Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Skrota plan A, satsa på plan B

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #99367
    connywesth
    Deltagare

    Skrota plan A, sikta mot B | Föreläsningsreferat | ESBRI

    Intressant artikel om att man ska vara beredd att ompröva sin affärsmodell.

    Fem byggstenar
    Så, finns det en lösning? Mullins menade att det till stor del handlar om att våga släppa sin plan A, som ofta bygger på naiva och lösa antaganden, och i stället gå mot en affärsplan som faktiskt kan fungera. En plan som bygger på verkliga data, kring en verklig produkt, för verkliga kunder.

    – Som en affärsängel sa en gång: ”Jag har tjänat mer pengar på B-planer än jag någonsin gjort på A-planer”.

    För att nå fram till den eftersökta realistiska affärsplanen menade Mullins att man bör fokusera på de fem byggstenar som alla affärsmodeller består av: intäktsmodell, bruttomarginalmodell, verksamhetsmodell, rörelsekapitalmodell samt investeringsmodell.

    Vet lite från början
    Google är ett annat företag som ändrade sin intäktsmodell. Eller rättare sagt, de hade ingen intäktsmodell från början. När de senare behövde nya servrar, behövde de också dra in mer pengar. Då införde de sina betalda sökord i ena spalten.

    – Ett annat exempel på ett företag som har nått långt med en förändrad affärsmodell är Toyota. De har det svårt i dag, men tänk på vad de gjorde från 1960-talet och framåt. De förändrade hela bilindustrin.

    Varför fungerar då så sällan plan A? Ja, menade Mullins, helt enkelt för att det är så många saker vi inte vet något om från början. Hans råd är att man ska sluta fila på affärsplanen för affärsmodell A, och i stället jobba på med företaget och starta resan mot affärsmodell B.

    Men ska vi då strunta helt i att planera?

    – Nej, vi måste nog planera. Annars blir det helt slumpmässigt och då kan vi lika gärna åka till Las Vegas. Samtidigt måste vi hela tiden ha inställningen att delar av planen är fel, vi vet bara inte vilken del. Vi måste alltså vara redo att ändra planen så fort vi upptäcker fel i den. Eisenhower sa: ”planering är allt, men planer är värdelösa”.

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.