Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Skaffa partner – värdera firman

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #99653
    david71
    Deltagare

    Mitt företag håller på att bli för stort för mig att klara av själv nu. Jag har en vän som skulle vara den perfekta partnern i firman och tänkte erbjuda honom att köpa in sig (och det vet jag att han vill).

    Men då ska vi bara komma överens om priset och hur stor del han egentligen ska köpa. 50/50 är en tanke, kan man avtala om att om han tex tänker dra sig ur i framtiden så har jag förta tjing på att köpa ut honom eller har han automatiskt rätt att sälja till vem han vill?

    Hur gör man normalt värdering? Tillgångar minus skulder och så får ha betala hälften av det till mig privat? Åker man på en massa skatt på försäljningen?

    Ja, tankar och förslag i ämnet tas tacksamt emot! :)

    #159838
    Parvelito
    Deltagare

    Det är inga problem att ha en så kallad hembudsklausul i ett avtal där du alltid har rätt att matcha bud på den där halvan av företaget. Det kan även kombineras med optionsavtal etc.

    När det gäller värdering, vad man skall betala och skatteeffekter så rekommenderar jag att du anlitar en jurist som dels kan förklara vad som händer, och som dels kan sätta upp avtalen åt er.

    Själva värderingen kan man ha åsikter om, men är det en fungerande verksamhet så brukar man vilja ha mer betalt än eget kapital. Samtidigt kan det ju vara svårt att betala stora belopp för din vän som skall köpa in sig. Det får bli en förhandlingsfråga för er att ta itu med.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.