Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Trycka upphovsrättsskyddat material på sina produkter?

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #95639
    iDenta
    Deltagare

    Jag kunde inte formulera en bättre rubik än sådär, och detta kanske egentligen är inte rätt forum för denna fråga men jag provar ändå :)

    Det jag undrar är hur butiker som säljer egna produkter baserade på någon annans design, som troligtvis är upphovsrättsskyddat material kommer undan med detta?

    Ett bra exempel är skins och skal till iPhone och laptops, där mängder av tillverkare baserar sina produkter på allt från Hello Kitty, snövit och Iron man till Super Mario och grejer som ser ut som ett 8-bit Nintendo. Detta verkar mest gälla inom dekal/t-shirt branschen vad jag kan se….

    Jag har lite svårt att tro att alla dessa småtillverkare ska ha ordnat tillstånd från diverse företag för att få trycka sina $5 skins, eller har jag fel? Isf, hur löser dom detta? Eller är det lugnt om man designar sin egen version? Eller drar dom helt enkelt en fuling och hoppas på det bästa?

    Har funderat på detta i många år och nu kände jag att det var dags för ett svar :)

    #119775
    Epic
    Deltagare

    Förmodligen så krängs dessa produkter från Asien eller andra länder som inte ingår i EU/USA patentavtalet. Eller helt enket så piratkopieras det och ingen myndighet vill ta tag i det. Därav alla som har vart i Thailand kommer hem med Gucci skor och Armani kostymer.

    #119781
    Abbesnabb
    Deltagare

    Min gissning är att de drar en fuling.

    #119800
    Plastskivor
    Deltagare

    Tycker du ska satsa på Badtz Maru istället. Förmodligen lägre royalty än Kitty (?)

    #119820
    iDenta
    Deltagare

    Ja det bekräftar väl ungefär mina gissningar, asien eller fuling :)


    @Plastskivor
    Hehe, jag hade väl inga direkt för tillfället att göra liknande saker själv, och isf hade det inte ens nästan blivit Hello Kitty, men tack för tipset :)

    Men om vi ställer om frågan lite då, om man ritar en egen tolkning av något, där man fortfarande känner igen motivet, men det är en egen variant. Stöter man fortfarande på samma problem då?

    #119821
    Lennie
    Deltagare

    svar nej (i sverige). upphovsrätten skiljer sig åt i olika länder.

    Edit: Kanske läge att förtydliga. Upphovsrätten skiljer sig åt beroende på ursprungslandet, inte vilket land man är i :)

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.