Forumsvar skapade

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #174425
    mejpel
    Deltagare

    @Bandaren 78001 wrote:

    Hej!

    Jag står i begrepp att starta en e-handel, först i liten skala (Enskild firma) som skall importera varor från USA och eller andra delar av världen. Mycket av det jag undrar har nog besvarats i denna tråd samt andra jag läst på längden och tvären. Dock är det så att som helt grön på bokföring/Redovisning så retar jag mig lite på när det exempelvis skrivs i termer likt “ingående momsen får du tillbaka”.

    Jag förväntar mig inte att det kommer en kille i svart kostym från skatteverket med en bunt sedlar nämligen, eller det är vad jag utgår från när jag tittat lite på skatteverkets sidor.

    Jag skulle lite mer konkret vilja veta hur detta sker på en tidslinje, speciellt då jag kommer starta upp med relativt lite likviditet, få varor och troligen liten försäljning. Då blir det viktigt att veta initialt hur moms åker fram och tillbaka.

    Men först, är mitt antagande rätt att “få tillbaka moms” handlar om att dra av ingående moms mot utgående för en momsredovisningsperiod?

    Om jag också tar ett exempel hur jag tänkt mig första importleverans i teorin:

    1 Januari beställer jag varor från USA för 9.000:- sek och betalar direkt via kort. (företag o allt är registrerat och klart för moms)
    7 Januari förtullas varorna i Sverige. Varor + frakt + importtull resulterar i 2500:- i moms.
    9 Januari får jag varorna levererade och kan börja sälja.

    Sista Januari har jag sålt 25% av varorna för 4000:- Sek exkl. moms
    Inga andra varor har köpts in.

    Med ovanstående givet, vad är en rimlig gissning på när tull skall betalas till Tullverket? Eller lämnar varorna inte tullen förrens den är betald?

    När kommer denna ingående moms att kunna dras mot utgående på min momsredovisning om jag väljer månadsvis redovisning av moms? Det blir väl senast den 26e Mars?

    Eftersom jag förmodligen kommer ha mindre försäljning i början misstänker jag att trots god marginal på varorna kommer min första momsredovisning bli negativ. Kommer detta resultera att jag får pengar tillbaka på skatteverkets skattekonto, och hur fort sker denna utbetalning?

    Kommer jag få frågor om detta från skatteverket?

    Hoppas någon vågar sig på ett eller några svar! :)

    mvh
    Dan

    Hej Dan!

    För att kunna få en faktura från Tullverket behöver du lämna en garanti till dem. 10 000 kr var det i alla fall för mig. De 2 500 kr du refererar till betalar du när du får fakturan från Tullverket eller så gissar jag att du får för betala Tullverket innan du får dina varor om du inte vill lämna 10 000 kr i garanti. Kolla med Tullverket – de är för övrigt väldigt hjälpsamma.

    Nu till ditt exempel:

    Om du momsdeklarerar varje månad kan du momsdeklarera till Skatteverket redan den 1:a februari. Har du då sålt för 4 000 kr exkl moms har du då fått in 1 000 kr från dina kunder i moms (om momssatsen för dina varor är 25 %). Detta innebär att du får 2 500 – 1 000 = 1 500 kr tillbaka från Skatteverket någon vecka efter du momsdeklarerat.

    Om du momsdeklarerar varje kvartal får du momsen tillbaka tidigast i början på april då du kommer då att kunna deklarera för jan-mars tidigast den 1:a april.

    Det kan vara tufft i början men jag kan nog rekommendera att du momsdeklarerar varje kvartal. Det blir mindre administration.

    Hoppas att det hjälper dig något.

    Lycka till!
    /Fred

    #166323
    mejpel
    Deltagare

    @mejpel 66404 wrote:

    Men vad händer mellan att varorna kommit till Göteborg tills DHL hämtar dessa?

    […]

    Vidare, hur länge får min lastpall vara i Göteborgs hamn, och hur mycket kostar det per dag att ha lastpallen vilande där?

    Till googlare och till de som använde forumets sökfunktion för att hitta hit, här kommer svaret på min egen fråga.

    När varorna kom till Göteborg blev de omhändertagna av företaget som fraktade mina varor från Kanada till Sverige. Varorna placerades då på ett tillfälligt lager. Jag blev kontaktad av fraktföretaget och fick uppgifter som jag kunde använda för att tulldeklarera hos Tullverket. När mitt ärende avslutades hos Tullverket kunde då DHL hämta varorna på lagret, med hjälp av ett referensnummer.

    Varorna kunde stanna kvar kostnadsfritt på lagret under fyra dagar. Från och med den femte dagen kostade det 68 kr per dag att ha kvar min lastpall på lagret.

    #165553
    mejpel
    Deltagare

    Bara till Göteborgs hamn. Efter det blir det DHL som fraktar till mitt företag i Skåne. Kanske går det för dig att få dina varor att skickas via båt till Stockholm?

    Det är min första leverans så jag vet fortfarande inte hur mycket kalaset kommer att kosta efter att lastpallen kommit till Göteborg. Jag väntar med spänning att se hur det kommer att lösa sig med tullen och allt annat som jag säkert missat!

    Ljög lite för dig förresten. 470 CAD var det efter en mindre efterhandsjustering av transportkostnader. Fortfarande långt ifrån de 11 000 SEK som den kanadensiska posten tar dock ;-)

    #165543
    mejpel
    Deltagare

    Väntar just på en leverans från Kanada. En överdimensionerad lastpall, 1 m x 1.15 m x 1.85 m, på 1130 kg, som först skickades med lastbil 50 mil till Montreal, och därefter båt till Göteborg.

    Kostnad: 440 CAD

    Men det tar tid. Bokningen gjordes den 6 juni och lastpallen beräknades komma till Göteborg den 8 juli (lite försenat är det, med nytt uppskattat ankomstdatum den 10 juli).

    Det är min exportör som skötte det hela så jag kan inte detaljerna. Men det går i alla fall via Shipco Transport Inc. vad gäller sjöfrakten.

    Lycka till!

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)