Plus Forum E-handelsforumet Logistik undercover boss på e-handelslager

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #94803
    Katrin Lundgren
    Deltagare

    Var det någon som såg undercover boss i går? De var på ett stort e-handelslager i USA. klart sevärt bara för att se deras lagerhantering. De hanterade om jag inte mins fel 75000 paket om dagen, packade 90 paket i timmen, hade 5000 anställda vid vanlig säsong och 10 000 in för jul.
    Ni hittar det här, del 6
    Undercover boss | SVT Play

    #113181
    Parvelito
    Deltagare

    Ett underbart program som kanske sade mer om arbetsklimatet i USA än om lagerhantering, men som likväl gav mig en del idéer.

    Det främsta var nog det där enormt stora lagret där de irrade runt i gångar och letade efter saker. Det kan helt enkelt inte vara vettigt att det man skall plocka är utspritt över sådana områden. På ett så stort lager måste det gå att få till det så att en plockare kanske har 3-4 gångar att hållas i och sedan är vagnen full. Om man istället för att gå 1,5 mil på en dag bara går 4-5 kilometer så hinner man med att plocka flera orderrader.

    Nästa grej torde vara att man automatiserar en del moment, som t.ex. packning. Packmaskiner har funnits i många decennier och fungerar bra för livsmedel, så varför inte för standardprodukter inom postorder? Stå och packa 90+ lådor i timmar är ju ett “schimpansjobb”.

    Och så kundtjänsten. Jobbet som sådant är inte så upplyftande, och de som är som gjorde för det växer sannerligen inte på träd. Det enda som egentligen hjälper utöver medarbetarnas förstånd om att använda empati är att man har en verktygslåda att plocka olika åtgärder ifrån så att man kan göra kunden nöjd. Och att man, när man jobbar där, förstår vilken arsenal av verktyg man har för att göra kunden nöjd och vad varje åtgärd kostar egentligen.

    #113183
    Dan
    Deltagare

    Härligt program!

    #113193
    Tomas
    Deltagare

    Ja, det är ett kul program. Men varuplockningen var ju inte så effektiv man väntat sig vid de volymerna. Sevärt och en riktig ögonöppnare för cheferna. Det har ju varit en del rätt skrämmande dåliga upptäckter de gjort i tidigare program.

    #113194
    jpettersson
    Deltagare

    Nästa grej torde vara att man automatiserar en del moment, som t.ex. packning. Packmaskiner har funnits i många decennier och fungerar bra för livsmedel, så varför inte för standardprodukter inom postorder? Stå och packa 90+ lådor i timmar är ju ett “schimpansjobb”.

    Jag tror detta beror på nivån för minimilön. I USA är den ganska låg. Således är det alldeles för dyrt att införskaffa packningsrobotar jämfört med att ha ett gäng lågavlönade personer. Det finns fler låglöneyrken i USA, tex att packa din matkasse när du har handlat. Detta förekommer ju aldrig i Sverige.

    Jag har inte sett just det avsnittet men tycker programmet är lysnade. Skall genast kolla på det avsnittet.
    MVH
    jpettersson

    #113209
    Joel
    Deltagare

    Tack för tipset! Härligt avsnitt som sagt :)

    #113292
    fotofyndet
    Deltagare

    Ja nu har även jag sett avsnittet. Tack Kodmyran för tipset och tack SVT för SVT Play :)

    Intressant, helt klart. Lite som Parvelito är inne på så var det ju mer avslöjande om arbetsklimatet där borta än om något annat egentligen. Kundtjänstkillen som fick sparken från sitt förra jobb pga att han inte kunde jobba dagen efter deras dotter dött är ju ett horribelt exempel på dålig anställningspolitik.

    Nu ska jag lägga mig på sängen och drömma vidare om världsherravälde ;)

    #113295
    StuffBay
    Deltagare

    Intressant och se deras lagersystem, verkar finnas utrymme för effektivisering minst sagt. Men som jpetterson nämnde, det är nog billigare med t.ex lågavlönade personer än packmaskiner.

    Bra tips, roligt att se programmet!

    #113406
    flying_c
    Deltagare

    Jag har jobbat med att packa på ett stort lager i drygt ett år totalt. Rätt lärorikt och jag effektiviserade som fasen medan jag jobbade där.

    Ska bli skoj att se avsnittet.

    #113409
    Mony
    Deltagare

    Jag har besökt en mobiltelefonfabrik i Kina. Där står folk packade längs linor och gör monotona ihopsättningar av olika moduler 12 timmar om dagen. När jag frågade varför de inte har maskiner till detta enformiga arbete, svarade de att det är en kostnadsfråga..

    Så tyvärr är människor billigare än en maskin :(

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.