Plus Forum E-handelsforumet Logistik Sätta upp tullkrediter i andra länder

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #104719
    Mavllan
    Deltagare

    Hej!

    Jag arbetar för ett företag som tillverkar sina produkter i Sri Lanka och skickar dem sedan till privata kunder över i princip hela världen. Nu är det dags att sätta upp tullkrediter i dessa länder för att snabba på processen och så att vi inte behöver betala extra avgifter till våra speditörer.

    Är det någon som har erfarenhet av att sätta upp tullkrediter i andra länder?

    #185379
    Stefan72
    Deltagare

    Ingen aning men en tullkredit gör väl ändå inte att du slipper avgifter?

    #185391
    Mavllan
    Deltagare

    Nej en tullkredit innebär inte att jag slipper avgifter, men med en egen tullkredit slipper jag betala avgifter till min speditör.

    När man har egen tullkredit skickar Tullverket en faktura för tull och införselmoms direkt till företaget. Om man inte har tullkredit får speditören ligga ute med moms och tull, och sedan fakturera det vidare, vilket betyder att företaget måste betala betalningsförmedling. Med eget kredittillstånd slipper man alltså dessa avgifter.

    Det är därför jag vill sätta upp tullkrediter i de länder vi verkar i. Någon som har erfarenhet att göra det i något annat land än Sverige och Norge?

    #185395
    VATadviser
    Deltagare

    Tänk på att när du direktimporterar varor till andra länder och själv står för tull o moms. Dvs är importör så har du sedan en vara i det landet. Den varan omsätts därefter i och med försäljningen till kund. I de flesta länder med moms innebär det att du är skyldig att betala in denna moms till landet i fråga.

    Du blir alltså momspliktig när du gör detta i de flesta länder du skickar till. När du sätter upp en egen tullkredit så bör du per automatik få frågan om varför du vill ha en tullkredit och i samband med det även en fråga från Skatteverket i landet gällande momsen. Du vill väl egentligen även kunna dra av importmomsen du betalar.

    Det kanske inte är en nyhet för dig men jag vet att många missar detta när de själva bestämmer sig för att stå för tull och moms och inte överlåter det till sin kund.

    Mvh
    Stefan

    #185410
    Mavllan
    Deltagare

    Tack för din input Stefan. Vi är momsregistrerade i de länder vi tänkt sätta upp tullkrediter i, men det är just själva tullkrediterna som jag har svårt att hitta information om. De länder vi prioriterar är främst Österrike, Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland och Holland. Har du någon erfarenhet av att sätta upp tullkredit i någon av dessa länder? Eller någon annan som har det?

    #185413
    VATadviser
    Deltagare

    Hej nej jag har bara erfarenhet ifrån Norge gällande tullkrediter.

    Vi brukar inte behöva sätta upp sådana för våra kunder.

    Men jag lurar på om det inte är samma tullkredit för hela EU. De byter ju nu till vad de kallar “tillstånd till betalningsanstånd” vilket man ansöker om i ett EU gemensamt system CDS. Där kan du hitta hur du ansöker om tillstånd som skall gälla i fler medlemsstater.

    http://www.tullverket.se/sv/foretag/tjansterforforetag/systemetfortullbeslutcds.4.5c3d004415b89fa6ac730f0.html

    Lycka till o säg till om du behöver tips o råd kring dina momsredovisningar.

    Stefan

    #185421
    Mavllan
    Deltagare

    Okej, vad synd för vi har redan tullkredit i Norge nämligen. Men jag jagar vidare. Har hört talas om frihandelsavtal samt ska gå vidare mot exportrådet, handelskammaren och tullklareringsfirmor.

    Men ställer fortfarande frågan om någon har erfarenhet av att sätta upp tulldeklarationer i andra länder?

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.