Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Skänka en summa av ordern till en ideell förening?

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #94873
    mattiasjarnhall
    Deltagare

    Hej alla kloka människor.
    Jag skulle vilja skänka en liten summa av varje beställd plånbok i min webbshop till en förening som jobbar mot sexuella övergrepp på barn.

    Alltså, typ: 10 kr på varje plånbok du handlar går oavkortat till föreningen utnyttjad.se.

    Vet ni hur det funkar? Kan jag, låt säga, räkna samman antalet sålda varor i slutet av varje månad och sedan överföra föreningens pengar till dem?
    Kan jag bokföra det som en kostnad (och alltså göra detta avdragsgillt?)

    Någon som vet?

    #113838
    Parvelito
    Deltagare

    Det finns en hel del regler för när välgörenhet blir avdragsgill sponsring. Det allra bästa är om den ideella föreningen fakturerar dig och erbjuder en motprestation som t.ex. reklamutrymme. För mer korrekt besked om gränsdragningar skall du nog vända dig till Skatteverket.

    Själv är jag lite allergisk emot företag som marknadsför sig med hjälp av diverse välgörenhetsorganisationer, så hade du tänkt att använda det där skulle jag råda dig att fundera en gång till.

    Ibland ser man ganska korkade erbjudanden där en försvinnande liten andel av ordervärdet (har sett så lite som 50 öre) går till rädda barnen eller något sådant. Då vet jag att jag som regel kan hitta en billigare butik och skänka mellanskillnaden till välgörenhet och har då gjort en bättre insats. Likadant med större företag som t.ex. Godel där det för alla deras abonnenter hade gett mer pengar till välgörenhet om de letat reda på det billigaste avtalet och skänkt mellanskillnaden till välgörenhet.

    #113839
    mattiasjarnhall
    Deltagare

    Tack för din input! Har inte tänkt på att det skulle kunna ge motsatt effekt? Tanken är ju att kunna skänka pengar till en förening som gör gott (och naturligtvis få lite goodwill på köpet).
    Är det fler “där ute” som resonerar som parvelito?

    Det är förvisso inte nödvändigt att jag marknadsför mig starkt med detta (om nu det riskerar att sticka i ögonen). Kan ju göra det lite mer diskret så det inte uppfattas som att vi försöker “rida” på föreningen för att få fler ordrar.

    Vad tror du om det?

    Ska kolla med skatteverket vad de säger om upplägget. Att få en motprestation bör inte vara några problem, inte heller att de fakturerar mig varje månad.

    #113844
    Skatan
    Deltagare

    Beror helt hur du presenterar det.
    Om det står större än fraktpriset på din bannerannons på aftonbladet.se eller som jag skulle kört: skriv det endast i Tack-sidan efter man lagt beställning.

    Tack för din order!
    Som tack skänker vi 10 kronor till x.

    #113851
    mattiasjarnhall
    Deltagare

    Smart.. så gör jag förstås :) På tacksidan får det bli…

    #114727

    Skattemyndigheterna är väldigt petiga med sådant här. Ibland kan det lösas, som det skrevs ovan, med en reklamfaktura, men det ska vara naturligt att göra reklam där. Alltså stor risk att Skattemyndigherna säger Nej till din lösning om de kollar.

    Lagförändringar diskuteras om att bli mycket mer generöst, men det är (väl?) inte klart med någon ändring.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.