Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande skatterevision

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 13 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #94286
    nygryning
    Deltagare

    Hej, så här precis före helgen informerade Skatteverket mig om att de beslutat göra revision i mina bolag. Jag brukar normalt få ångest bara av tanken på Skatteverket, och nu är det snarare panik än ångest.

    Jag anser mig sköta bokföringen exemplariskt och har gjort så gott jag kunnat och i enlighet med gällande lagar och regler. Ändå får jag en känsla av att en Skatterevisor har näsa för att “hitta på” fel och brister.

    Är det någon av er som har varit med om en skatterevision? Vad händer? Tar det lång tid?

    tack på förhand

    #108678
    Parvelito
    Deltagare

    Been there – done that… Lider med dig.

    Det beror på varför de vill göra revision. Är det bara ett stickprov, är det något speciellt de vill kolla eller är det för att du har affärer som kan ligga i gråzonen?

    Har du och någon revisor koll på vad i det upplägg du har som kan tänkas dra Skatteverkets ögon till sig?

    Handlar det om att de vill kontrollera underlag för pensionsavsättningar så kan revisionen vara överstökad på ett par timmar. Handlar det om att de anser saker och ting vara helt fel så kan en revision dra ut i flera månader.

    De höll på med mina papper i 8 månader när de gjorde revision i slutet av 1990-talet. Överklagandena drog ut till 2001 innan regeringsrätten vägrade prövningstillstånd, 2002 kom åklagaren fram till att han inte såg något brottsligt i det hela och skulderna som blev resultatet var inte betalda förrän 2006.

    Om du vet att allt är i ordning så har man inte så mycket att frukta, men är bokföringen rörig, det saknas underlag, mycket felkonteringar etc så brukar de leta rätt på den största släggan de kan hitta och dundra på med i princip allt de kan.

    #108679
    nygryning
    Deltagare

    Hej, tack för ditt svar. Ibland undrar man varför man blir företagare i ett land som Sverige där systemet och staten är viktigare en individen…

    Nåväl. På beslutet står det att dem ska kontrollera mervärdeskatt, att jag har redovisat rätt och betalat rätt samt kontrollera att det finns “förutsättningar” att jag lämnar rätt redovisning.

    Det är möjligt att dem dragit ögonen mot mig eftersom jag i höstas lät bli att svara på deras förfrågan. Eller rättare sagt, jag bad om att få återkomma eftersom jag vid den tidpunkten var inlagd på sjukhus. Den förfrågan gällde att dem hade fått för sig att jag hade handlat saker för ca 300tkr i Tyskland men låtit bli att redovisa moms för detta. Saken är bara den att det var inte min enskilda firma som handlade, utan ett av mina andra bolag vilket å andra sidan har redovisat momsen korrekt. Bekymmret är att säljaren i Tyskland angivit mitt VATnr för den enskilda firman.

    #108680
    Parvelito
    Deltagare

    Det låter som att det kan bli en snabb revision och att du bör kunna förbereda det hela genom att ha alla handlingar i ordning. Eventuellt får man gå “omvägen” och låta din enskilda firma importera det hela, och sedan sälja det till ditt andra företag för att det skall bli rätt. EU:s skatteverk utbyter en hel del momsinformation med varandra eftersom det fuskats något alldeles enormt med det. Och det är sannerligen inte Sverige som utmärker sig där. Tysklands regering beräknade för något år sedan den svarta ekonomin i det landet till motsvarande 2000 miljarder svenska kronor.

    Jag är inte så säker på att svenska skatteverket är de hårdaste i världen eller ens i EU. Däremot är de synnerligen kompromisslösa och har en rätt så “bånglig” skattelagstiftning i ryggen som är stundtals svår att tolka efter att vi gick med i EU och har fått implementera ett antal direktiv från dem. Men jag tror inte att du har något att frukta om det i övrigt är ordning och reda på finanserna och bolagens affärer är väl åtskilda.

    #108683
    nygryning
    Deltagare

    Hej igen och återigen tack för ditt svar.

    Jag fick beslutet i fredags och ska enligt brevet höra av mig inom 1 vecka för att komma överens om plats och tid för revisionen. Hur snart vill dem göra revisionen? Om en vecka? Om en månad? Om ett halvår?

    Jag är lite orolig att jag kan ha råkat bokföra mindre momsbelopp, typ 1000 kr, fel i någon period. Är det troligt att de anmäler mig till Ekobrott för det?

    #108684
    Parvelito
    Deltagare

    Ring dem på måndag och gör upp en tid som passar dig, helst rätt så snart. De brukar vilja komma igång snarast möjligt.

    Tusenlappar blir det inga problem med, de brukar normalt sett inte åtalsamäla för belopp under ett basbelopp alls, och åklagarna tar sällan i ärenden under tio basbelopp om det inte är väldigt raffinerat och det ligger multipel brottslighet bakom (typ vårdslöshet mot huvudman, försvårande av skattekontroll och bokföringsbrott). Trots allt så är Skatteverket människor de med, och har man bara så att man kan visa på och följa betalningarna i företaget så är det helt OK.

    #108685
    Tomas
    Deltagare

    Jag säger bara en sak, Skattmasens Manifest, köp den och läs den: Skattmasens manifest : inspiration för skattebetalare (9789197480031) av Mikael Wokander – Bokus bokhandel

    Skattmasens Manifest är en träffsäker insiderskildring av skattemyndighetens värld. I boken möter läsaren en politiserad organisation, vars taxeringar är långt ifrån likformiga eller rättvisa. Eftersom skatterevisorerna dessutom jobbar på ackord sätts rättssäkerheten ofta ur spel. Samtidigt ger författaren skattebetalarna råg i ryggen genom att upplysa om deras många rättigheter – rättigheter som Skatteverket själv aldrig upplyser allmänheten om.

    Det här är en bok som kan läsas från pärm till pärm eller användas som handledning med praktiska råd och tips om hur man ska agera när skatterevisorn knackar på.

    “För många företagare kommer de konkreta råden i denna bok att vara till hjälp. Åtskilliga kommer säkert att lyckas freda sig från en orättfärdig skatterevision.”
    Ur förordet av Stefan Fölster

    Mikael Wokander har arbetat på Skatteverket i 37 år, bland annat som sektionschef för taxeringsenheten samt som specialist på myndighetens rättsenhet. I sitt arbete upplevde han hur skattebetalarna lät sig hunsas av myndigheten. Alldeles i onödan.

    #108688
    Nicklas
    Deltagare

    Jag hade skatterevision under 2008 och gick igenom utan anmärkning.
    Men det tog ungefär ett halvår och mycket tid att samanställa information som de frågade efter och ett antal dyra räkningar från revisorn. Kan du din verksamhet och allt är i sin ordning så behöver du inte oroa dig.

    #109326
    Yoki
    Medlem

    @Nicklas 3765 wrote:

    behöver du inte oroa dig.

    Du har all anledning till att oroa dig. En revision är alltid slumpmässig och det handlar mer om hur mycket du fjäskar för revisorn än i vilken ordning dina papper är.

    Se till att ta med en diktafon till revisionen annars råkar du ut för överaskningar när du läser igenom minnesanteckningar sedan. Det är mycket svårt att hävda att du inte sagt något om revisorn skrivt det i minnesanteckningarna även om det är ren lögn.

    Lämna inte ut någon information frivilligt, dvs bladdra inte utan vänta på frågor. När du får en fråga notera denna och be att få återkomma skriftligen. Fråga gärna även efter syftet med frågan och anteckna denna.

    Begär i efterhand att få ta del av minnesanteckningarna innan du besvarar några ytterligare frågor.

    Läsa noga på om revisorns ansvar vid revision och notera de fel de gör, du kan ha nytta av dessa senare.

    Ta revisionen på allvar! För det mesta går det bra, men man hoppas på det bästa men förbereder sig för det värsta.

    #110118
    Mony
    Deltagare

    Det går bra att spela in via ljudinspelaren i mobilen. Om du själv är med i samtalet är det inget brottsligt med att spela in utan att de andra vet om det. Men det tillhör ju god etik att upplysa om att man vill spela in samtalet.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 13 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.