Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Veckans spaning – till sist vet vi bättre

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #94195
    Parvelito
    Deltagare

    Idag tycker ingen att det var oväntat att SAAB läggs ned, men för tio år sedan, när 9-5:an utsågs till världens säkraste bil, när GM pumpade in miljarder för att göra SAAB stort i USA så ansågs det otänkbart. SAAB var ju beviset på att svensk ingenjörskonst fortfarande höll hög klass och att vi var unika, något bättre än alla andra.

    Idag vet vi bättre…

    För ett par veckor sedan var det alla golfares våta dröm att spela en runda med Tiger Woods. De allra största företagen var beredda att betala ohyggliga pengar för att att deras produkter skulle förknippas med denna golfare.

    Idag vet vi bättre…

    Låt oss titta på stora starka varumärken, eller oomkullrunkeliga sanningar snarare, som vi kommer att veta bättre om i sinom tid.

    – Koldioxidutsläppen och hysterin att göra något åt den.

    Jag är fascinerad över hur mycket folk som kan flyga jorden runt och säga åt andra att de inte får flyga jorden runt. Hur många som kan sitta på fina banketter, i salar som värms av kolkraft och äta mat som flugits in från när och fjärran, för att fira att man skrivit under ett dokument som klargör det olämpliga i att göra så. Ingen är beredd att göra det som forskarrapporterna säger att vi skall göra, inte ens forskarna själva. Någonting säger mig att det trots allt inte är så farligt om de som borde veta inte tar det på allvar.

    Om tio år kommer vi att sitta och garva åt koldioxiddebatten, men det betyder inte att vi inte har miljöproblem, energiproblem eller att jordens uppvärmning är problemfri, men att påpeka att vi borde tillbaka till grottorna hjälper inte.

    – Allt tjat om hur man skall leva för att inte dö i förtid

    Vad är förtid? En människa som idag dör när man är 50 år anses ha dött alldeles för tidigt. I min släktforskning är det klart vanligast att man de senaste 400 åren dött innan man fyllde 50 år.

    För inte ens 100 år sedan skördade barnsjukdomar långt fler dödsfall varje år än vad svininfluensan kommer att göra. Det som gör att vi blir äldre och äldre är bättre mat (framför allt inte skämd, sur, möglig eller jäst mat), vacciner, mediciner, centralvärme och lagar om säkerhet (bilbälte, på arbetsplatsen). Även mer kunskap om att det är farligt att röka, olämpligt med radon och att man kan ta det lugnt med spriten hjälper till.

    För varje år som går ökar medellivslängden högst radikalt. Ändå duggar larmrapporterna friskt om hur vi äter fel, hur vi blir för feta, hur vi motionerar för lite etc. Om vi bara slutar med det blir vi ännu äldre. Till vilken nytta då? Jag är övertygad om att i sinom tid kommer dagen då vi istället pratar om om livskvalitet snarare än kvantitet.

    – Julen

    Det är lite magstarkt att påstå att julen kommer sluta firas, för så är inte fallet, men jag tror att hysterin så småningom blir något annat.
    Till att börja med så är det få som idag firar julen till åminnelse av Jesu födelse. Istället firar vi den för att vi har behov av lite ledighet, för att stå ut under det mörkaste av allt mörkt (vi stressar så mycket att vi inte hinner se att det är mörkt hela dagarna). Många människor som kommit till vårt land de senaste decennierna har inte riktigt Bullerbyn på hornhinnan när de blundar och tänker jul. Istället ser de slasket på gatorna runt Triangeln i Malmö, de ser trängseln i Nordstan i Göteborg eller minns hur svårt det var att hitta en parkeringsplats i Kungens Kurva helgen före julafton. De ser det kalla vädret och dagsljuset som bara blir grått dis. Vad är jul att fira då?

    Andra människor, inte nödvändigtvis alternativister i kollektiv ute i någon skogsby, ifrågasätter överflödet. Är det rimligt att skövla tusentals hektar skog för att kunna framställa allt omslagspapper till juklapparna? Måste vi ha ett helt dussin elljusstakar som står på dygnet runt och drar el? Och kan man inte ge bort något även om det inte är jul?

    På julbordet har en vegetarian inte mycket att hämta (rödkål och ischoklad) och det är naturligtvis också en viktig fråga för många som ifrågasätter att djur skall stå i sina bås utan något annat i sina liv utom att äta för att bli tillräckligt stora så de kan slaktas.

    Många, jag är en av dem, motiverar sitt julfirande med att det är barnens högtid. Men jag undrar om min lilla pojke (drygt 2 år) verkligen skulle måla upp något som liknar julen om han inte visste om dess existens och fick fantisera fritt. Jag tror inte det…

    Så, det var en blick långt in i framtiden, nästa vecka blir det (kanske) en blick in i 2010, om jag får för familjen. De påstår att det är bra för miljön om min dator är avstängd under julhelgen, dessutom är det bra för min hälsa om jag inte stressar ihjäl mig, och så är det ju faktiskt jul.

    God jul på er!

    #108167
    fotofyndet
    Deltagare

    Parvelito, jag hoppas två saker:

    * att du har något forum, en tidning till exempel, som sprider dina tankar till en större skara människor än ett gäng e-handlare av varierande storlek. De förtjänar verkligen en större beundrarskara.

    * att du tjänar något, pengar eller vad du nu vill, på dessa fantastiska alster

    Tack för underhållningen. :)

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.