Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Utlandsbetalning

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 16 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #96095
    Stuffman.se
    Deltagare

    Borttaget meddelande.

    #123382
    GregerA
    Deltagare

    Du skall välja delad kostnad (SHA), eftersom det dom lagt på sannolikt bara motsvarar deras andel av kostnaden. I praktiken vill de alltså att du står för hela kostnaden.

    Tyvärr funkar det inte till alla banker att betala hela kostnaden här. Det händer ändå att mottagarens bank tar ut en avgit. Men om det funkar att betala hela kostnaden här så brukar det bli billigare. Tyvärr vet man inte på förhand vilket som är bäst, utan det får man lära sig efterhand hur olika banker och mottagare fungerar.

    Edit:
    När du betalar inom EU skall du ALLTID välja normalbetalning (delad kostnad), så att det blir en SEPA-betalning, samt använda IBAN kontonummer. En sådan betalning kostar i vår bank 3:-. Å andra sidan bör inte mottagaren ta ut någon avgift eftersom den skall inte vara högre än för en inrikesbetalning. Vår bank debiterar oss 1.50 för ankommande EU-betalningar. Så om din mottagare tar ut mer så påpeka för dem att det finns EU-direktiv som reglerar sån här, och att kostnaden inte kan vara högre än några kronor.
    Förutsättning är dock att betalning sker i EUR eller mottagarlandets valuta.

    Plockade lite info från Handelsbanken

    Vem ska betala?
    Enligt den nya Betaltjänstlagen, som trädde i kraft 1 augusti 2010, finns det begränsningar för vad som är möjligt att välja för vissa betalningar. Det innebär att endast SHA är tillåtet för följande betalningar inom EU/EES:
    Betalningar i SEK
    Betalningar i EUR som belastas valutakonto (ej växling)
    OUR och BEN får inte väljas för dessa typer av betalningar.

    I annat fall får du själv välja hur avgifterna ska fördelas vid utlandsbetalning. Det finns tre olika alternativ:

    Avsändaren betalar Handelsbankens avgift (SHA)
    Mottagaren betalar då den mottagande bankens avgift. Detta är den vanligaste avgiftsfördelningen.

    Avsändaren betalar samtliga avgifter, även mottagarbankens (OUR)
    Du som avsändare betalar då både Handelsbankens samt den mottagande bankens avgift. Mottagaren betalar ingen avgift alls.

    Mottagaren betalar både Handelsbankens och den mottagande bankens avgift (BEN)
    Observera att denna fördelning endast bör användas efter överenskommelse med mottagaren. Handelsbankens avgift dras då av från betalningssumman.

    Övriga avgifter

    Betala mottagarens avgifter
    När du gör en Normal- eller Expressbetalning och väljer att även betala mottagarens avgifter (OUR), tillkommer 135 kr på priset.

    #123385
    Lastbryggan
    Deltagare

    Jag har i princip alla mina leverantörer inom EU och betalar har aldrig betalt någon kostnad, kör alltid mottagaren betalar. Har ett flertal fakturor i veckan och har aldrig hittills stött på någon leverantör som satt sig emot det. Betalar alltid till IBAN-nummer.

    De få leverantörerna jag har utanför EU betalas nästan alltid med kort, då i synnerhet USA som alltid föredrar kortbetalningar.

    #155857
    1CRU
    Deltagare

    Väcker denna tråd till liv. Finns det någon här som har swedbank och betalar till USA via banken? Behöver hjälp med att lägga till en “ny betalningsmottagar” hos vår bank swedbank. Det är en ny leverantör i USA. Jag har fått accountnb. Routing number och SWIFT. De använder ju inte IBAN i USA och SWIFT är lika med BIC men vart skriver man in Routingnummret och accountnummer. Jag har pratat med vår bank men inte blivit klokare fördet. Tacksam för hjälp.

    #155893
    GregerA
    Deltagare

    Jag har inte Swedbank, men routingnummer brukar inte anges vid swift-betalningar. Det används i ett annat system som heter Fedwire.

    #171814
    MagnusJohansson
    Deltagare

    Antar att min fråga hör ihop med det här ämnet.

    Vi har en dansk leverantör som skickar fakturor angivna i SEK som vi ska betala till en dansk bank. Inga lustigheter. Vi har vid varje betalning angivit att vi (avsändaren) står för avgifterna som mottagande bank tar ut då i har varit osäkra på vad som är praxis.

    På banktransaktionen står det:
    200 kr – AVGIFT UTLANDSBETALNING – Avgift avg utland OUR

    På ett år blir det runt 8 000 kr vi betalar i avgifter bara till denna leverantör och på min fråga till banken hur man kan minska avgifterna blir svaret:
    Det bästa är att välja “EU-betalning” med då måste fakturabeloppet vara angivet i Euro. En Eu betalning kostar ingenting. Mottagaren ska ha ett Iban nummer och en swift/bicadress. Är inte fakturabeloppet i Euro på fakturan så kan ni be att leverantören tar fram det. Alla kunder som har ett konto har automatiskt ett Iban nummer så det är inget konstigt att be om

    Leverantören säger:
    Vi kan tyvärr inte ange beloppet i Euro

    Så min ena fråga är vad som är praxis. Är det att att bocka i “mottagande banks avgift betalas av mottagaren” istället för som vi gör idag? Hur gör ni?

    Beloppet 200 kr, är det bara mottagande banks avgift eller är en del av detta också vår banks avgift? Kanske bättre att ställa den frågan till banken iofs.

    Kort sagt: Jag har ingen lust att betala 200 kr per betalning, hur gör ni?

    Skärmdump från banken hur det ser ut när vi betalar

    #171815
    Parvelito
    Deltagare

    Be att få en faktura i danska kronor, och betala sedan danska kronor i din bank med mottagaren betalar avgifterna.

    Din leverantör tar dessutom ingen valutarisk om de ställer ut faktura i DKK istället för SEK, så priserna borde inte bli sämre i alla fall.

    #171816
    MagnusJohansson
    Deltagare

    @Parvelito 73834 wrote:

    Be att få en faktura i danska kronor, och betala sedan danska kronor i din bank med mottagaren betalar avgifterna.

    Tack Parvelito. Menar du att avgifterna blir lägre, oavsett vem som betalar, om fakturan är i danska kronor? Eller var ligger fördelen med detta?

    #171817
    Parvelito
    Deltagare

    Eftersom det skall till en dansk bank blir avgifterna mycket mindre om du betalar i danska kronor. Det där regleras av något EU-direktiv.

    #171819
    MagnusJohansson
    Deltagare

    Ok. Det låter ju bra.

    Är det normala, att mottagaren ska stå för avgifterna om inget annat är sagt?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 16 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.