings-termer som skulle vara väldigt svårt (och meningslöst, se nedan punkt 2) på RoligaPrylar. Jag svarade alltså ja.

    2. Jag rankade #2 för heminredning men konverterade på 0,1% för de besökarna som kommer direkt in på heminredningskategorien på Roligaprylar. Det är omöjligt att jag inte konverterar bättre om jag flyttar sortimentet. För 0,1% är inte svårt att slå.

    Slutsats: Roligaprylar säljer produkter som inte når rätt målgrupp. Målgruppen vill inte köpa dyra heminredningsprodukter så antingen bör jag fasa ut dessa eller flytta dem till en butik med en annan känsla och inriktning. Vilket är bäst? Ja, jag gissar att min totala omsättning och vinst gagnas av att splitta till två butiker, så jag gör det helt enkelt!

    #106510
    GregerA
    Deltagare

    Dan,

    Heminredning är ju ett ganska vitt begrepp, och de som landade på din sida hade kanske förväntat sig ett nytt IKEA. Det handlar nog inte bara om att de var lite malplacerade bland “roliga prylar” utan också om att utbudet kanske var smalare än de tänkt sig av “nummer 2”.

    (Av den anledningen är jag inte intresserad av hög SEO ranking på t.ex ordet elektronik eftersom 99% av de som söker på det ändå inte skulle vara bra kunder till mig – jag satsar på mer specifika ord)

    #106511
    Dan
    Deltagare

    Så är det säkert men jag tror mest de blev avtända av den “roliga” stämningen :)

    Så inredning.nu borde funka bättre när jag rankat upp… som kanske kan ta ett tag.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 14 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.