Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Som att gå genom tullen…

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 24 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #96210
    Lastbryggan
    Deltagare

    Varje år vid den här tiden så infinner sig en obefogad olustkänsla i kroppen, ungefär på samma sätt som när man går genom tullen. Man vet att man inte har för mycket men ändå infinner sig samma känsla varje gång.

    Vad svamlar den där jäkla porrhandlarn om nu då?

    Alla som har aktiebolag vet väl att revisorn är skyldig att göra stickprov på lagret i samband med inventeringen, både vad det gäller antal och inköpspris. Och idag var det alltså dags igen och 09.00 rullade hans bruna Toyota upp utanför lagret och med mappen under armen kommer han in på lagret…

    Den tjocka bunten med papper som innehåller hela vårt lager läggs fram på bordet tillsammans med en kopp kaffe för att mjuka upp denna synnerligen strikta man som jag träffar 2 gånger om året. Lite kallprat om ditt och datt under tiden han börjar sprida ut sina bockar i pappershögen.

    Så är det då dags och klockan har masat sig iväg mot 09.30 och på denna kaffepaus hann han med att sätta 100 bockar i högen som nu skall inventeras fysiskt. Med strikt stämma läser han upp första artikelnumret och jag rusar bort och konstaterar att det finns 4 DVD av nämnt artikelnummer.

    -Det var korrekt, nästa nummer och jag pinnar iväg igen, 5 DVD… och så fortlöper det i ca två timmar då han konstaterar att han kommit ner i botten av den läskiga högen. Allt stämde till 100%, *puh*.

    Nu skall det kontrolleras priser och en pärm med fakturor plockas fram, en massa artiklar skall gås igenom innan han är nöjd och till slut kommer orden som jag väntat på sedan klockan 09…
    Jaha, det var perfekt som vanligt och inget att anmärka på!

    Vad ville jag säga med detta tramsiga inlägg då? Inte ett skit mer än att tala om vilken bra ordning jag har och hur jäkla duktig jag är! :D

    Trevlig Helg allihopa!

    #124435
    precis en san
    Deltagare

    Härligt att höra! Man måste klappa sig själv på axeln då och då!

    #124440
    friedrich
    Deltagare

    Då är det bara till att gratulera porrhandlaren!
    En till klapp på axeln från mig

    Angående klapp på axeln:

    Min sambo släpade iväg mig till ullared idag.
    Jäklar va ägarna måste sitta och mysa och klappa varandra på axeln, med all rätt. Det är ju helt galet mkt folk och jösses vad de bär iväg med grejjer där och satan vad stort det är. De säljer ju mest/bland de mesta av en mängd olika “produktslag” i sverige.

    De är säkerligen den fysiska butik som säljer mest skivor i sverige, de säljer mest lego etc etc etc.

    Jag gick runt som ett utrops tecken, det är helt galet.
    De rullar in grejerna och direkt får prylarna ben. Vilket maskineri!

    Lite fakta från gekås sida:

    Under 2010 har 120 miljoner varor passerat genom våra kassor. Vi har över 100.000 unika artiklar i vårt sortiment. Det sammanlagda värdet av alla varor i varuhuset är 40 miljoner kronor.

    Under en vecka hinner vi tömma varuhuset på varor inte mindre än tre gånger! Varje kund plockar ihop varor för 15 kronor – i minuten! Varuhuset har 62 utgångskassor och varuhuset kan rymma 4500 kunder samtidigt. Sedan stänger vi insläppet. Det är då det bildas kö.

    Deras omsättning enbart på plastkassar är 25000 kr/dag.

    #124448
    GregerA
    Deltagare

    Fy f*n vad du är bra Mats! :D

    Jo, trots att man har rent mjöl i påsen så är det alltid lite nervöst när revisorn kommer och tar stickprov på lagret. Men precis som du har vi också ordning på saldot. Vi inventerar fysiskt en gång per år, brukar ske rullande under juli-december, och i slutet av året kollas vissa varor en extra gång.

    #124506
    Bjorne
    Deltagare

    Det hade jag ingen aning om att revisorn var skyldig att genomföra.
    Fast dessa regler kanske inte gäller i norrland? :D

    #124509
    Majsan
    Deltagare

    Det är ingen skillnad i norrland motför resten av Sverige.

    Revision ska enligt aktiebolagslagen utföras enligt god revisionssed. Revision bygger i grunden på förtroende. Kompetens, oberoende och tystnadsplikt är grundkraven för att omvärlden ska ha förtroende för revisorn. Enkelt uttryckt är god revisionssed detsamma som god sed bland erfarna revisorer med stor integritet och professionellt omdöme.

    God revisionssed vid granskning av varulager innebär att revisorn för det första ska vara införstådd med den reglering och de standarder som gäller för lagrets granskning. För det andra ska de genomföra tillräckliga och ändamålsenliga revisionsåtgärder för att kunna fastställa lagrets existens och värdering. Lagrets existens och värdering ska revisorn granska genom att både kontrollera bolagets interna kontroll för lagerredovisning och genom att närvara vid en fysisk inventering. Vid den fysiska inventeringen ska revisorn själv genomföra granskningsåtgärder på lagret i form av stickkontroller och beräkningar. God revisionssed vid granskning av varulager innebär att revisorn har använt sitt professionella omdöme när han genomfört sin revision på lagret.

    Lite lull lull, men nu kanske det klarnar lite med varför revisorn kommer och kontrollerar lagret.

    #124511
    Parvelito
    Deltagare

    Det finns en del revisorer som har en lite mer pragmatisk hållning till det där, och framför allt ser till lagrets värde kontra kostnaden att faktiskt vara med vid en inventering. Det handlar om förtroende. Om allt annat är exemplariskt uppställt och redovisat, så varför skulle inte ett lagervärde på kanske en tiondel av omsättningen inte vara korrekt?

    Många E-handlares lager är ju inte värt så enormt mycket att det motiverar timmar av granskande. Och är man riktigt stor och börsnoterad så brukar revisorerna mest ställa frågor om vilken metod man använder, och hur man kvalitetssäkrar inventeringen, än det faktiska räknandet i sig.

    #124512
    Katrin Lundgren
    Deltagare

    vår revisor kommer och granskar en gång om året och tar däremellan stickprov under resten av året. Hon är väldigt noggrann.

    #124519
    Joel
    Deltagare

    Hur fungerar det om man har 3pl-lager i t.ex Jönköping och sin verksamhet (med revisor) i t.ex Norrland? Åker revisorn ner till lagret i Jönköping och kontrollerar då?

    #124522
    GregerA
    Deltagare

    Är det en större byrå så skickar det ut nån från det lokala kontoret. Är det en mindre, så kanske de anlitar någon lokal kollega för det.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 24 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.