Plus Forum E-handelsforumet Betalsystem strul med certitrade och bokföringen

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 22 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #98064
    jpimport
    Deltagare

    Hejsan, vi har nyligen startat använda certitrade och jag får inte vårt bokföra värde att stämma med det värde som jag har enligt certitrade hos dem. Jag bokför enligt faktura-metoden och konteringarna ser ut som följande

    När kunden köper i shopen
    19XX(certitradekonto) 100
    2420(förskott) 80
    2611(moms) 20

    En vecka senare får ut pengarna från certitrade och jag bokför då enligt följande:
    19XX(certitradekonto) 100
    19XX(bankkonto) 95
    6570(avgifter) 4
    5641(ingeånde moms) 1

    Problemet är att när jag stämmer av kontona nu i slutet av en månad blir det en deff som jag inte kan komma på vart den kommer ifrån, misstänker att den är ifrån om en betalning återbetalats pga retur eller avbeställning men kan inte få det stämma heller. Någon som har haft samma problem?

    #144691
    pyhobby
    Deltagare

    Det är inte så att det är veckoavgiften som du missat? Den står specificerad längst ner på utbetalningsspecifikationen. Kan tänka mig att den är lätt att förbise nämligen.

    #144692
    Dan
    Deltagare

    borde inte förskottskontot vara ett försäljning av varor konto dessutom?

    #144694
    Parvelito
    Deltagare

    Precis som Dan säger så skall du inte bokföra mot 2420, utan mot ett försäljningskonto (3051).

    Sedan vet jag inte hur Certitrade gör, men kostnaden för inlösen som jag betalar till Babs är inte momspliktik, medan betalväxelkostnaden hos Dibs är momspliktig. Kan det inte vara där du får en diff?

    #144696
    jpimport
    Deltagare

    nja veckoavgiften räknar jag med i den andra konteringen när det kommer

    och angående 3051 så bokför jag mot det kontot när varorna faktiskt lämnat vårt kontor, vilket tar mellan 1-7 dagar, därför kan jag inte bokföra det direkt till försäljningen eftersom jag inte “presterat” ännu, därav 2420

    Jag tror personligen inte det är konteringarna som det är fel på, utan måste vara något med deras avgifter, senaste månaden deffade det på 64,59 kr vilket jag inte får stämma med någon annan avgift, fler ideer?

    #144698
    Parvelito
    Deltagare

    Momsen på inlösen hos Euroline då?

    #144699
    jpimport
    Deltagare

    också medräknad eftersom den kommer med som utgift på utbetalningsbeskedet som jag använder som underlag för den andra konteringen

    #144701
    Dan
    Deltagare

    Ditt exempel har ju inget fel i sig siffermässigt. Ge oss ett riktigt exempel istället med riktiga siffror och dina konteringar så blir det lättare :)

    Certitrades spec är inte helt lätt att bokföra. För att räkna ut avgiften tar jag total försäljningssumma minus utbetald summa minus momsen så får jag avgiften. Detta då den inte är specad någonstans förutom på varje order annars.

    #144702
    Parvelito
    Deltagare

    Då skall vi återgå till din kontering… Du borde bokföra hela beloppet som förskott om man gör som du gör, och först vid leveransen så uppstår försäljning och moms. Innan du har levererat något har ju ingen moms uppkommit. Det kan betyda en del vid månadsskiften när momsen skall räknas ut, eftersom den då inte stämmer överens med försäljningen.

    Har du kollat alla transaktioner i din bokföring, mot alla som Certitrade redovisar, och sett om det finns någon diff där? Jag märker själv ibland att brytpunkten för när dagen tar slut inte alltid inträffar prick vid midnatt utan ibland kan en transaktion som skedde 0:06 komma med på föregående dygns transaktioner, liksom en transaktion utförd 23:56 kan få vänta en dag till på att redovisas. Nu har jag inte Certitrade, så jag vet inte hur noga de är, men det är ett uppslag.

    Skulle 64,59kr kunna vara ett köp efter att avgifterna räknats av? I sådana fall skall du kanske kolla transaktioner med ett sådant belopp.

    #144704
    jpimport
    Deltagare

    att bokföra med moms redan vid förskottbetalningen eller vid försäljningen verkar det vara delade meningar om, jag har hittills kört på som ovan enligt vad jag har lärt mig Liu:s redovisningskurser. Jag kör med visma och momsrapporten har aldrig klagat på detta tillvägagångssätt.

    Dan hur ofta bokför du certitrade-transaktionerna? hittills har jag bokfört i princip dagligen på båda konteringarna, men vet inte nödvändigheten i det.

    Jag ska kolla igenom det en gång till, men spontant tänker jag att det blir något med avgifterna för de betalningar som man aldrig får ut som spökar på nått sätt,därför jag fundera om någon hade samma problem.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 22 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.