Amazon sägs vara på väg att öppna hundratals bokaffärer

E-handelsjätten har planer på att öppna upp till 400 fysiska butiker enligt en amerikansk fastighetsägare.

Amazon öppnade i slutet av förra året sin första fysiska butik, en bokaffär i hemstaden Seattle. Nu ryktas e-handelsjätten, som skickat en hel del fysiska bokhandlare i graven, ha planer på en rejäl expansion, rapporterar Reuters.

Enligt Sandeep Mathrani, VD för fastighetsfonden General Growth Properties, kan det röra sig om flera hundra bokaffärer de kommande åren. Bomben släppte han under gårdagen när bolaget, som bland annat äger ett flertal stora köpcentrum i USA, redovisade sitt resultat för 2015.

Annons
Annons

– Deras mål är att öppna, som jag förstår det, 300 till 400 bokaffärer, säger Sandeep Mathrani.

Öka trafik och minska kostnader

Vi berättade tidigare i veckan att ett 20-tal stora amerikanska e-handlare öppnat fysiska butiker under de senaste åren, både för att öka sin försäljning och för att driva trafik till nätbutiken. Något som Amazon nu också är intresserade av att göra enligt Sandeep Mathrani.

Han påpekade också att ”the last mile” blir allt viktigare för att engagera kunderna och nämnde bland annat Warby Parker och Bonobos som exempel på e-handlare som lyckats offline. Samtidigt ligger returgraden av produkter som köpts på nätet, men lämnas tillbaka i butik, runt 38 procent enligt Sandeep Mathrani.

– Det är en mycket intressant utveckling eftersom kostnaderna för den sista delen av leveransen är så viktig.

Amazon har sin vana trogen avböjt att kommentera uppgifterna.

Uppdatering: Amazon ska inte öppna hundratals nya butiker - eller?

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!