Forumsvar skapade

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #181793
    Magnus Ab.
    Deltagare

    Jag tror Fyndiq har bitit sig själva i svansen denna gången, detta kommer effektivt att ta död på större delen av försäljningen av mindre produkter, det kommer inte bli lönsamt att sälja dessa längre, såvida man inte lägger på den fasta avgiften på utpriset, men då är det inga fynd längre.

    Nu kan det ju iofs vara så att Fyndiq vill få bort allt småplotter som de inte tycker de tjänar så mycket på, och då är det ju en bra metod!?
    Att de fortfarande tar hela 49kr av kund som de kallar fraktavgift och som vi handlare står för är minst sagt ett märkligt beteende med tanke på att vi får betala mer och mer för att få sälja.
    Detta i ljuset av att fyndiq “omsätter” mer och mer, ändå ska vi handlare mjölkas ännu mer “för att säkerställa fortsatt stabil utveckling”.

    Jag tycker man borde göra något i denna stilen…
    Bort med fasta avgifter på småprylar upp till ett visst värde, behåll 7% i avgift. Sänk den procentuella avgiften på dyrare produkter till kanske 5% och lägg på en lite större fast avgift på dessa. Detta borde främja försäljningen av både mindre produkter och dyrare produkter. Var gränsdragningen ska gå kan ju diskuteras, kanske en trappa? Dock är det enklare med en fast gräns såklart.

    Så tycker jag iallafall.

    #181460
    Magnus Ab.
    Deltagare

    Inflikar att jag har precis samma problem och det uppstod när ni lade om till den nya designen. Jag kör också Firefox och har senaste 46.0 installerad.
    Har inte upplevt detta problem på någon annan sajt och bara på huvudsidan, inte forumet.

    #181379
    Magnus Ab.
    Deltagare

    @Stefan72 86822 wrote:

    jo det är jag helt med på och har även skrivit tidigare……..En frakt är en tjänst som sagt och den ska momsbeläggas men jag skickar mycket smått pingel och det gör jag som en ren service och är inte särskilt lukrativt men poängen är ändå att jag enbart frankerar och tar ut det det kostar. Jag lägger inte på nåt extra så för mig är ju frågan högintressant.
    Andra ehandlare som tar ut generella fraktavgifter som de specat själva kan såklart inte utnyttja detta.

    På portobloggen .se var det nån rad där det står att det i praktiken betyder att det endast är frimärkta försändelser som detta gäller och då rimligen för alla oavsett hur många led det än är. Det är ju vad jag förstår en samhållsnyttig förändring och det blir ju lagom samhällsnyttigt om enbart posten får sälja momsfritt ? Att det just är posten som berörs är ju för att staten bara har avtal med dom om den övergripliga posthanteringen.

    Det spelar ingen roll om du bara tar ut exakt det du betalar då du inte tillhandahåller en frakttjänst eller för kunden användbara frimärken. Du tar betalt för din fraktkostnad och är inte momsbefriad, alltså måste du lägga på moms.

    Däremot läste jag nu regeringens preposition och där det står följande: “Vidare föreslås ett undantag från skatteplikt för frimärken som tillhandahålls till det nominella värdet och som är giltiga för undantagna posttjänster.”
    Det skulle även kunna betyda att handlare (inte bara Postnord) som tillhandahåller ofrankerade frimärken till kund, kan göra detta momsfritt. Men det finns ju ingen anledning för någon som ej är postombud att sälja frimärken till det nominella värdet då förtjänsten då blir noll. Om man använder frimärkena för att skicka till kund så är de förbrukade och kan ej säljas momsfritt.
    Så i praktiken finns det inget upplägg där en handlare kan erbjuda momsfria frakter, kanske med det enda undantaget att man skickar med lösa frimärken till en retur och därmed kan ta betalt för dessa momsfritt, men även där känns det helt meningslöst.

    #181376
    Magnus Ab.
    Deltagare

    @Stefan72 86817 wrote:

    fast det står ju tydligt i skv552 att frimärken är en momsfri vara och de varor som står i den listan kan ju inte anses vara momsfria enbart när de säljs av källan eller den det berör? De är väl alltid momsbefriade oavsett vem som säljer varan och när?
    Då borde det rimligen inte ha nån betydelse hur många led försäljningen sker i ?

    Om jag tex skulle köpa och sälja blod som är befriat från moms. Då blir jag ej debiterad moms av sjukhuset eller vem som nu tillhandahåller men skulle då behöva debitera moms om jag sålde till den som behövde ? Vem gynnas då av att det är en momsfri vara?

    Fast jag misstänker att du inte säljer frimärken? Du är väl inget postombud?
    Om du använder frimärken för att skicka något till din kund så är det DU som köper frimärken momsfritt från Postnord. Sedan använder du dessa frimärken på en försändelse till din kund och för detta önskar du kanske en kompensation från kunden? Då tar du betalt för detta och hur du gör detta är upp till dig. Du kan baka in dina fraktkostnader i varupriset eller så tar du ut en avgift som du kan kalla fraktavgift eller liknande och den avgiften ska inkludera normal moms (25%).

    Ang din fråga om vem som gynnas…det är enbart konsumenter som köper frakttjänster eller frimärken direkt från Postnord eller ombud som tjänar på detta.

    #181372
    Magnus Ab.
    Deltagare

    Hej på er alla, detta blir första inlägget för mig!

    Jag kan inte se det på något annat sätt än att vi som e-handlare lägger på moms på det vi säljer precis som vanligt.

    Enligt lagtexten så är det den som har utsetts att tillhandahålla den samhällsomfattande posttjänsten (alltså Postnord) som undantas från momsplikt. Alltså är det Postnord och deras postombud som säljer frimärken som undantas.
    Vi som e-handlare säljer inte frimärken eller förbetalda frakttjänster, vi tar enbart betalt för våra kostnader i samband med att vi skickar varan till kund.
    Det är dessutom valfritt för oss att inte ta betalt alls eller att ta lite mer betalt än vad frakten kostar oss, det är upp till varje företag.
    Men om vi tar ut en avgift för att täcka fraktkostnaden så ska vanlig moms läggas på, det är faktiskt samma sak som att höja priset på varan.

    Lite märkligt att varken Postnord eller myndigheterna verkar ha full koll i frågan kan jag tycka.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)