Amazon ska inte öppna hundratals nya butiker – eller?

Den amerikanska fastighets-VD:n backar från sitt uttalande om Amazons planer på hundratals nya bokaffärer, men nya rykten säger att e-handelsjätten har andra långtgående planer på butikshandel.

Tidigare i veckan ryktades det att Amazon hade planer på att öppna mellan 300 och 400 bokaffärer. Uppgifterna kom från Sandeep Mathrani, VD för amerikanska General Growth Properties som driver ett antal köpcentrum i USA.

Nu har han dock backat från sitt uttalande, även om han inte helt verkar förneka att Amazon mycket väl skulle kunna expandera i den fysiska världen, rapporterar Reuters.

Annons

Amazon har sedan Sandeep Mathranis uttalande sagt att man inte kommenterar rykten och spekulationer och enligt en källa med insyn i Amazons verksamhet har e-handelsjätten inte några sådana planer.

Åtminstone inte i den skalan och inte just nu, men man verkar ha planer på en ny bokaffär.

Butiker utan personal

Amazon söker nämligen en ny butikschef i La Jolla eller San Diego-området enligt en jobbannons på e-handelsjättens sajt. Samtidigt rapporterar nyhetssajten ReCode att Amazon faktiskt har långtgående planer på butikshandel och då inte bara begränsade till böcker.

En satsning som leds av Steve Kessel, en av Amazons trotjänare och som var med och ledde lanseringen av den omåttligt populäre Kindle-läsaren. Han ska ha jobbat med butiksprojektet under flera år, något som skett i det tysta, men som börjat bubbla upp till ytan sedan Amazon öppnade sin första bokhandel i november i hemstaden Seattle.

Vad butikerna ska sälja eller hur de ska utformas är fortfarande höljt i dunkel men troligt är att man vill länka ihop det bästa av den fysiska världen och den digitala. Bland annat har Amazon lämnat in ett patent på en teknik, byggd kring RFID-taggar, kortfattat en trådlös teknik som med hjälp av elektromagnetiska fält överför data och gör det möjligt att identifiera föremål.

En teknik som även Bring just nu jobbar med och som i Amazons fall skulle kunna innebära att man kan öppna butiker utan personal. Enligt ReCode är tanken att kunderna på något sätt identifierar sig på väg in i butiken för att sedan plocka på sig varor. När de sedan lämnar butiken debiteras de automatiskt utan att behöva betala för sina köp i en kassa.

Annons