Alibaba ska ta Hollywood och Spielberg till Kina

E-handelsjätten investerar i Steven Spielbergs filmbolag Amblin Partners.

I början av året meddelade Amazon att man köpt rättigheterna till en av Woody Allens kommande långfilmer. En romantisk komedi, med bland andra Blake Lively och Steve Carell i rollistan, som efter att den gått upp på bio endast kommer att finnas tillgänglig för Amazons Prime-kunder.

Nu har Alibaba gjort ett liknande drag. Den kinesiska e-handelsjätten och deras mediadivision Alibaba Pictures har nämligen slutit ett avtal med Steven Spielbergs filmbolag Amblin Partners.

Annons

Något som innebär att Alibaba kommer att finansiera, producera, marknadsföra och distribuera Amblins tidigare och kommande filmer i Kina. Bland annat via sin streamingtjänst Youku Tudou, skriver GeekWire.

Får en minoritetsandel i Amblin Partners

Alibaba har sedan tidigare även lanserat ett kinesiskt Netflix och sommaren 2015 investerade Alibaba Pictures i Mission Impossible-filmen, Rouge Nation, med Tom Cruise i huvudrollen som Ethan Hunt.

Det var första gången som företaget investerade direkt i Hollywood och som en del i den uppgörelsen samarbetade man med Paramount inom marknadsföring, biljettförsäljning via Taobao Movies store samt försäljning av licensierade filmprodukter.

Ett upplägg som liknar det Alibaba Pictures kommer att använda sig av även denna gång. Som en del av uppgörelsen kommer Alibaba Pictures även att få en minoritetsandel i Amblin Partners och en plats i bolagets styrelse.

Annons